IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

三大first hon喎
有信心/product:20k up
冇信心:多1k左右好啦
20k好多HR心理關口

1st hon以前應該係直入ibank, 30k都嚟緊啦

試過,final in 過唔到
anyway, 係咪應該accept左再揾其他,大家點睇簽左contract之後揾到更好既工再reject?

我都係三大 fresh grad, 但只係得second up
所以我覺得你一定可以叫高d
我自己都收左23k offer
加油 唔好做爛市

23k 咩公司出咁高

你頂爛市唔好話人高

我出 fg ~17k到 乜柒都唔識想人出20 up ?

人地有料,對家又出到,吹咩

講事實姐 你真係有料 我又真係吹你唔漲
有冇巴打做PCCW?
有冇巴打做PCCW?

做緊
三大fresh grad, expect first hon
收到18k offer係咪應該再揾高啲

20k好多HR心理關口

anyway, 係咪應該accept左再揾其他,大家點睇簽左contract之後揾到更好既工再reject?

我都係三大 fresh grad, 但只係得second up
加油 唔好做爛市

巴打本身有intern/on-hand exp?

只係跟身邊d朋友叫價
Startup黎
可能startup 出手高d
三大fresh grad, expect first hon
收到18k offer係咪應該再揾高啲

20k好多HR心理關口

加油 唔好做爛市

只係跟身邊d朋友叫價
Startup黎

可能有 funding
做咩類型 service / platform?
搵緊BA/PROJECT CO. 類型既工 一年經驗 見左幾份無咩消息
做左p仔年半
有啲想試下轉做system搞下server
有無巴打可以教下點起步
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

試下搞db先
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

試下搞db先

份工都有攪db backup 做data migration 個啲算唔算
同埋如果無呢方面既經驗會唔會好難轉工
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

做infra / support 人工好難升得快
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

寫code好悶又無得對人
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

想對人去做sales
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

唔好同錢作對 我都後悔10年前咩都唔識 無做programmer
搵緊BA/PROJECT CO. 類型既工 一年經驗 見左幾份無咩消息

有冇巴打比下意見 係咪叫價問題 非三大

20k好多HR心理關口

加油 唔好做爛市

只係跟身邊d朋友叫價
Startup黎

可能有 funding
做咩類型 service / platform?

Fintech startup
終於下定決心由inhouse跳去vendor
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

唔好同錢作對 我都後悔10年前咩都唔識 無做programmer

知唔知人工大約差幾多?
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

知唔知人工大約差幾多?

10年前幾千 而家真係唔知

好似好多fg 都高人工過我
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

有冇巴打比下意見 係咪叫價問題 非三大

叫緊幾錢人工
做左p仔年半
有無巴打可以教下點起步

堅持寫program

其實 infra 你做到 dev ops 的話會多好多出路,寫少啲 code
即係 docker, load balancer, data migration, data replication, CDN, disaster recovery planning 嗰啲嘢好有用
但係通常得大公司先有嗰啲位囉

devops通常會請network人定programmer多?
如果我係一個network人,應該如何入手入devops呢行 識寫linux script
p狗 degree grad 一般來計19k
但好悶, 真係全對coding
要錢定要唔悶自己揀
要錢定要唔悶自己揀

做sales又有錢又唔悶
要錢定要唔悶自己揀

做多幾年開始對埋log
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞