IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
大家公司每年Salary review 通常加幾多%人工

低級職位
大公司 4.5%

低級職位
大公司 4.5%

小薯仔位加唔到15%我諗唔到理由留低
有無巴打公司仲會請唔識program既人
非三大 上年fg, 做左1年financial group in house
17K
寫c#同.net
想搵工 想轉去java j2ee
以前係寫開java, java底唔錯
想知咁轉 人工出幾多好
人地會唔會當我唔識java
有冇巴打有咁既經歷分享下

轉lang實會俾人壓
除非說服到人你本身d concept好強
不過真係轉java較好 會吃香d

開20K正唔正常
唔想轉java 跟住又17K再過黎
我依家讀緊IVE SE, 黎緊5月就畢業
已經收到City u offer
有兩個月煙腸exp, 識寫swift, java, c#, jsp, node.js, sql
想係暑假搵相關既工做
應該搵咩工做 part time? Intern?
同埋咁嘅情況應該點叫價
非三大 上年fg, 做左1年financial group in house
17K
寫c#同.net
想知咁轉 人工出幾多好

轉lang實會俾人壓

It9只要show到你自學快,醒目
其他唔重要

自問學野都算快
interview應該點講好
人地一黎就話java冇經驗喎
但我以前讀U果陣係開寫java
17K
寫c#同.net
想知咁轉 人工出幾多好

轉lang實會俾人壓

其他唔重要

自問學野都算快

留名學野
17K
寫c#同.net
想知咁轉 人工出幾多好

轉lang實會俾人壓

其他唔重要

自問學野都算快

惡補下framework既名同有咩用,唔想吹咁大既就話對比返.NET既類似module
比佢睇到你concept上有得互換會好D
17K
寫c#同.net
想知咁轉 人工出幾多好

轉lang實會俾人壓

其他唔重要

自問學野都算快

好簡單姐,咁你無經驗呢樣野係事實黎,咁你說話要小小技巧,係大學做過既 project 入面吹下水,表現得自己真係勝任係呢間公司要求既 java skill 咁咯
如果你想轉 Java 搵下啲工唔洗 require 太多 framework 嗰啲?因為一問你 Hibernate JPA 嗰啲嘢 你係無用過就唔識 係唔識就唔識
個post d市價過左兩三星期就升左3k
之前話fg 17k
依加fg>20k
如果你想轉 Java 搵下啲工唔洗 require 太多 framework 嗰啲?因為一問你 Hibernate JPA 嗰啲嘢 你係無用過就唔識 係唔識就唔識

唔識咪唔識
老實答唔識好緊要
spring + hibernate不難
係上手需要時間
你識打select 乜乜
用hibernate應該冇問題
係上手需要時間

搭單問
用java寫野load下db data做少少計算,
係人地既web/db度拎野之類
冇frontend view
應該用乜
咩叫si ?
咩叫si ?

system integration?
係上手需要時間

搭單問
應該用乜

就咁一個java class 就得
反正你都係計完數 print野出黎睇
係上手需要時間

搭單問
應該用乜

如果個project唔係咁細呢
其實英文最重要

公司develop ci, hci,iot

IT 要發為真係大陸

吹前景
係上手需要時間

搭單問
應該用乜

如果個project唔係咁細呢

聽落應該就咁普通既java project就ok
咁個project唔細既 咪開多d class
做返個oo
初黎報到
三大下年grad,應該3rd hon好不安

平時學校assignment就寫開c++,c#
做過兩年intern,識寫下 web,php,js,sql,linux基礎都有少少既

但web好似好cheap咁,堆skill又舊,有咩路可以揀
上年GRAD 而家人工23k 想八下今年fg咩價位
初黎報到
三大下年grad,應該3rd hon好不安

平時學校assignment就寫開c++,c#
做過兩年intern,識寫下 web,php,js,sql,linux基礎都有少少既

但web好似好cheap咁,堆skill又舊,有咩路可以揀

兩年經驗30K起,唔好做難市
上年GRAD 而家人工23k 想八下今年fg咩價位

今年fg 30k

低級職位
大公司 4.5%

小薯仔位加唔到15%我諗唔到理由留低

公司一見你話要10%就嘩你咁進取
心諗base咁低當然要啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞