IT界討論區:你咪又係一隻IT狗!!(7)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
startup公司會唔會要求員工十項全能?

以前覺得fg做startup好似輕鬆啲人工又唔差
而家發現startup真係請超人

Server,network,develop 1-2條友ko哂

話明startup 邊會請咁多人做唔同野

Fg入Startup 累積的exp出面公司俾唔到
因為公司決策同發展 個個員工都有份

終極木人巷

但間公司無你份
通常hr同manage問"你有咩野想問"
問咩問題實冇死

想問咩未問咩囉
你冇野想問 你對間公司根本就冇興趣

咁重要既返工地點,時間,幾多日呢d係ad已經知嘛

問佢如果請會出幾錢人工?

問佢有冇女同事

問佢唔開OT得唔得

問佢如果入到職有咩要做,去問Detail少間少
除左比人感覺自己預備好即刻做之外又可以回避一些伏

試過in programmer,上去問完呢條問題,佢答完先發現佢係想請OT超人
呢D工有offer都唔做

同頭post果間垃圾一樣

想問咩未問咩囉
你冇野想問 你對間公司根本就冇興趣

問佢有冇女同事

問佢唔開OT得唔得

試過in programmer,上去問完呢條問題,佢答完先發現佢係想請OT超人

唉 玩完認真d答你:
1.會唔會直接面對user拿requirement
2.個部門架構,人數會係點
3.照計interview個陣都會講 用咩tools,server,framework 多
4. 入到去會跟咩pj,會唔會有training
5. 乜柒福利,地點,時間,衣著 會唔
問洗唔洗ot
星期六日要唔要番

兩樣中其一即刻唔做

Server,network,develop 1-2條友ko哂

終極木人巷

但間公司無你份

startup有機會派option既, 不過我諗唔係頭十名員工應該無得分
問洗唔洗ot
星期六日要唔要番

兩樣中其一即刻唔做

駛唔駛on call

問佢有冇女同事

問佢唔開OT得唔得

唉 玩完認真d答你:
1.會唔會直接面對user拿requirement
2.個部門架構,人數會係點
3.照計interview個陣都會講 用咩tools,server,framework 多
4. 入到去會跟咩pj,會唔會有training
5. 乜柒福利,地點,時間,衣著 會唔

呀係喇 屌 最緊要問佢會大概幾時決定到請你 你老味半年後打黎 你等足半年一份工
問洗唔洗ot
星期六日要唔要番

兩樣中其一即刻唔做

駛唔駛on call

不如send CV 前打電話問左先,唔好哂大家時間

終極木人巷

但全部質素都係九流,鳩做, 完全唔知出面個世界已經唔係咁玩
小弟三大今年grad
某M字頭it 公司開application developer offer 比我
但人工得16k 係咪有d低

利申有返intern 叫做有小小經驗

mxx0 lol?
小弟三大今年grad
某M字頭it 公司開application developer offer 比我

mxx0 lol?

呢間點會出手咁低
睇住隔離BA post,嚇到個心離一離

小弟三大今年grad

mxx0 lol?

呢間點會出手咁低

mxxxxxd?
小弟三大今年grad

mxx0 lol?

呢間點會出手咁低

mxxxxxd?

mcdonald?
小弟三大今年grad

mxx0 lol?

呢間點會出手咁低

mxxxxxd?

mcdonald?

Microsoft?
小弟三大今年grad

mxx0 lol?

呢間點會出手咁低

mxxxxxd?

mcdonald?

Microsoft?

Mxxxxx Sxxxxxx?
小弟三大今年grad

mxx0 lol?

呢間點會出手咁低

mxxxxxd?

mcdonald?

Microsoft?

Mxxxxx Sxxxxxx?

M乜野

成日都會諗, 如果升到上去SA
跟著個無tech底既PM會點

香港係咁
一個sales一個社工一個工程師
都可以做到it9老細

外行人管內行人
無知一問. IT狗們有冇TG GP嫁
因為我係新仔, 有人叫我加連登IT既TG GP, 想問清楚

有幾出奇呀

7成pm都係其他department 空降

有幾出奇呀

唔奇 咪會講完佢想要咩 但點做你搞掂哂佢
寫神code佢唔會知,做完佢比意見 得幾樣野 舊野好似有d慢,好似唔係咁好用,d字ui個樣唔係咁好...

有幾出奇呀

寫神code佢唔會知,做完佢比意見 得幾樣野 舊野好似有d慢,好似唔係咁好用,d字ui個樣唔係咁好...

呢d pm通常佢質疑你
你大佢佢下次就唔敢再出聲
成垃圾來

有幾出奇呀

呢d pm通常佢質疑你
你大佢佢下次就唔敢再出聲
成垃圾來

最不安係佢地覺得咁樣好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞