IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
manager問你需要幾多時間完成一個website,應該答幾耐先最岩

問佢拎返req先
一版html又係website, 一個ebay又係website

aggee , 無spec 唔會做、唔會答
fg兩個offer揀邊個好?人工兩份差唔多
第一個搞securities trading system,細vendor,tech方面好似舊d
第二個搞mobile apps,大vendor,tech方面新d

有新學新
你唔係仲學mainframe 個d下話
不過你話舊tech姐係有幾舊?

第一份應該主java同c#,但佢話無可避免要搞埋d舊野,要識vb
第二份應該純java,可能有機會用同學埋objective c

其實apple都開始轉緊swift,objective c唔算新......

Swift 佢1,2,3都改玩法
OC 反而最穩定 自己選擇
manager問你需要幾多時間完成一個website,應該答幾耐先最岩

問佢拎返req先
一版html又係website, 一個ebay又係website

寫得柒既話自己好過意唔去

問佢拎返req先

aggee , 無spec 唔會做、唔會答

阿Q諗, 佢考緊你拎req既功力
第一個搞securities trading system,細vendor,tech方面好似舊d
第二個搞mobile apps,大vendor,tech方面新d

有新學新

第一份應該主java同c#,但佢話無可避免要搞埋d舊野,要識vb
第二份應該純java,可能有機會用同學埋objective c

其實apple都開始轉緊swift,objective c唔算新......

objective c + Swift 同一個project

有新學新

做得IT狗都唔好預d technique穩定
如果要寫swift, 只可以話始終避唔開要識埋objc,
但swift本身已係大勢所趨, 唔學蝕底咋
當然學objc都冇蝕底, IT狗最好十項全能
今日學校又比左份工我地 12-14k programmer
利申:ive hd se

個價做爛市.......

學校同班垃圾公司合作 自己搵好過 一係有d經驗就好走 但起個頭衰難叫價
Vb.net係唔係好窄條路
HD T&N

FG,公司開價11K

下 你見咩post

Network Solution Technician

過左probat都唔加?

無加,好灰

有ccna,mcse 個堆cert?

有ccna

可以試下搵下d isp嘅network team呀
可以做一年摸下d switch 先呀。
唔洗degree都有16k左近 不過要shift
今年grad 收到jardine one solution (jos) it associate下星期interview 想問下間公司如何
今個sem讀緊networking 有d野唔係好明
唔係好明點解routing table入面要連destination 既netmask都放埋入去
我知netmask係要黎將自己IP本身要黎做HOST IP既部份bit𠝹出去做唔同subnet
但係對於街外人要去destination果陣唔係無影響架咩
街外人唔係直接visit public ip架咩
i大se
野雞degee畢業
今日in完先發現答錯一條好基本問題,會唔會係interviewer心中扣好多分

學校同班垃圾公司合作 自己搵好過 一係有d經驗就好走 但起個頭衰難叫價

岩呀,我諗住畢業後去jobsdb到搵工算開14/15
如果無it 底,做it procurement 係咪會好吃力?

但睇linkedin, 好多人做緊咁

巴打點睇前景,做緊唔係it 既procurement
唔係好明點解routing table入面要連destination 既netmask都放埋入去
我知netmask係要黎將自己IP本身要黎做HOST IP既部份bit𠝹出去做唔同subnet

轉行啦

轉行啦

轉行啦

IP subnetting 和 IP routing 可以獨立睇

note 寫得唔清楚, 你google睇多小小都明啦
ASL 好過做乞兒少少, 叫做自食其力囉
今日in完先發現答錯一條好基本問題,會唔會係interviewer心中扣好多分

咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞