居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
我4人住緊公屋,想分2戶住

3人用綠表抽
我自己單身抽白表

係咪最好做法

一人同抽六合彩無分別
依家住緊間公屋有4個人名,我想入張單人白表抽,但係單人既話按揭果度過唔到壓力測試 有咩計仔

巴打可唔可以講多少少
我冇乜概念
點樣過唔到法?
我4人住緊公屋,想分2戶住

3人用綠表抽
我自己單身抽白表

係咪最好做法

(i) 公屋住戶須與租約/定期暫准居住證內所有人士一同申請,及獲得現居屋邨辦
事處/租約事務管理處核實資格(詳情請直接向所屬屋邨辦事處/租約事務管
理處查詢);
除名 / 分2期抽 先得
自己有2私樓(自己名),公屋未除我名,用父母名緣表可否申請?我要唔要除名先得?

一定要除名
BTW, 自己2層私樓仲要抽居屋

乜有私樓都抽到居屋既咩?

平時好地地未必查,但綠表抽居屋應該戶籍名冊上所有人房署都會查一次

係所有申請都會逐隻 by HKID check,唔駛旨意走得甩
年底結婚,遊說過未婚妻話先注冊先抽居屋都唔肯
如果唔係夫婦申請機會大好多

我核心抽咗4 次都唔係前面, 其中一次頭10名都無機. 核心有長者先有機
梅窩照買
租比人幫你供
退休至收返黎住
我知未補地價唔租得...但冇人叫你登報出租既😏

租約唔打stamp?
梅窩照買
租比人幫你供
退休至收返黎住

租約唔打stamp?

有咩事法庭唔受理,風險自負
梅窩照買
租比人幫你供
退休至收返黎住

租約唔打stamp?

已經唔係打唔打Stamp既問題,捉到就洗定
梅窩照買
租比人幫你供
退休至收返黎住

租約唔打stamp?

鬼鼠租,有乜拗撬就 RIP

我核心抽咗4 次都唔係前面, 其中一次頭10名都無機. 核心有長者先有機

我白表一次就中
依家住緊間公屋有4個人名,我想入張單人白表抽,但係單人既話按揭果度過唔到壓力測試 有咩計仔

巴打可唔可以講多少少
我冇乜概念
點樣過唔到法?

買私人樓先要, 可以參考下

====
房協將提供按揭貸款保證,買家最高可獲9成按揭,更可省卻私樓貸款額2%至3%的按揭保費,就連壓力測試也獲豁免。一旦抽中並有足夠首期,就沒有大難度。
====

我白表一次就中

核心? 中頭幾?
梅窩照買
租比人幫你供
退休至收返黎住

租約唔打stamp?

買樓買到坐監

我白表一次就中

核心? 中頭幾?

白核,1000內

我白表一次就中

核心? 中頭幾?

白核,1000內

珠就好次係第7粒
梅窩照買
租比人幫你供
退休至收返黎住

租約唔打stamp?

買樓買到坐監

買樓唔會坐監,但詐騙就會,除非你連留案底都唔驚
我同阿婆住緊公屋,如果用綠表買二手居屋,

都可以借九成?層樓剩係我供係咪可以加我名?
本身間公屋無我名。

離左題sry。有無人知分享下
我自己住緊公屋 3人家庭

而我 離左婚老豆都有一間公屋
如果將來佢夠65歲 可以抽 長者單人
可唔可以揀兩房單位? 同埋我可唔可以加名落去?

我白表一次就中

核心? 中頭幾?

白核,1000內

我白核幾次都係萬幾同埋幾萬. 攪珠最好係第8, 我諗白核頭3 先有機
中咗上年荃灣?

本身間公屋無我名。

綠表95 成, 戶主可以加名
如果本來住緊公屋,戶主係用我老豆名,過左60歲
咁可唔可以用我名做戶主抽綠表?

本身間公屋無我名。

我都想知...

如果你阿婆抽到 但係供唔起
可唔可以 其他人代供 (加名 or 唔加名 有冇分別)
我自己住緊公屋 3人家庭

而我 離左婚老豆都有一間公屋
如果將來佢夠65歲 可以抽 長者單人
可唔可以揀兩房單位? 同埋我可唔可以加名落去?

你有錢就得, 除非SET 咗FOR 單人申請單位
戶主可加名
如果本來住緊公屋,戶主係用我老豆名,過左60歲
咁可唔可以用我名做戶主抽綠表?

https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20100912000051KK00040

本身間公屋無我名。

我都想知...

如果你阿婆抽到 但係供唔起
可唔可以 其他人代供 (加名 or 唔加名 有冇分別)

根本無人會理你邊個供, 有錢俾就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞