IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
學校介紹it job , salary 好低 之後聽巴打講jobsdb 既工 黎黎去去都係幾間公司請人 係一個loop ,想問仲有咩路數?
想問國泰it gt program撚唔撚得過(fg) 上兩星期in完等緊消息

國泰唔係cut cost咩 不過都係睇offer做人。

In完比人reject左

佢地唔係9成請BBA 咩

IT graduate programme wo
IT wo
學校介紹it job , salary 好低 之後聽巴打講jobsdb 既工 黎黎去去都係幾間公司請人 係一個loop ,想問仲有咩路數?

自己上網搵工lo

自己上網搵工lo

明白,多謝巴打回答
想問國泰it gt program撚唔撚得過(fg) 上兩星期in完等緊消息

國泰唔係cut cost咩 不過都係睇offer做人。

In完比人reject左

佢地唔係9成請BBA 咩

IT graduate programme wo
IT wo

之前有fd in 過
9成請IS 好似係

自己上網搵工lo

明白,多謝巴打回答

做p好悶
我呢邊唔洗ot
日日做少少野收工

邊間
請唔請fg

19k請唔起你地
學唔到野的
無ot同悶 無啦

我低d無所謂架,最緊要肯請同有收入

好老實香港好少it主導公司
俾得起20k請fg
出得20k 佢搵vendor返大陸請兩個dup code 仔仲好
Dup code 又唔需要叻仔, 肯做就得
香港keep住個senior 收貨搞掂啦
最後fg一係降價
一係自命清高唔返長工,但十年八年之後點呢
上月匯豐都炒左120it 人 有programmer
跟本香港就做唔起
香港只有金融ja, 20 年後就老人服務
總言之
It 工,不了

而家20k去中國搵唔到兩個正常programmer
一個就得
你地點解仲做it?
除左多d錢外我真係唔做
你地點解仲做it?
除左多d錢外我真係唔做

你估有得揀?
Dup code 唔會牽涉到數理model 等等
其實技術含量好低
不論香港大陸
新世代由細接觸電腦
上過堂學識語法已經可以入行
門檻極低
反而水,電,煤工仲要考牌

根本唔關 fg 事,講得出呢段野巴打寫 code 一定好柒,話唔埋 framework 都唔用,下個 dup code 既人接手一定屌到媽媽聲,識用 framework 都叫門檻極低,我無野講,唔好講睇 doc ,google 下就以為搞得掂,要時間浸
其實技術含量好低
不論香港大陸
新世代由細接觸電腦
門檻極低

根本唔關 fg 事,講得出呢段野巴打寫 code 一定好柒,話唔埋 framework 都唔用,下個 dup code 既人接手一定屌到媽媽聲,識用 framework 都叫門檻極低,我無野講,唔好講睇 doc ,google 下就以為搞得掂,要時間浸

先唔好講什麼數理 model
你地點解仲做it?
除左多d錢外我真係唔做

你估有得揀?

大把有得揀
讀老人服務
入行做水電煤工
轉行做金融
求其做sales

事旦一樣係香港前途都好過it

讀3-4年U, 除非一畢業就轉行, 否則都會入返IT先, 呢兩年IT起薪算好

有得揀大把人做醫生啦, 鬼叫讀書考要讀IT咩
你大學degree 識好多modeling 好多theory? 寫code短1半快10秒
想20k入職?

唔好意思
公司無需要你呢d人才
你去搵Google Microsoft  請你啦
佢地出得起錢

而家香港實際市場就係咁

你真係識呢啲,點會冇人請,你識揾香港都有好多「真hightech」公司

叫25k都得

利申,fg做緊computer vision
其實技術含量好低
不論香港大陸
新世代由細接觸電腦
門檻極低

基本上比9000請識打字的人,train一個星期已經得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞