IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
請問如果想知自己係呢份有冇天份 最簡單係可以點? 追返上幾個post有人話唔好出去學 自學最重要 但自學既話又應該從邊方面入手呢?
因為自己對it都有興趣 考慮緊年尾報ive既high dip 但想知係咪真係自己handle到

對it有興趣 即係想做d咩
it好大, 賣衫同插線都係it
請問如果想知自己係呢份有冇天份 最簡單係可以點? 追返上幾個post有人話唔好出去學 自學最重要 但自學既話又應該從邊方面入手呢?
因為自己對it都有興趣 考慮緊年尾報ive既high dip 但想知係咪真係自己handle到

咩都唔識既話, 可以試下睇tutorial自學少少

睇完d c++或者java既基本input output,
同埋少少if else仲有loop
跟住冇tutorial既情況下寫到個開口中遊戲
咁就可以算係幾有天分

咪話聽落簡單, 有d人真係抄都唔識抄

咩都唔識既話, 可以試下睇tutorial自學少少

睇完d c++或者java既基本input output,
同埋少少if else仲有loop
跟住冇tutorial既情況下寫到個開口中遊戲
咁就可以算係幾有天分

咪話聽落簡單, 有d人真係抄都唔識抄

初初讀個陣話要print個數字金字塔出黎真係一頭霧水
今年fg價 (2017)

乜都唔識 + HD - 14k - 15k
乜都唔識 + Degree - 16k-18k
識少少 + HD - 16k-18k
識少少 + Degree - 18k-20k up

真定假,IT老狗的我真的受傷了。

真, 19k係degree價

我degree都係offer19k
3大應該可以叫多1,2k

仲讀緊書 請問點為之識少少?

識寫下for loop call function

基本起個簡單class

fg 識print hello world
19K OK?

我d 同學識寫app 即係自己一手一腳起
可以拎出去參展 入左gt做都冇廿k

做爛市

20都冇寫乜app咪害同行

仲讀緊書 請問點為之識少少?

識寫下for loop call function

基本起個簡單class

fg 識print hello world
19K OK?

我d 同學識寫app 即係自己一手一腳起
可以拎出去參展 入左gt做都冇廿k

做爛市

20都冇寫乜app咪害同行

做爛市

我想問14-15個個係見咩位?

上面個價係咪計埋花紅平均每月既人工黎
真係識for loop call function起class就叫到18-20k?

聽過一單case
有人做左年幾programmer都唔識looping

人工叫得高唔高取決於你既自信同吹水能力
利申:無自信
真係識for loop call function起class就叫到18-20k?

聽過一單case

唔識looping都吹得郁咁堅

聽過一單case

失望

聽過一單case

失望

因為而家多數老細/hr都唔識technical野
講多兩句佢地唔明既terms/nouns
就會覺得呢條友請得過 尤其港資公司

聽過一單case

失望

有咩出奇 好多人名叫programmer
實則唔洗點寫code

聽過一單case

失望

有咩出奇 好多人名叫programmer
實則唔洗點寫code

政府apii都唔一定係coding
R一年programmer做之後轉考eo

上面個價係咪計埋花紅平均每月既人工黎

唔係,計埋雙糧花紅再加10~20%左右
做左p仔年半
有啲想試下轉做system搞下server
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

做infra / support 人工好難升得快

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

咩叫dev ops

其實咪又係要寫code 即係programer 只不過係寫infra
我有冇理解錯?

有 code,但少好多好多
好多時都係畫下 diagram,用下 AWS / Azure 既 web interface 管下啲 server, network etc, 睇下 log
寫 code 的話都係 d data migration script,整下啲 continuous integration script (e.g. Jenkins)
唔會係 p 仔嗰啲 oop design 又要整 orm 又要整 repository, service 又玩 pattern 嗰啲嘢

上hackerrank 做下題目拎夠2000分應該夠用
個人醒少少
識得一手一腳
個software由0 dup到有
有設計sense
都可以叫18k

叫14k屌你做爛市
小弟三大今年grad
某M字頭it 公司開application developer offer 比我
但人工得16k 係咪有d低

利申有返intern 叫做有小小經驗
小弟三大今年grad
某M字頭it 公司開application developer offer 比我

m 字頭有好多間,介唔介意比多幾個字母黎
小弟三大今年grad

Mobigxxxr ?
做左p仔年半
有啲想試下轉做system搞下server
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

做infra / support 人工好難升得快

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

咩叫dev ops

其實咪又係要寫code 即係programer 只不過係寫infra
我有冇理解錯?

有 code,但少好多好多
好多時都係畫下 diagram,用下 AWS / Azure 既 web interface 管下啲 server, network etc, 睇下 log
寫 code 的話都係 d data migration script,整下啲 continuous integration script (e.g. Jenkins)
唔會係 p 仔嗰啲 oop design 又要整 orm 又要整 repository, service 又玩 pattern 嗰啲嘢

devops呢d 工係咪起碼都要張aws cert先會請?定其實有network/windows/linux 知識都會請?
個人醒少少
識得一手一腳
個software由0 dup到有
有設計sense
都可以叫18k

叫14k屌你做爛市

識design起碼22k up,識loop開class就18
小弟三大今年grad

Mobigxxxr ?

Mtex?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞