藍牙喇叭討論區(3)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
邊度有得試Anker soundcore select 2?
上price搵唔到
搭單問下 有無師兄有買Sonos Roam, 想問用Roam 博電腦藍芽再swap 比我對sonos one, 有無得唸
睡房用
要有google assistant
音質唔錯
有冇推介?
Budget <2000
啱啱研究完Sonos roam,本嚟可攜式藍牙喇叭有Airplay真係驚喜,咁係屋企Wifi範圍內可以傳送CD音質,生果Music HiFi版嘅44.1/16或者48/24 ALAC無損可以簡單玩到,但問題呢個喇叭冇得pair 1對做立體聲,其二係冇AUX 輸入,賣到1700蚊左右欠缺呢啲功能有啲唔值,有Airplay但冇得玩立體聲等如廢咗1大半

另外睇埋Tribit嘅藍牙喇叭,似乎最抵玩係Tribit XSound GO,3嚿水唔使,藍牙4.2 支援SBC, AAC codec,防水,24粒鐘電力,打個折頭20粒鐘都好長氣,外出用幾好,有AAC 對iPhone 用戶差好遠,iOS 一向得呢兩種codec,SBC佢唔知係咪弱化定冇心搞好,係差好多,AAC就強化,無論連接同音質都好得多

JBL以前好多藍牙喇叭型號冇AAC,最近clip 4先有支援AAC,clip 4貴過 tribit xsound go,藍牙版本5.0

以上冇聽過聲,純粹功能價錢上考慮
可攜式藍牙喇叭平到喺美馬特價買3嚿水一隻嘅罪大XB-12, 都可以pair 做立體聲搞好聲啲,賣到1700蚊嘅sonos roam冇,即係冇得升級,等下一代先考慮
XB23,平而且可以pair做立體聲,sonos roam唔得,用到airplay唯一好處,但佢個價錢夠買罪大XB-43+airplay 接收器

另外嗰個冇睇過
罪大XB43大概1200蚊左右,去美馬買個 https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B06WRSXVBR/ref=sr_1_3?crid=2V0HYH2O5H1EU&dchild=1&keywords=airplay+receiver&qid=1621900396&sprefix=airplay+%2Caps%2C359&sr=8-3

插AUX輸入,XB43 usb port供電,加埋1500左右,以前我買嚟駁XB30,後嚟跌落地爛咗 XB30都前排嚿電打咗柴叉唔到走電

有AUX輸入好簡單做到Airplay,甚至買個車用藍牙接收器百零蚊升級藍牙codec都得,有aptX/aptX HD方便Android同DAP用戶
有冇人用過呢款? 丹麥設計,目前紅色特價中,唔係最近買咗XB43,會盲買試試 功能好吸引

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B017WOOZLG/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=Libratone%2BZipp%2BWifi%2BBluetooth%2BSmart%2BSpeaker%2C%2B360°&qid=1622093433&sr=8-3&th=1
想入手marshall acton 2了
邊到買抵屌
想入手harman kardon soundsticks 4 有無人用緊 好似好小人講
有冇巴打知邊度買 Marshall emberton 最平
美馬早兩日先做完130
amaz有

google過好似大陸廠?
Amazon?
Carousell有好多水貨都七百零蚊 唔知信唔信得過
地方問題, 想出隻for 電腦用有冇好介紹?
APTX BT 傳輸出到Hi-Res?Throughput 9XX kbps 嘅大法(LDAC)都好似唔敢話 XB 系出到Hi-Res。就算APTX-HD 都細過LDAC 喎。係咪有人講大話,又有人信?
有冇清聽過B&O新出嗰隻explore掂唔掂?
想問如果買x mini supa做電腦/ps4喇叭是否不智
長差呢類藍芽喇叭係咪好快打柴?
上網睇review話sonos roam啲電好快用完
買咗嘅有無呢個問題?
請問devialet phantom 1 同gold嘅分別差在邊到?個價差成幾千蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞