居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
我4人家庭,無長者,綠表申請,有得揀大單位機會大唔大

同埋遲下除我名,自己同老婆再申請以後既白表係咪無問題

唔該巴打指引

大唔大無人知
你同你老婆唔係戶主 / 業主就可以之後再申請
但4人家庭 (2個核心家庭) 好似可以分戶入表申請2個單位,詳細自己睇

老豆,媽,細佬,加我4人, 但全部同一間公屋名,係咪可以申請2份綠表?

有無理解錯,我會再詳細睇,唔該巴打

如果你同你細佬結左婚係夫妻關係,就得
屋企人有物業
係咪唔填得綠表
屋企人有物業
係咪唔填得綠表

綠白都唔得
請問下綠表同白表個入息上限係一樣?

綠表只要交返間公屋出嚟就得

唔該巴打指引

大唔大無人知
但4人家庭 (2個核心家庭) 好似可以分戶入表申請2個單位,詳細自己睇

老豆,媽,細佬,加我4人, 但全部同一間公屋名,係咪可以申請2份綠表?

咁我可唔可以自己白表,同時屋企人拎我個名綠表

唔該巴打指引

大唔大無人知

邊有咁著數

唔該巴打指引

大唔大無人知

可以,重複申請一齊DQ
400蚊凍過水
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?
梅窩幾有風情既

有人話同長洲一樣 ... 但問題係長洲出市區返工既人係由細住慣長洲 一早慣左

但倒轉, 你入梅窩住 ... 係慣唔慣咁「風情」既問題

梅窩餐廳就咁睇少過長洲好多, 即係要喺市區食埋先返去
最近既醫院又要成粒鐘以上車程 ...

d 配套真係唔係個個城市人接受到 , 真係純粹係搵間屋扑野同訓覺

搬左入去就係外國鬼佬生活架啦

無錯,好多人轉換居住環境但生存習慣唔轉,好似搬咗入屯門如果你下下都諗出尖咀玩無人幫到你

所以睇下自己要求啦
我自己就成家立室左 生活節奏都係平淡既 諗緊住到既話 生活安排方面先
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?

可以
如果早年公屋買左,係其丄名聯名業主。可唔可以單名申請新居屋?
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?

可以

巴打我都係3人公屋
我老豆係業主
想用綠表抽
咁我可唔可以自己再用白表申請
一綠一白叫兩飛
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?

可以

巴打我都係3人公屋
我老豆係業主
想用綠表抽
一綠一白叫兩飛

same case 留名
綠表係咪都要抽中買左先會要你還番公屋?
抽中梅窩既話放棄吧喇,又遠又貴
請問下綠表同白表個入息上限係一樣?

咦 好似係無上限

綠表suppose左你本身合附都資格啦
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?

可以

咁間公屋得番兩個人名係咪要搬細d

有機會係
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?

可以

咁間公屋得番兩個人名係咪要搬細d

有機會係

原來會叫你搬
不過抽中先算喇
抽中梅窩既話放棄吧喇,又遠又貴

我ifc返工,抽中一定買

行撚死你啊
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?

可以

巴打我都係3人公屋
我老豆係業主
想用綠表抽
一綠一白叫兩飛

你係咪想講你老豆係戶主 我估可以,你老豆綠,你自己白
如果3人公屋有我名
拎白表申請一人都得?

可以

巴打我都係3人公屋
我老豆係業主
想用綠表抽
一綠一白叫兩飛

你係咪想講你老豆係戶主 我估可以,你老豆綠,你自己白

問多問自己入白表係申請一人單位?
綠表就3人單位阿嘛?
父母有樓白表都唔抽得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞