藍牙喇叭討論區(3)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
Marshall Emberton 邊到買最平?🤔
可分享嗎?或留tg分享 ?
JBL Flip 5 or UE Boom 3?
同埋講埋原因
前兩個都冇聽過,唔知spec, 只擁有XB43, 如果你用Android電話或者用DAP嘅話,又用到LDAC codec ,XB43會好啲嘅,就算LDAC 660kbps 已經好聲過AAC/SBC好多
筆直800up 諗住拎出街行山去沙灘用
最緊要夠大聲 同輕身 有IPX67就更好
想問吓各位巴絲邊隻好

Sony XB23 咁多款去比較 感覺呢隻性價比最高

Sonos Roam 最輕身 價錢亦都最貴

Marshall Emberton 感覺都唔錯

定都係JBL Filp5 算

仲有冇其他意見
唔知點解,可攜式藍牙喇叭有aptX 嘅唔多,通常都係SBC/AAC,可能針對用iOS 玩串流嘅人多?
可以留個TG嗎?有野想問師兄?
sonos 無線差電 airplay
唔緊要 見網上已經無了
UE boom 3?600幾蚊
我諗緊JBL Flip 5定係UE Boom 3
特別版係唔係黑金色?🤔
感覺Sonos 最大賣點真係輕 無線充有啲用唔着
但係我追番post 啲人又話買JBL Flip4 唔好買5
但邊到仲有flip4買?
買藍牙喇叭通常我會咁揀

1. 價錢
2. 係咪防塵防水? 沙灘或者浴室使用必要考慮
3. 電力持久度,三幾粒冇電蛇都死,外出用仲要搞個尿袋比佢
4. 有冇AUX 輸入,可以比其他冇藍牙嘅裝置使用
5. 支援幾多種藍牙codec, 通常越多越好,等如一個人識多幾國語言
6. 體積及重量,需要經常帶出街用唔使孭嚿鐵喺身
7. 實際聲音表現,需要現場試聽,spec幾好冇用,實際較嘅聲唔啱聽就唔會買
8. 藍牙版本,通常越高版本越好,冇咁嘥電接收力強啲及支援更多功能,例如mutli device connection
9. 外型,太醜樣好難買得落手

再google該藍牙喇叭有冇鑊氣,反而啲聲音review睇吓就算,咖啡或茶人人愛好唔同,實際聽吓最好,咁選擇可攜式藍牙喇叭通常好少中伏
我有1隻 tribit x sound go
之前日馬買200蚊
都係睇youtube覺得幾好買番黎
實際音質唔錯, 清晰
但唔岩我, 因為我主要聽歌, 覺得既聲無咩音樂感/人聲比較冷
諗住買個擺廁所,1000以下罪大xb23?

1000就 以上sonos roam?
暫時sony xb23 bass
sonos roam
同 marshall emberton 呢三隻揀
點解唔好?
呢隻$750,放房用夠做嗎? 聽rock&pop歌多 thx
Marshall kilburn 2如何?有冇ching講下
想入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞