IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Fg仲未有offer

上年fg?

今年 in得2份
政府final in 炒ed
一份狗工

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀
今個sem讀緊networking 有d野唔係好明
唔係好明點解routing table入面要連destination 既netmask都放埋入去
我知netmask係要黎將自己IP本身要黎做HOST IP既部份bit𠝹出去做唔同subnet
但係對於街外人要去destination果陣唔係無影響架咩
街外人唔係直接visit public ip架咩

轉行啦

IP subnetting 和 IP routing 可以獨立睇

note 寫得唔清楚, 你google睇多小小都明啦

我都讀緊networking,好多都聽唔明
唔係好明點解routing table入面要連destination 既netmask都放埋入去
我知netmask係要黎將自己IP本身要黎做HOST IP既部份bit𠝹出去做唔同subnet

轉行啦

IP subnetting 和 IP routing 可以獨立睇

有咩讀? 計Ip, subnet mask, 理論?

轉行啦

其實我已經唔係好記得當年讀networking讀過乜
(利申,本身讀SE做緊P)
Fg仲未有offer

上年fg?

今年 in得2份
一份狗工

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀

你又搞乜
唔知自己可以番咩 太廢

轉行啦

其實我已經唔係好記得當年讀networking讀過乜
(利申,本身讀SE做緊P)

當年我都係計ip個堆,set cisco router 堆command 唔記得哂
Fg仲未有offer

上年fg?

今年 in得2份
一份狗工

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀

你又搞乜
唔知自己可以番咩 太廢

冇可能冇工
Fg仲未有offer

上年fg?

今年 in得2份
一份狗工

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀

你又搞乜
唔知自己可以番咩 太廢

冇可能冇工

in左好多份都冇offer
Fg仲未有offer

上年fg?

今年 in得2份
一份狗工

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀

你又搞乜
唔知自己可以番咩 太廢

冇可能冇工

同你一樣上年fg, 啱啱先搵到工
加油
各位IT巴打好,小弟本身mkt出身(15年grad) 做左年半sales&mkt工作 有意投身IT related的(trade mkt B2B sales 之類) 上網睇到hku space有個postgrad diploma for IT 但學費成45k 想問下各位巴打對入行有冇幫助??

上年fg?

今年 in得2份
一份狗工

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀

你又搞乜
唔知自己可以番咩 太廢

冇可能冇工

加油

咩工

上年fg?

今年 in得2份
一份狗工

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀

你又搞乜
唔知自己可以番咩 太廢

冇可能冇工

加油

咩工

p仔
其實it真係有咁好景咩,一年加10%我老細已經覺得好多

而家只係回復正常姐
我上年讀緊書果陣計埋都加左20%
今年FG 轉工加左接近40%
但仍然underpay

睇你本身咩人工架啫
本身得一萬幾千但係又做到野唔加返一成多D點留到人
條友走左又要花時間去請又要train又要俾時間佢適應
去街外請條友要有D料既又要多幾成人工
去個低人工既又怕佢學得慢
總之個cost實大過加個一千幾百
無local u offer , ive top up 無咩興趣,應該準備今年做p

今年岩岩開始就慢慢等啦
我上年fg仲未有工呀

你又搞乜
唔知自己可以番咩 太廢

冇可能冇工

加油

咩工

p仔

可唔可以介紹份工比我
讀緊mcse
發覺好似扔錢落海咁
仲易過平時d troubleshoot
唯一有野學下係睇下nano server點set
各位IT巴打好,小弟本身mkt出身(15年grad) 做左年半sales&mkt工作 有意投身IT related的(trade mkt B2B sales 之類) 上網睇到hku space有個postgrad diploma for IT 但學費成45k 想問下各位巴打對入行有冇幫助??

吹水post 好似Bo 個d讀咩都冇用

吹水post 好似BA 個d讀咩都冇用

而家只係回復正常姐
我上年讀緊書果陣計埋都加左20%
今年FG 轉工加左接近40%
但仍然underpay

經濟好景 d公司咪有閒錢搞電腦野 唔好景第一批炒你
今年fg p仔係唔係個個20k?
如果無it 底,做it procurement 係咪會好吃力?

但睇linkedin, 好多人做緊咁

巴打點睇前景,做緊唔係it 既procurement

無人理

唔係tech 人係咪唔應該起呢度問

同普通procurement一樣,只會當你係個秘書姐姐,乜quote 都自己搵vendor 傾好晒spec, 價錢,最後先借你個名拎final quote,同出po, 基本你係乜it 野都唔洗識
d 合約又基本有晒template,唔嘅洗你自己寫
就算大到要出tender, 都係it 人寫好搵你做出信同收信果個
如果無it 底,做it procurement 係咪會好吃力?

但睇linkedin, 好多人做緊咁

巴打點睇前景,做緊唔係it 既procurement

無人理

唔係tech 人係咪唔應該起呢度問

同普通procurement一樣,只會當你係個秘書姐姐,乜quote 都自己搵vendor 傾好晒spec, 價錢,最後先借你個名拎final quote,同出po, 基本你係乜it 野都唔洗識
d 合約又基本有晒template,唔嘅洗你自己寫
就算大到要出tender, 都係it 人寫好搵你做出信同收信果個

除左hardware, software 同埋service, 仲有d 咩攪?

我見linkedin 好多人做,特別銀行,好似重升好快
不過有llb 底

其實spec 個part 唔係tech 人多數唔會點comment, 除非好明顯既錯,procurement 人係睇commercial terms

一般it 公司係咪無自己procurement dept, or 好少人?
agent send埋黎全部contract得3-6個月,都唔知apply唔apply好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞