居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
【新居屋2017‧魔鬼細節】銀蔚苑存墜巨石風險 業主須自費清泥石

房委會昨日(23日)起在樂富房委會客務中心派發新一期居屋的申請表格,吸引大批市民到場排隊索取,房屋署共派出約4萬份申請表格,是2014年推售新居屋以來最多,反應非常熱烈。

不過,一眾準買家必須留意,日後或須負擔承擔維修保養費及斜坡引致人命和財產風險等「魔鬼細節」,原來3個位於彩虹及梅窩的新居屋項目中,2個均有斜坡,其中梅窩銀蔚苑的銷售資料,更列明有山泥傾瀉和巨石下墜的風險,而業主可能面對生命安全威脅及沉重的修繕支出。

彩興苑部分單位受噪音及垃圾異味滋擾

共有1,358個單位的彩虹彩興苑,涉及3座30至35層高的大廈,單位面積介乎368至468平方呎。為減低道路交通的噪音影響,向北單位均設減音窗及固定窗,分別為A座12至15室、B座3至6室,以及C座11至13室,面向新清水灣道,但高座的向北單位可遠眺獅子山,享開揚景觀。而C座各層的3室和10室,都設有隔音鯺。

其中A座14及15室雖有綠化天台,惟地下設有垃圾和廢物收集站,換言之,日後住戶要受噪音滋擾之餘,更有機會要聞垃圾味。

業主須付費保養天橋

彩興苑B及C座被彩盛里相隔,房委會在銷售資料中指,未來將興建一條天橋連接,惟業主須自費管理及保養;另一邊廂,房委會正興建一條天橋及升降機連接鄰近的彩德邨,該保養及管理費用,亦會由2個屋苑共同分擔。彩興苑同時亦位於斜坡之上,售樓資料提到業主有機會為地段內所有斜坡、擋土牆等自行承擔責任。

梅窩兩屋苑附近有水牛

此外,梅窩銀河苑及銀蔚苑是今期其餘兩個新建項目,銷售資料顯示,居民在附近有機會見到野生牛群和水牛,所有道路均劃為封閉道路的嶼南地區,車輛進出時須持有運輸署簽發的有效「大嶼山封閉道路通行許可證」。

銀蔚苑只有一幢大廈,面向梅窩政府合署大廈,共16層高,可提供170個單位。銀蔚苑背靠一幅大斜坡,資料指,「『該地段』可能受山泥傾瀉和巨石下墜危害所影響」,包括來自地段範圍以外的天然山坡,雖然房委會指已完成鞏固工程,保護住客及訪客的安全,但銷售資料亦列明,業主須自費保養有關「內部工程」,以維持良好狀況,同時亦要清理山泥傾瀉泥石和巨石。而屋苑向東南的12及13室,前方就有一幅約55米長的阻隔泥石屏障牆。

銀河苑毗連古蹟 單位可望海景

至於梅窩消防局旁的銀河苑,2座大廈分別樓高16及18層,合共有529伙。屋苑景觀較開揚,旁邊為二級歷史建築物袁氏大宅,A座高層向東北或東的17、18室料可望見遠處的銀礦灣泳灘,惟該座15至17室的地下設有蓋垃圾收集車及其停車位,屋苑設有地下擋土牆,業主或需負擔其維修費,以及自費保育位於西北面的一棵榕樹。

翻查過往資料,位於九龍東的居屋「嘉峰臺」就設有9幅斜坡,有專家當時就估計維修斜坡及勘察費就高達約80萬。

房委會資助房屋小組委員會委員柯創盛回應《香港01》查詢指,有關屋苑內附有斜坡,勢必加重業主負擔,擔心影響申請者購買意欲,「山泥傾瀉令斜坡泥土鬆脫,日後亦會要業主負責,如果屋苑單位伙數少,維修攤分費用自然更大。」https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/79890/-%E6%96%B0%E5%B1%85%E5%B1%8B2017-%E9%AD%94%E9%AC%BC%E7%B4%B0%E7%AF%80-%E9%8A%80%E8%94%9A%E8%8B%91%E5%AD%98%E5%A2%9C%E5%B7%A8%E7%9F%B3%E9%A2%A8%E9%9A%AA-%E6%A5%AD%E4%B8%BB%E9%A0%88%E8%87%AA%E8%B2%BB%E6%B8%85%E6%B3%A5%E7%9F%B3
原來我入息超左
on79,2萬蚊就超,
香港政府不如你教我點用3萬蚊買樓

月入都唔算離譜

個資產上限先 ON 9 呀

個人 85 萬 , 家庭百幾萬 , 根本係想你傾家盪產買左樓之後供死你慢慢做樓奴

因為根本係係用壓力測試上限計條數
月入27400

如果單人買,都唔會過唔過到壓力測試
想問下佢入息係計邊個period
同埋梅窩2個苑斜坡維修/管理費個價錢會太約幾多
想問下 ....

我老婆未結婚前, 已經同佢阿婆一齊申請到公屋 ....
之後佢阿婆走咗, 佢就 update 房署, 變咗佢一個人...

而我本身有供緊私樓, 但已經賣咗, 5 月交收 ...

依家我係咪要 update 房署, 等公屋加埋我名先?
之後就可以用綠表抽居屋?

如果係咁, 會唔會趕唔切呢轉申請?
Thanks!
想問下佢入息係計邊個period
同埋梅窩2個苑斜坡維修/管理費個價錢會太約幾多

1) 入息問題,你睇咗申請須知未?
2) 管理費幾多暫時無人答到你
無知一問

點解咁多人想抽居屋

出租要補地價 好似5年內唔可以買賣

抽中左好so架咩

問得on 9 但希望有人答

不如我問你,一個家庭公屋又唔合資格,私樓又買唔起,又唔想租樓住,可以有咩選擇

明白 我純粹用投資既心態去左睇居屋
所以居屋既優勢就係由政府擔保借錢九按?

你本身有屋住硬係可以咁諗喇大佬
一梯十幾廿伙, ON9? 同公屋有咩分別

有,屋業主係你,公屋業主係政府

分別?
間隔一鳩樣,最大分別係:
公屋包埋鐵閘,居屋無
公屋二 /三千蚊租,居屋管理費+差餉地租都成二千
公屋無得拆牆改設計,居屋任你舞
公屋入息超額 / 人數少左會比人趕,居屋無呢D問題
最大分別係...正常香港人唔會拎到公屋,只會有機會抽到居屋

分別?
間隔一鳩樣,最大分別係:
公屋包埋鐵閘,居屋無
公屋二 /三千蚊租,居屋管理費+差餉地租都成二千
公屋無得拆牆改設計,居屋任你舞
公屋入息超額 / 人數少左會比人趕,居屋無呢D問題
最大分別係...正常香港人唔會拎到公屋,只會有機會抽到居屋

新居屋圖則基本上係同公屋圖則一樣
今日去拎表抽單人白表,但中銀線灣既話都唔會要
今日去拎表抽單人白表,但中銀線灣既話都唔會要

咁你唔駛入表,慳200

分別大囉,公屋無資格住,居屋有資格住但住唔到。
買舊樓好過
買居屋 最好買舊時果d私人參建果d , 密度冇咁高 , 私樓則
買居屋 最好買舊時果d私人參建果d , 密度冇咁高 , 私樓則

哪有錢

舊居屋其實唔錯,圖則又靚,問題係樓齡大啲

哪有錢

居屋出面買都唔平,差唔多同私樓一樣價

哪有錢

居屋出面買都唔平,差唔多同私樓一樣價

質素反映價錢
無知一問
我就畢業 冇收入
呀爸 冇收入
呀媽 收入萬幾
咁應該搵邊個做申請人好 定申請人唔等於業主 如果係咁我做申請人 得唔得
到時邊個做業主好
如果我未搵到工 可唔可以搵呀哥做擔保借錢 佢有樓

求解答 睇左申請須知 睇漏左唔好屌
無知一問
我就畢業 冇收入
呀爸 冇收入
呀媽 收入萬幾
咁應該搵邊個做申請人好 定申請人唔等於業主 如果係咁我做申請人 得唔得
到時邊個做業主好
如果我未搵到工 可唔可以搵呀哥做擔保借錢 佢有樓

求解答 睇左申請須知 睇漏左唔好屌

申請人一定係業主,而按揭係收樓前搞
借唔借到錢無人答到你
無知一問

點解咁多人想抽居屋

出租要補地價 好似5年內唔可以買賣

抽中左好so架咩

問得on 9 但希望有人答

你姓林定係姓鄭呀 ? 估堅離地城架 ?

知唔知依個樓價係歷史上咩位置 ?

知唔知依家垃圾 30 年褸個呎價係幾多 ?

唔清楚咪問下 當學下野 增長下知識
尺價 上中原 有曬成交價睇 個個都知
唔洗咁激動 輕鬆d做人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞