IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
大家公司每年Salary review 通常加幾多%人工

低級職位
大公司 4.5%

小薯仔位加唔到15%我諗唔到理由留低

公司一見你話要10%就嘩你咁進取
心諗base咁低當然要啦

除左升職同轉工好少加超過10%
巴打點睇infra方面既Programmer?
出路係咪好窄
香港好似得大間公司有呢啲post
出路係咪好窄

即係寫scripts?
infra既engineer應該都識寫
spring + hibernate不難
係上手需要時間
你識打select 乜乜
用hibernate應該冇問題

搭單問
用java寫野load下db data做少少計算,
係人地既web/db度拎野之類
冇frontend view
應該用乜

就咁一個java class 就得
反正你都係計完數 print野出黎睇

如果個project唔係咁細呢

聽落應該就咁普通既java project就ok
咁個project唔細既 咪開多d class
做返個oo

thx bro
出路係咪好窄

即係寫scripts?

定ching係指devops
有無ching見過infra嘅programmer 真係請番識寫script嘅infra人而唔係programmer?
出路係咪好窄

即係寫scripts?

有無ching見過infra嘅programmer 真係請番識寫script嘅infra人而唔係programmer?

香港真係有公司行緊devops?
同埋想問下devops 同iso27001其實係咪有衝突?
出路係咪好窄

即係寫scripts?

香港真係有公司行緊devops?
同埋想問下devops 同iso27001其實係咪有衝突?

我淨知過27001好q麻煩,九百幾樣野要搞
係上手需要時間

搭單問
應該用乜

我記得有次interview 有條友咁問我 你學野快唔快? 我話okay概! 之後佢問咁要你學一隻language 要幾耐 ...? 我都唔太識答 我話邊做邊學
你地會點答?
係上手需要時間

搭單問
應該用乜

我記得有次interview 有條友咁問我 你學野快唔快? 我話okay概! 之後佢問咁要你學一隻language 要幾耐 ...? 我都唔太識答 我話邊做邊學
你地會點答?

話要用framework eg spring都無問題
話i大/U 所有project
唔用framework底下一手一腳砌成
咁如果用framework更加無問題
官方d api/method有清晰指示

如果問java 轉c++/android
答所有語言萬變不離其中
只係結構邏輯唔同
用新lang落問題不大

我會咁答
見到有招聘programmers trainee.
無咩要求.
即刻頭也不回報左.呢個post人工大約幾多
無咩要求.

求link
有冇請人寫website既工只需中學畢業果d係咪99%伏黎
search公司名係startup

absolutely
早幾日 係巴哈po 左張首抽圖諗住問下人 開得局未, 點知竟然有人出價 想我賣個ac 比佢...
早幾日 係巴哈po 左張首抽圖諗住問下人 開得局未, 點知竟然有人出價 想我賣個ac 比佢...

錯po..
無咩要求.

求link

應該幾千蚊
正常駛咩加青衣係後面+點都要你識啲skills
fg CS有ASL同一間logistic 公司嘅IT trainee offer
人工一樣
如何決擇好
fg CS有ASL同一間logistic 公司嘅IT trainee offer
人工一樣
如何決擇好

asl 狗也不屌
人工一樣
如何決擇好

asl 狗也不屌

Asl 幾錢?
Asl 真係咁差?
推呀
Asl 真係咁差?

係r到幾多人工先
Asl 真係咁差?

係r到幾多人工先

咪撚做 狗都唔屌
人工一樣
如何決擇好

有offer就唔好諗asl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞