IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
pm要唔要有tech 呢個問題 我用個親身例子答大家

係個project infa
DR site要同production site 一樣
Production 有幾多機 DR就應該要有返咁多機
但係唔識tech既account人話好貴 又無用 唔想出咁多錢
但係IT team個SA話一定要一樣 出事既時候先頂到
點知個唔識tech既pm企係account個邊 想幫公司慳錢 結果個DR用既野係production 既三份一

咁最後個system 有事 要做failover 去DR site
咁大家都估到咩事 failover完 個system慢到pk 俾人插到七彩

最後最後 老闆都死死地氣去upgrade曬DR site

最慘係個pm無需問責
仲可以賴係tech問題

要問責,點會唔駛
無理由入tech 數

但係唔識tech既account人話好貴 又無用 唔想出咁多錢
點知個唔識tech既pm企係account個邊 想幫公司慳錢 結果個DR用既野係production 既三份一

咁最後個system 有事 要做failover 去DR site
咁大家都估到咩事 failover完 個system慢到pk 俾人插到七彩

最慘係個pm無需問責
仲可以賴係tech問題

香港就係太多呢d 垃圾係到呃飯食
仲要話現實就係唔識tech 都落到場,自我感覺良好,明明就係寄生蟲

呃飯食,同寄生蟲,睇怕邊個職位,邊個階級都大有人在

垃圾agent,講幾講就發脾4

? 錯圖?

冇錯
我叫佢咪彈D垃圾job黎
佢就繼續彈返同一位job黎
然後就吹自己專業同個客好大咁
見到果堆requirements都知得啖笑

見到mybeat 同hibernate 同一時出現都無野好講了

見到mybatis 同hibernate 同一時出現都無野好講了

屌,串錯字
各位巴打
Bank 14000x13+bonus 做it risk ,security 有無得諗
利申17 fg

新年雙糧係基本,bonus出得幾多,最多咪一個月
仲要你未夠一年,姐係新年最多 多1個月糧
平均一個月最多16.333k
仲少過PXXW呀(未計bonus),搵過份啦
IT 工係咪都係要著Suit

過程中,有無做risk assessment ?
stakeholder 係咪 accept 唔夠 capacity 既risk ?

如果pm無向business user 提出SA 指出既問題,的確係pm既責任

無Tech底,PM點識做risk assessment 呢?
咪又係tech底嗰班做完講比PM知

仲有如果你做既係提供Service而唔斷job計既project
班business user鬼會理你System點樣
Service Stable係正常要做到既事

當然有人收完User舊錢仲要慳錢賺多D,而唔理出事之後會點既
咪就係上面嗰D情況

最慘係個pm無需問責
仲可以賴係tech問題

要問責,點會唔駛
無理由入tech 數

呢個case經常性發生
一係縮機, 一係減resource
大佬, hardware resource唔同performance當然有影響啦
點我點解唔會kickoff講? order簽哂仲有乜好講

no

no

睇公司

no

睇公司

睇role。sales, presales見得客九成要suit。

no

睇公司

睇role。sales, presales見得客九成要suit

都係睇公司

no

睇公司

睇role。sales, presales見得客九成要suit

都係睇公司

睇公司
想問沒經驗 沒讀過可以點入行

唔使經驗, 出面白紙都15K+

白紙講緊大學CS畢業一張白紙啵

有邊間 agent 唔係垃圾 唔出糧,話唔比我轉工都遇過

點解有agent呢啲咁垃圾既工種
其實vendor公司會唔會請part time?
上jijis果d睇好似無乜

點解有agent呢啲咁垃圾既工種

冇技術可言,又拉撚圾,靠食人地份糧生存,完全係寄生蟲
早晨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞