IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我識一個人願意俾120萬出黎想去開發一個類似airbnb既application, 佢想搵一個有經驗既System Analyst去做co-founder (當然Objective-C/Swift, Web, Java 都要識), 想問下依度有冇人有興趣

但要係北京發展 同埋 開頭個120萬會全部拎黎開發, 變相未有customer base之前冇人工拎, 但會以公司股票黎分返應得個份俾co-founder。

(↑ 雖然我都唔覺得一個SA會願意過去從零開始做, 因為個opportunity cost都好大下, 不過都幫下人問)

算鳩數啦, 冇人工你當人地係義工?

一係果條友都係developer,人一寫一個platform ,

如果又係果D乜鳩我出idea你出code既濕鳩野, 唔該收皮好嗎

第一, 都話左我係幫人問, 你屌我都冇用
第二, "我出idea你出code" 根本上都唔同, 人地真係會dump 120萬出黎開發, SA一蚊都唔洗出, 只不過佢本人真係唔係developer
第三, 9GAG 個CEO co-founder都唔係tech based啦, 人地法律系畢業就唔可以有idea咩....
第四, 利申: 我係IT狗, 如果夠腳我真係會飛去北京做開發, 因為佢個idea都幾promising。

大把個案咪又係咁講,你出 idea 我出 code,公司賺到錢就分翻幾多% 比你,又獎金又咩特級花紅,2017 年啦而家,仲用呢 d on9 feature 搵人,關咩 idea 事姐,你估寫個銀碼出黎,堆 it 狗會覺得好驚訝咩,哇 120 萬阿,好吸引阿,跟住如果有 it 狗上釣,搞搞下差唔多叫做完成之後又 up d 濕鳩係人都估到既理由同 it 狗講又話賺唔到,最後搞唔起,乜乜柒柒,出翻小小糧水當報答,但係僱主就 hold 起 d 值錢既 useful code, 每年聽唔少呢 d
我識一個人願意俾120萬出黎想去開發一個類似airbnb既application, 佢想搵一個有經驗既System Analyst去做co-founder (當然Objective-C/Swift, Web, Java 都要識), 想問下依度有冇人有興趣

但要係北京發展 同埋 開頭個120萬會全部拎黎開發, 變相未有customer base之前冇人工拎, 但會以公司股票黎分返應得個份俾co-founder。

(↑ 雖然我都唔覺得一個SA會願意過去從零開始做, 因為個opportunity cost都好大下, 不過都幫下人問)

過主啦屌你老母
幫人問大撚晒咩垃圾

一係果條友都係developer,人一寫一個platform ,

如果又係果D乜鳩我出idea你出code既濕鳩野, 唔該收皮好嗎

第二, "我出idea你出code" 根本上都唔同, 人地真係會dump 120萬出黎開發, SA一蚊都唔洗出, 只不過佢本人真係唔係developer
第三, 9GAG 個CEO co-founder都唔係tech based啦, 人地法律系畢業就唔可以有idea咩....
第四, 利申: 我係IT狗, 如果夠腳我真係會飛去北京做開發, 因為佢個idea都幾promising。

大把個案咪又係咁講,你出 idea 我出 code,公司賺到錢就分翻幾多% 比你,又獎金又咩特級花紅,2017 年啦而家,仲用呢 d on9 feature 搵人,關咩 idea 事姐,你估寫個銀碼出黎,堆 it 狗會覺得好驚訝咩,哇 120 萬阿,好吸引阿,跟住如果有 it 狗上釣,搞搞下差唔多叫做完成之後又 up d 濕鳩係人都估到既理由同 it 狗講又話賺唔到,最後搞唔起,乜乜柒柒,出翻小小糧水當報答,但係僱主就 hold 起 d 值錢既 useful code, 每年聽唔少呢 d

其實120萬眨下眼就燒哂 仲未計老細本身實力人脈係咪可以handle到成個project

同埋要上去北京搞 你唔開飯人地都要開
除非本身個人都有咁上下家底
(不過有咁上下家底既人通常都會自己諗idea自己搞
我反而好奇想知咁多位IT人對學野有咩習慣
我自己都不斷搵方法improve緊

keep 住學新野,可以唔洗寫得好靚,但要識用,我係咁諗

唔好玩啦大哥,120萬請team人返大陸做development ,仲要冇糧出

你知唔知出面一team 5個人(1PM,1SA,2個P仔連QA再加個frontend連graphic design)要幾錢一個月

我唔當公司食水
PM 40K
SA 40K
兩個P仔60K
Frontend 30K

呢到170K,你個1.2mil捱唔到一年啊
開個狗竇買架餐都用你最少200K啦
好話唔好聽
要闖,我都去start up啦,有人工有股權
要人飛去北京仲要冇糧出真係痴線

純粹開發新product 仲要1.2mil,你係有心不如留係香港搏數碼港funding啦

唔好講咩個SA真係一蚊都唔洗出,你都識講opportunity cost真係大
對個SA黎講佢幫你開發就已經放棄左最少半mil,一個唔該由opportunity cost變sunk cost真係你點賠返青春俾人?

唔好咁不負責任啦,隻product唔掂揹最大鑊根本就係出idea既人

唔好講到大好機會益大家,成件事最仆街就係出idea既人想搵一team人幫佢義務分擔風險

1.2mil放去產品開發,即係你識唔識dup code你都要放落去架啦
爭在你俾錢請人,要蝕夠3.6mil,想將2.4mil風險轉移俾人,又分得6成都唔知有冇既股權俾人姐

公就你贏大份字就打手輸大份,咁荀你做埋佢
同埋幾多%既問題

而家越黎越多公司出KPI,P仔都有機會 by percentage 分到花紅,而唔需要直接承擔到經營風險

唔好話我話,IT公司要留人/搶人,出個咁既scheme再加介紹費,然後正常底薪就已經得

好多十年以上歷史既公司越做越頹就係唔識出KPI
點解sales賣到product 有佣分
Project team交到貨就冇?
好多tech人都唔gur呢樣野啦

講到尾咪又係錢,留唔到人講黎哂氣
俾夠錢,你間公司再仆街都有人同你搏命

正如警犬點解咁多人考?低學歷24K起薪,個名幾臭都有人入啦
想問下番一年政府placement值唔值
做d machine learning 同 big data analysis嘅野
幫天文台做forecasting
睇落份工夠特別
但應該冇return offer
人工唔高
又要遲多年畢業
同埋第時唔知會唔會做番有關嘅工
係咪早d grad出黎做好
做d machine learning 同 big data analysis嘅野
睇落份工夠特別
人工唔高
又要遲多年畢業

天文台部超級電腦得啖笑
同埋幾多%既問題

而家越黎越多公司出KPI,P仔都有機會 by percentage 分到花紅,而唔需要直接承擔到經營風險

唔好話我話,IT公司要留人/搶人,出個咁既scheme再加介紹費,然後正常底薪就已經得

好多十年以上歷史既公司越做越頹就係唔識出KPI
點解sales賣到product 有佣分
Project team交到貨就冇?
好多tech人都唔gur呢樣野啦

講到尾咪又係錢,留唔到人講黎哂氣
俾夠錢,你間公司再仆街都有人同你搏命

正如警犬點解咁多人考?低學歷24K起薪,個名幾臭都有人入啦

講開 SALES 真係嬲嬲地, 都唔知傾咗D 咩返嚟, 出去傾乜鳩都YES....
唔撚理D 嘢係咪做到, 條數都唔夠 COVER 後面D MAINT. ......
吹到天花龍鳳, 個客簽完就收佣 拍拍蘿友走咗去, 我真係屌佢老母啦 !!!
https://www.boxful.com/zh
揾人寫個大約係咁的網站大約幾錢?

唔好玩啦大哥,120萬請team人返大陸做development ,仲要冇糧出

你知唔知出面一team 5個人(1PM,1SA,2個P仔連QA再加個frontend連graphic design)要幾錢一個月

我唔當公司食水
PM 40K
SA 40K
兩個P仔60K

好話唔好聽

純粹開發新product 仲要1.2mil,你係有心不如留係香港搏數碼港funding啦

唔好講咩個SA真係一蚊都唔洗出,你都識講opportunity cost真係大
對個SA黎講佢幫你開發就已經放棄左最少半mil,一個唔該由opportunity cost變sunk cost真係你點賠返青春俾人?

唔好咁不負責任啦,隻product唔掂揹最大鑊根本就係出idea既人

唔好講到大好機會益大家,成件事最仆街就係出idea既人想搵一team人幫佢義務分擔風險

1.2mil放去產品開發,即係你識唔識dup code你都要放落去架啦
爭在你俾錢請人,要蝕夠3.6mil,想將2.4mil風險轉移俾人,又分得6成都唔知有冇既股權俾人姐

startup就唔係請PM,SA啦
笑死有錢做idea
冇錢請隻狗
請隻汪汪宜家都係under 2皮
當你2皮 一年都係廿幾萬

你唔撚識拎果2球野
一邊做其他投資一邊出狗糧?

港豬d 老細果然賤,乜野都度縮
三大fresh grad, expect first hon
收到18k offer係咪應該再揾高啲

我唔當公司食水
PM 40K
SA 40K
兩個P仔60K

好話唔好聽

startup就唔係請PM,SA啦

咁唔代表冇PM,SA,只不過係有人做左佢地個位
三大fresh grad, expect first hon

三大first hon喎
有信心/product:20k up
冇信心:多1k左右好啦
20k好多HR心理關口
睇落份工夠特別
人工唔高
又要遲多年畢業

天文台部超級電腦得啖笑

入去是咪冇野學哂時間
包食包住唔包霧霾防治費
百二萬如果去南寧攪都仲可以慳cost,拎去北京攪燒得仲快過香港

20k好多HR心理關口

1st hon以前應該係直入ibank, 30k都嚟緊啦

20k好多HR心理關口

試過,final in 過唔到
anyway, 係咪應該accept左再揾其他,大家點睇簽左contract之後揾到更好既工再reject?
包食包住唔包霧霾防治費
百二萬如果去南寧攪都仲可以慳cost,拎去北京攪燒得仲快過香港

岩 係北京搞不如落黎搞
租果啲都係差唔撚多

20k好多HR心理關口

試過,final in 過唔到
anyway, 係咪應該accept左再揾其他,大家點睇簽左contract之後揾到更好既工再reject?

Of coz
冇野揸手你到時真係冇offer啱心水點算
你同佢講
因為上一份工唔係用 linux
用 windows 做 microsoft 奴隸所以唔撚做
你地公司唔撚都係用 windows 做 microsoft 奴隸啩 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞