IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
小弟三大今年grad
某M字頭it 公司開application developer offer 比我
但人工得16k 係咪有d低

利申有返intern 叫做有小小經驗

Mobigxxxr ?

Mtex?

Macdonxld?
小弟三大今年grad
某M字頭it 公司開application developer offer 比我

Mobigxxxr ?

Mtex?

Macdonxld?

Microsoxt
Microxxxx/Macroxxxx
請問如果想知自己係呢份有冇天份 最簡單係可以點? 追返上幾個post有人話唔好出去學 自學最重要 但自學既話又應該從邊方面入手呢?
因為自己對it都有興趣 考慮緊年尾報ive既high dip 但想知係咪真係自己handle到

上hackerrank 做下題目拎夠2000分應該夠用

唔係好掂 試緊佢個30 days of code
但day 0 個Hello world 佢話我有個hidden testcase 1 未搞掂
我睇個tutorial淨係教左out put但我唔知咩係inputstring
小弟三大今年grad

Mobigxxxr ?

Mtex?

Macdonxld?

Microsoxt

做咩變左估公司
其實我係想知3大fg 人工幾多先合理

有其他offer再講邊間公司 驚比人起底
小弟三大今年grad

Mobigxxxr ?

Mtex?

Macdonxld?

Microsoxt

做咩變左估公司

其實樓上有人講左架啦
小弟三大今年grad

Mobigxxxr ?

Mtex?

Macdonxld?

Microsoxt

做咩變左估公司

咪答左你...你覺得自己有料咪叫高2~4k
小弟三大今年grad

又做爛市?
小弟三大今年grad

又做爛市?

OU 0經驗無intern都有16k
未計其雙糧花紅等
做左p仔年半
有啲想試下轉做system搞下server
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

做infra / support 人工好難升得快

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

咩叫dev ops

其實咪又係要寫code 即係programer 只不過係寫infra
我有冇理解錯?

有 code,但少好多好多
好多時都係畫下 diagram,用下 AWS / Azure 既 web interface 管下啲 server, network etc, 睇下 log
寫 code 的話都係 d data migration script,整下啲 continuous integration script (e.g. Jenkins)
唔會係 p 仔嗰啲 oop design 又要整 orm 又要整 repository, service 又玩 pattern 嗰啲嘢

devops呢d 工係咪起碼都要張aws cert先會請?定其實有network/windows/linux 知識都會請?

呢啲全部都有少少知識, Windows 或者 Linux 嗰啲就好專架喇,但搵到個 junior opening 人工會升得快過 P 仔條路
真係識for loop call function起class就叫到18-20k?

聽過一單case
有人做左年幾programmer都唔識looping

人工叫得高唔高取決於你既自信同吹水能力
利申:無自信

唔識looping都吹得郁咁堅

失望

因為而家多數老細/hr都唔識technical野
講多兩句佢地唔明既terms/nouns
就會覺得呢條友請得過 尤其港資公司

HR interview 真係好撚戇鳩
搵清楚個 job description
抄低啲 buzzword
"cloud computing" "node.js" "mean" "mongodb" "express" "angular" "react" "Java 8" "hibernate" "JPA" "Spring"
再用最 technical 既方式講到好撚複雜無人明
咁就 pass 到
十次有九次都 work
請問如果想知自己係呢份有冇天份 最簡單係可以點? 追返上幾個post有人話唔好出去學 自學最重要 但自學既話又應該從邊方面入手呢?
因為自己對it都有興趣 考慮緊年尾報ive既high dip 但想知係咪真係自己handle到

但day 0 個Hello world 佢話我有個hidden testcase 1 未搞掂
我睇個tutorial淨係教左out put但我唔知咩係inputstring

我只能夠講,施主,你同coding 無緣,及早回頭啦
真係識for loop call function起class就叫到18-20k?

聽過一單case

失望

"cloud computing" "node.js" "mean" "mongodb" "express" "angular" "react" "Java 8" "hibernate" "JPA" "Spring"
咁就 pass 到
十次有九次都 work

通常會有個sa 一齊in

聽過一單case

失望

咁就 pass 到
十次有九次都 work

通常會有個sa 一齊in

我 HR 通常都係 phone in,SA in 就好 technical
小弟三大今年grad

又做爛市?

OU 0經驗無intern都有16k
未計其雙糧花紅等

三大有intern起碼22k啦ching
有冇公司介紹?識用for loop 係唔係就有20k
有冇公司介紹?識用for loop 係唔係就有20k

係, 去菲律賓有20k當地貨幣

個Hello World搞唔掂真係回頭是岸

原來係就咁copy
試多幾個lesson就知岩唔岩

岩岩上左去一睇個tutorial,連inputstring都唔知係咩野,真係唔好做狗
今年fg價 (2017)

乜都唔識 + HD - 14k - 15k
乜都唔識 + Degree - 16k-18k
識少少 + HD - 16k-18k
識少少 + Degree - 18k-20k up

我想問14-15個個係見咩位?

上面個價係咪計埋花紅平均每月既人工黎

唔係,計埋雙糧花紅再加10~20%左右

咁姐係咩位
利申廢啫 咩都唔識
唔記得晒
小弟三大今年grad

Mobigxxxr ?

Mtex?

Macdonxld?

Microsoxt

做咩變左估公司

3大fg 20k 係基本
一個二個係到吹到有20k
除非你好撚勁 如果唔係撚有咩手
一個二個係到吹到有20k
除非你好撚勁 如果唔係撚有咩手

不過老實講 u grad
低過17k 做p仔 快撚d去死
做左p仔年半
有啲想試下轉做system搞下server
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

做infra / support 人工好難升得快

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

咩叫dev ops

其實咪又係要寫code 即係programer 只不過係寫infra
我有冇理解錯?

有 code,但少好多好多
好多時都係畫下 diagram,用下 AWS / Azure 既 web interface 管下啲 server, network etc, 睇下 log
寫 code 的話都係 d data migration script,整下啲 continuous integration script (e.g. Jenkins)
唔會係 p 仔嗰啲 oop design 又要整 orm 又要整 repository, service 又玩 pattern 嗰啲嘢

devops呢d 工係咪起碼都要張aws cert先會請?定其實有network/windows/linux 知識都會請?

呢啲全部都有少少知識, Windows 或者 Linux 嗰啲就好專架喇,但搵到個 junior opening 人工會升得快過 P 仔條路

冇cert乜撚都唔識都請左做devopt嘅成功例子
啲junior opening真係唔預你識晒,識用吓linux識寫吓code有少少common sense,佢肯教你肯學就請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞