IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
連登仔搞到我收到16k offer都覺得唔開心

16k 係stats上係好正常
上年UST median 15k mean 16k
上年hku median 17定18k mean 24k
但HKU個respondent number好似得3x個 仲要3x個入面有6-7個ibank
所以拉高晒個mean

做爛市 白字都起馬18k

但HKU個respondent number好似得3x個 仲要3x個入面有6-7個ibank
所以拉高晒個mean

但今年好似 18k係 mean 16k係min

所以拉高晒個mean

但今年好似 18k係 mean 16k係min

其實大陸咁有心搞IT,好鬼多idea同天使基金
正常大學生有跟風學野既,FG都有力扯起個價
睇median la
星期一又要入黎扮工
死it9
其實講得出唔需要數理model都唔駛睇落去
定係條友ive grad扮哂野😂😂

垃圾frontend 剩係識寫Java 咪以為係囉

請問一套譚仔用既pos 可以用到咩數理model呢

我覺得好睇你做咩
你話普通中小企商業應用
真係唔洗
分分鐘啲人連data structure都分唔清
其實講得出唔需要數理model都唔駛睇落去
定係條友ive grad扮哂野😂😂

垃圾frontend 剩係識寫Java 咪以為係囉

請問一套譚仔用既pos 可以用到咩數理model呢

我覺得好睇你做咩
你話普通中小企商業應用
真係唔洗
分分鐘啲人連data structure都分唔清

香港大部分公司 我諗都唔需要你識咩數理 分分鐘你有business logic 佢仲by你
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170410/56543718
匯豐IT狗

RIP

唔明銀行咁易炒
d人仆到去做
仲要secondment
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170410/56543718
匯豐IT狗

RIP

唔明銀行咁易炒
d人仆到去做
仲要secondment

成千隻it狗
你大學degree 識好多modeling 好多theory? 寫code短1半快10秒
想20k入職?

唔好意思
公司無需要你呢d人才
你去搵Google Microsoft  請你啦
佢地出得起錢

而家香港實際市場就係咁

你真係識呢啲,點會冇人請,你識揾香港都有好多「真hightech」公司

叫25k都得

利申,fg做緊computer vision

師兄做inhouse野? 公司A字頭?
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170410/56543733
【IT佬悲歌】中年IT佬:「放工就搵工」
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170410/56543733
你大學degree 識好多modeling 好多theory? 寫code短1半快10秒
想20k入職?

唔好意思
公司無需要你呢d人才
佢地出得起錢

而家香港實際市場就係咁

你真係識呢啲,點會冇人請,你識揾香港都有好多「真hightech」公司

叫25k都得

In過a字頭,入去見到啲4:3mon已經想調頭就走

做外判怪得邊個?
比人炒果陣怪人大大聲屌尻人
年尾揮高人工又唔見你大聲講
想20k入職?

唔好意思
公司無需要你呢d人才
佢地出得起錢

而家香港實際市場就係咁

叫25k都得

In過a字頭,入去見到啲4:3mon已經想調頭就走

可能都識你 vision得果幾間 大家都知互相既存在 同人工 無前途
所以勸你唔好沉迷搵high tech 公司 香港做依d得淡笑
各位巴打
我本身讀business degree出身
做咗4年做office工 當中多數同客 internal同事溝通
同埋用公司system同SAP
覺得自己都係鐘意對system (但唔係唔鐘意同人溝通)
然後查資料查咗一段時間
自己上網學少少html css java等都覺得幾有興趣

想問下轉行本身冇讀it係咪冇人肯請?
我知冇讀過人工一開始會麻麻
但都希望有份it相關工作一邊進修
同埋我係咪應該搵programmer, support之類嘅工
邊類易入行?
曾經想上網自學networking但興趣不大

希望比少少意見 已經迷茫咗一段時間
唔該晒
各位巴打
我本身讀business degree出身
做咗4年做office工 當中多數同客 internal同事溝通
同埋用公司system同SAP
覺得自己都係鐘意對system (但唔係唔鐘意同人溝通)
然後查資料查咗一段時間
自己上網學少少html css java等都覺得幾有興趣

想問下轉行本身冇讀it係咪冇人肯請?
我知冇讀過人工一開始會麻麻
但都希望有份it相關工作一邊進修
同埋我係咪應該搵programmer, support之類嘅工
邊類易入行?
曾經想上網自學networking但興趣不大

希望比少少意見 已經迷茫咗一段時間
唔該晒

programmer同做support係兩回事

如果無底可以試下得閒做d project仔,
一來可以話比自己聽係咪真係有興趣入行,
二來都有d code可以比人睇下

btw你係學html css java定html css javascript
java is to javascript as car is to carpet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞