IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
早前我去一間係尖沙咀,叫"Cyber Universal Company Limited. 新意環球有限公司"見programmer
問起我點解想離開上一間公司
我同佢講因為上一間公司成日開OT,令我好難半工讀到
佢竟然好串咁話:
我地間公司成日都做到8,9點架啦!!好多時星期六、日都要OT返工!!
你想準時放工去讀書?去做保安啦你!!
保安咪準時放工收工後乜都唔洗理囉!!
你走得架啦!!
轉行做保安啦!!
果刻火到拍枱起身走

你地日日開OT=好威同正常?
係你地管理同能力問題吓?
垃圾港資扮大牌!!
見佢地日日登jobsdb,繼續登多幾年jobsdb啦!!
冇人開
今年fg價 (2017)

乜都唔識 + HD - 14k - 15k
乜都唔識 + Degree - 16k-18k
識少少 + HD - 16k-18k
識少少 + Degree - 18k-20k up
見工遭壓價$4000 IT男:慘過做看更

【晴報專訊】面試如戰場,考智慧又考EQ。一名港男見工被壓價四千元,自言「幾乎低過看更」。亦有應徵者稱因履新前想去旅遊,疑令面試「泡湯」。有就業輔導社工說,即使僱主開價不適合,也毋須失禮譏諷對方。人力顧問亦指拗價錢易令機會告吹。

這位男生稱應徵IT支援職位,面試時經理多次問他可否將「expected salary」減價三千至四千元。他起初笑着回應若減三千元,人工比現職還要低,但該經理卻一再追問他可否「減薪」,事主最後氣憤回應:「如果再減多一千,減夠五千,仲低過呢幢商廈嘅保安」!

另有應徵者分享說,見工時被問何時可履新。他回答要待月中去完旅行才可上班,面試官即皺眉,過了數日仍未有回音。他不禁懷疑:「我係咪講錯呀?如果見工嗰陣,話之後會去旅行,會唔會唔係咁好?」

部分人搵工期望不實際

救世軍教育及就業服務高級主任羅偉業指,面對僱主壓價,應徵者應保持冷靜。如像上述事主般回應,「只反映無禮貌及欠修養。別人說兩句激一激你,你就說人工低如保安,明顯是EQ低及無口德。」

他續指,部分青年搵工期望不切實際。「例如招聘廣告開價一萬至一萬一千,應徵者明知無經驗,仍夠膽開價一萬二千元」。亦有人明知連鎖咖啡店需輪班工作,甚至要返通宵更,仍有人「博大霧」,獲聘後才提出要返固定更,或臨上班前「甩底」,令僱主失預算。

何時履新雙方可討論

羅坦言,部分人無充足準備便去面試,將失敗歸咎於其他原因,例如說「僱主奄尖」、「我不夠別人靚」或「我是否問錯嘢」,卻無檢視個人是否能力可逮、經驗及面試準備不足。如上述青年若早已安排旅行,可計算能履新日子才發出求職信。「就算未能即時履新,亦可坦白相告,避免出爾反爾,破壞雙方互信。」

專做金融業獵頭工作的Cornerstone Global Partners,其企業及投資銀行部總監郭智峰指,曾有應徵者完成三輪面試,至最後一關才說要去半個月旅行,最後人事部擱置面試,期間找了另一位候選人。

他認為何時履新可商榷,只要預早通知及雙方同意便可。但他指「拗價錢」反易會令機會告吹,僱主或有感應徵者計較,求職者亦不滿僱主吝嗇,雙方未合作已傷感情。
學校幫我地搵工有份得12-14k

利申 ive hd se

呃FG

公司會特地請ive仔既都係想搵傻仔唔識市價

hd企硬14k
一個仙都唔好減
利伸n年前hd se 畢業

呃FG

試過細公司過 3個月 Proba 會 +2k
13年 FG 14k -> 16k

但係當時已經係成公司最做得野嗰個,加完 16k 做多兩個月就祼辭咗(因為啲野太容易)

公司會特地請ive仔既都係想搵傻仔唔識市價

之後仲有個pccw既talk係學校舉行,不過追左post好似伏伏地

hd企硬14k
一個仙都唔好減
利伸n年前hd se 畢業

諗住係jobsdb搵下工叫14/15
學校果d好低
間垃圾公司又係jobsdb登廣告

點解低左

點解低左

對返上一帖

點解低左

對返上一帖

呢個價差唔多
睇番之前po 12k都有人肯做
真係唔知講乜好

點解低左

我覺得自己識少少叫14/15 會唔會做爛市
利申: ive hd se
驚叫16-18 未別搵到工

點解低左

hd se叫 16k啦
agent高1-2k
有咩驚 唔比咪第2間in

點解低左

hd se叫 16k啦
agent高1-2k
有咩驚 唔比咪第2間in

但想知係jobsdb搵工send份cv及cover letter 點分係send 比agent 定 send比落廣告間公司
我識一個人願意俾120萬出黎想去開發一個類似airbnb既application, 佢想搵一個有經驗既System Analyst去做co-founder (當然Objective-C/Swift, Web, Java 都要識), 想問下依度有冇人有興趣

但要係北京發展 同埋 開頭個120萬會全部拎黎開發, 變相未有customer base之前冇人工拎, 但會以公司股票黎分返應得個份俾co-founder。

(↑ 雖然我都唔覺得一個SA會願意過去從零開始做, 因為個opportunity cost都好大下, 不過都幫下人問)

算鳩數啦, 冇人工你當人地係義工?

一係果條友都係developer,人一寫一個platform ,

如果又係果D乜鳩我出idea你出code既濕鳩野, 唔該收皮好嗎
無糧出但要上北京長駐,直情係貼錢...
無糧出但要上北京長駐,直情係貼錢...

包食包住呢

包埋女ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞