居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
幫人問

一家四口住公屋,個仔26歲,自己名有兩層私樓,無出租自住

而家兩老想唔要公屋,兩老自己名抽綠表係咪都得
其實我上網做功課,唔係鳩問
我媽今日同我講有 長者「恢復戶籍保證書」依樣野先上黎問
幫人問

要除咗2個仔GE名,兩老先可以用綠表抽

你開頭又話業主,跟住又戶主,information 1999,答返你,表面睇應該可以,但細節野要自己小心

你開頭又話業主,跟住又戶主,information 1999,答返你,表面睇應該可以,但細節野要自己小心

係我一開頭打錯 媽係公屋戶主
我會打去房署問下,
如果唔得,就等同女友結婚用白核申請

利申:唔急買樓住,只係做定功課
幫人問

自己睇下https://lihkg.com/thread/150366/page/1?ref=android
幫人問

自己睇下https://lihkg.com/thread/150366/page/1?ref=android

綠表戶主好似無任何限制,但戶籍上其它家庭成員有限制
我會打去房署問下,
如果唔得,就等同女友結婚用白核申請

利申:唔急買樓住,只係做定功課

簽紙抽白核好過喇,搞到原來個屋企我覺得唔值得
我係白表申請,但我男朋友有丁權,係咪唔可以加佢個名?如果加左係咪就自動放棄丁權?
謝謝ching 解答

你等埋聽日邊個做特首先,
如果薯片做,可能推出混合建丁屋居屋
公屋戶主係老豆, 可唔可以自己拉老母抽?

唔可以,夫妻一定要一齊申請

唔可以

唔可以,夫妻一定要一齊申請

除非離咗婚
表格喺咪得樂富先有?
同男朋友想分開申請白表單人, 之後邊個抽到都會一齊供 但係咪抽中左之後無得加返個名表示大家有份係業主

結婚後用白表核心抽好過,易中好多

所以絲打都係簽紙先喇

唔該哂大家 不過男朋友同能會同屋企人聯名白表核心抽 希望有
不過話時話今期居屋個design同新個d公屋一樣 同之前居屋綠咩雅苑連裝修真係差一大截
不過話時話今期居屋個design同新個d公屋一樣 同之前居屋綠咩雅苑連裝修真係差一大截

嗰D房栛

價錢都相差大截tim

價錢都相差大截tim

原來係咁 係我太年輕了
同男朋友想分開申請白表單人, 之後邊個抽到都會一齊供 但係咪抽中左之後無得加返個名表示大家有份係業主

結婚後用白表核心抽好過,易中好多

所以絲打都係簽紙先喇

唔該哂大家 不過男朋友同能會同屋企人聯名白表核心抽 希望有

結婚吧

利申月頭簽左紙
其實有冇諗過中途會供唔起,
家人合力供可能中途會意見不合,中途離場。
份工一俾人炒左可能生活都有問題
唔好話生病意外個d
其實有冇諗過中途會供唔起,
家人合力供可能中途會意見不合,中途離場。
份工一俾人炒左可能生活都有問題
唔好話生病意外個d

窮就預左要頂硬上,你一個人搵萬零兩萬絕對夠供,兩個人一齊捱更好,咁當然你兩個都去到買樓階段,仲有意見不合既真係on 9
彩虹有無一人單位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞