IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

唉 明明都係寫下sql program仔ja ma

睇黎各位巴打都比人咁樣壓過?

各位巴打 你地會點議價? 唔想頂爛市 地點近又好想做

想做唯有做爛市
永遠蝕底既都係主動一方

仲有一個原因係你唔夾間公司個skill set, 佢地咪乘機壓你

做返1年洗走fg個身份就走啦

無計 好多公司都好睇年資

年資只係壓fg既藉口,到你有年資佢又會搵另一樣野講
個價合理,你又滿意既,就做
你唔滿意個價,即管同佢講想高D,佢俾唔到既就唔做
最緊要係合理評估到自己值咩價位
fg隨便做一年再跳係可以,但個價太爛你永遠跳唔返,我個人建議個價同你想既差太遠唔好做,做得唔開心,學唔到野,唔見得你一年後會跳到D咩出黎

邊類型in-house 如果唔係電訊,IT, 大firm公司 算吧喇 隨時入面d老屎忽脫哂節 哂你成年時間

保險MNC
開工大吉
隔離ba狗post好惡,幾時全面開戰

佢地睇到自己好重要

佢地睇到自己好重要

無需要理人地講咩
講重要既話睇下邊個人工高,議價能力高就知

佢地睇到自己好重要

共生關係,有咩為好似要敵對咁?
有冇人係做pccw???
Fg 報左 Ict gt 會有幾輪interview??
Written test=>group in=>??

垃圾pccw,當年連Written test都無比我

垃圾pccw,當年連Written test都無比我

Written test,group in 你見咩咁把炮呀 政府工呀
呢度似搵工台多過上班台
呢度似搵工台多過上班台

直頭係啦,好悶,有追幾頁既就知
呢度似搵工台多過上班台

怨氣重
呢度似搵工台多過上班台

怨氣重

又到搵工季節,就算你打算下個月先轉工/甚至今年唔轉,都會有agent 叫你而家update cv
fg有無人收到ibm gbs consulting trainee interview?
有無人知詳細入到去大約會做咩+career path係點?
呢度似搵工台多過上班台

怨氣重

又到搵工季節,就算你打算下個月先轉工/甚至今年唔轉,都會有agent 叫你而家update cv

不嬲 keep 住有 agent 搵,定期 update 下個行情
有時都想搵下工, 不過行頭太細, 唔識搵agent
fg有無人收到ibm gbs consulting trainee interview?
有無人知詳細入到去大約會做咩+career path係點?

你interview果陣問條友啦
又要詳細又要大約, 我係你阿頭將來分配既比你?
career path 咪又係睇你能力際遇, 唔通做返10年就有ceo你做咩
呢度似搵工台多過上班台

怨氣重

冇人做狗做得開開心心可以吹下水咩
雖然我都唔係太開心,但冇打算咁快轉

佢地睇到自己好重要

請多個文職好過啦,哂錢請BA
M - SA - P - it文員仔
你fg出來咪周圍同人講做商業分析
笑撚大人地個口
講真train個P狗講多D野仲好過請個BA

佢地睇到自己好重要

笑撚大人地個口

學杜汶澤話齋 ba就好似陰毛 作用係比user 同 pm出氣

佢地睇到自己好重要

笑撚大人地個口

學杜汶澤話齋 ba就好似陰毛 作用係比user 同 pm出氣

個例子又幾貼切
有無人做過orix依間日資公司既IT?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞