IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
識幾樣野得啦
1. if else
2. for-looping
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野
Raw SQL select 乜乜乜 都唔洗寫

有無教學
Ive se cgpa 3都冇
係咪轉行好過
有邊間公司會請白紙+唔識野
唔敢sd cv.怕問到口啞
我絕對讚成IT 人唔可以做奴隸 唔好俾人壓價
但我有d 野FG 除左要考慮人工
去一間咩公司 係入面學到d 咩野技術
評估未來10年有咩可以裝備到你先最重要
IT 入面其實隔行如隔山 一開始搵到條岩既路
係好重要

有d 人話起薪金低 你再追番上去就好難 或者慢過人
當你一開始低人6k 咁 extreme , 一年先係6萬
但睇遠d 到你30歲 順住條路
1個半月 bonus 已經係番到

你一開波低人6K,去到30歲你低人15K都黎緊
仲一個半個月bonus
有邊間公司會請白紙+唔識野
唔敢sd cv.怕問到口啞

我搵左好耐都唔見
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

server都做埋
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

server都做埋

寫埋serial port
有D野想問 想大家比下意見小弟
我係台灣讀 今年FG
我專題同比賽都係玩ANDROID APP
畢業之後應該搵咩工作
我諗緊寫ERP定係寫番APP好
呢兩樣番香港前途點?
利申:應該係台灣做1-3年(睇情況)拎番D經驗再番香港
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

識呢d basic java 野就ok ,唔敢相信
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

屌啦 最基本都mutithread下話?
做左p仔年半
有啲想試下轉做system搞下server
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

做infra / support 人工好難升得快

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

咩叫dev ops

其實咪又係要寫code 即係programer 只不過係寫infra
我有冇理解錯?

有 code,但少好多好多
好多時都係畫下 diagram,用下 AWS / Azure 既 web interface 管下啲 server, network etc, 睇下 log
寫 code 的話都係 d data migration script,整下啲 continuous integration script (e.g. Jenkins)
唔會係 p 仔嗰啲 oop design 又要整 orm 又要整 repository, service 又玩 pattern 嗰啲嘢

devops呢d 工係咪起碼都要張aws cert先會請?定其實有network/windows/linux 知識都會請?

呢啲全部都有少少知識, Windows 或者 Linux 嗰啲就好專架喇,但搵到個 junior opening 人工會升得快過 P 仔條路

冇cert乜撚都唔識都請左做devopt嘅成功例子
啲junior opening真係唔預你識晒,識用吓linux識寫吓code有少少common sense,佢肯教你肯學就請

但聽你咁講而家devops好似只係圍繞住system engineer 黎玩。
devops會唔會再分係for network engineer 個類咁架其實?
同埋即係devops係要你學野闊而唔洗你專 ?
thx 指教

睇公司ge,我聽過有公司得兩個devops(佢都幾大間架)咁你當然咩都要識晒
我做緊呢度人多少少,咁你起碼所有野都要學啲先,system, network, monitoring, db, production planning甚至business environment
跟住就揾一兩樣專精黎發展,啫係啲人成日講嗰啲T型定π型知識架構咁
間唔中再轉吓做第二樣,過幾年就十八般舞藝(或者quit job

即係時下已經完全唔興專一樣,而係要你個人專幾樣一個打幾方面咁?
咁我想問巴打係邊行開始轉入去呢d devops到?

由dev轉嘅

其實本身devops best practice就係要儘量做automation,所以其實一間公司唔洗請好多人,起碼我讀書聽人介紹果陣係咁講
咁未做到你咩都要識啲,唔識ge要用到就問人/問google

我都係新仔,見倒啲同事個個都好好打,不過佢地其實每日都仲學倒新野咁

咁你之前dev嘅時候係寫咩language
又或者如果要入呢行係咪應該自學d咩language 或者 讀番d咩先有幫助呢?
而家我淨係識router switch firewall
係咪完全零幫助?

JavaScript
本來係個web dev
我諗我呢啲例子係少見啲
原本識嘅devops知識同fg冇分別
你真係要問吓一般情況要識咩先請
做左p仔年半
有啲想試下轉做system搞下server
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

做infra / support 人工好難升得快

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

咩叫dev ops

其實咪又係要寫code 即係programer 只不過係寫infra
我有冇理解錯?

有 code,但少好多好多
好多時都係畫下 diagram,用下 AWS / Azure 既 web interface 管下啲 server, network etc, 睇下 log
寫 code 的話都係 d data migration script,整下啲 continuous integration script (e.g. Jenkins)
唔會係 p 仔嗰啲 oop design 又要整 orm 又要整 repository, service 又玩 pattern 嗰啲嘢

devops呢d 工係咪起碼都要張aws cert先會請?定其實有network/windows/linux 知識都會請?

呢啲全部都有少少知識, Windows 或者 Linux 嗰啲就好專架喇,但搵到個 junior opening 人工會升得快過 P 仔條路

冇cert乜撚都唔識都請左做devopt嘅成功例子
啲junior opening真係唔預你識晒,識用吓linux識寫吓code有少少common sense,佢肯教你肯學就請

但聽你咁講而家devops好似只係圍繞住system engineer 黎玩。
devops會唔會再分係for network engineer 個類咁架其實?
同埋即係devops係要你學野闊而唔洗你專 ?
thx 指教

睇公司ge,我聽過有公司得兩個devops(佢都幾大間架)咁你當然咩都要識晒
我做緊呢度人多少少,咁你起碼所有野都要學啲先,system, network, monitoring, db, production planning甚至business environment
跟住就揾一兩樣專精黎發展,啫係啲人成日講嗰啲T型定π型知識架構咁
間唔中再轉吓做第二樣,過幾年就十八般舞藝(或者quit job

即係時下已經完全唔興專一樣,而係要你個人專幾樣一個打幾方面咁?
咁我想問巴打係邊行開始轉入去呢d devops到?

由dev轉嘅

其實本身devops best practice就係要儘量做automation,所以其實一間公司唔洗請好多人,起碼我讀書聽人介紹果陣係咁講
咁未做到你咩都要識啲,唔識ge要用到就問人/問google

我都係新仔,見倒啲同事個個都好好打,不過佢地其實每日都仲學倒新野咁

咁你之前dev嘅時候係寫咩language
又或者如果要入呢行係咪應該自學d咩language 或者 讀番d咩先有幫助呢?
而家我淨係識router switch firewall
係咪完全零幫助?

JavaScript
本來係個web dev
我諗我呢啲例子係少見啲
原本識嘅devops知識同fg冇分別
你真係要問吓一般情況要識咩先請

thanks
希望有多d devops巴打可以指下路
Ive se cgpa 3都冇
係咪轉行好過

剛好合格得啦
考試唔重要
識d skill就得

無人睇i大 gpa
利伸舊制 se grad
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

有班柒頭OO都未撚掂
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深
有d basic野 之後就夠做
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深

OO都算basic野啫我諗
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深

其實我覺得新一代programmer 要識少少FP
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深

新一代其實點都識既 只係佢地唔知寫緊既原來係FP
利申:新一代

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深

咩係FP

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深

咩係FP

Functional programming?
識幾樣野得啦
1. if else
3. list
4. 少量OO

做左半年19k p仔
用得最多係呢幾樣野

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深

點會唔識
不過嗰陣學Erlang學到

有班柒頭OO都未撚掂

根本做野都唔洗用到咁深

點會唔識
不過嗰陣學Erlang學到

Oliver
自從上星期五公佈左花紅升職加薪結果後,成個星期都無心機做野,點算好?
自從上星期五公佈左花紅升職加薪結果後,成個星期都無心機做野,點算好?

無錢自然無心機;無心機自然想轉工
係jobsdb見到某間trading公司請fresh grad C++/java
係咪伏黎?

利申 fresh grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞