居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
求各位大神解答下
我入左紙申請公屋 佢寄過3 4次黎話有特快樓(死過人個啲)咁小弟重算唔算綠表人士
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段
特快3年內唔可以用黎買居屋

我依家21歲 應唔應該拎左特快先 等3年變到綠表單人 就棄左間屋佢再抽
求各位大神解答下
我入左紙申請公屋 佢寄過3 4次黎話有特快樓(死過人個啲)咁小弟重算唔算綠表人士
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段

我依家21歲 應唔應該拎左特快先 等3年變到綠表單人 就棄左間屋佢再抽

佢叫你去申請,定直頭叫你去揀?
我呀媽係公屋成員非户主,我租緊劏房,我同我媽入白表,係咪當核心家庭?
我知抽中呀媽公屋要除名,不過本身擠迫户,除左都唔洗搬

我有睇須知,不過驚get錯,求高人指點
想問如果啊麻本身有公屋,但唔可以加名,咁綠表抽居屋,真係有既話可唔可以加名?
同埋咁入息點寫?都冇返工,咁按揭係咪做唔到9成咁多?定係點

求大神解答下
求各位大神解答下
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段

佢叫你去申請,定直頭叫你去揀?

叫我去揀了 唔知點解
想問如果啊麻本身有公屋,但唔可以加名,咁綠表抽居屋,真係有既話可唔可以加名?

求大神解答下

點解你地可以冇返工冇入息走去抽
按揭你睇左份需知未

求大神解答下

按揭你睇左份需知未

呢啲問題膠都廢事俾
痴線,追追下post先發現啲人為買樓
連父母都推入老人院
咩世界?
冇咁大個頭,唔好笠咁大頂帽啦
恨有樓恨到連道德廉恥都唔理

Btw好欣賞浪子巴熱心解答

呢個小兒科啦,有人調轉係去老人院搵個阿婆返來領養.變成核心家庭

我呀媽係公屋成員非户主,我租緊劏房,我同我媽入白表,係咪當核心家庭?
我知抽中呀媽公屋要除名,不過本身擠迫户,除左都唔洗搬

我有睇須知,不過驚get錯,求高人指點

你老豆係邊? 死咗? 老豆老母離咗婚?
全日制學生工作收入計唔計

想搭家姐抽
我自己讀緊書但有份工番緊
唔計我個收入就唔爆限額
計埋就爆

睇咗申請須知未
痴線,追追下post先發現啲人為買樓
連父母都推入老人院
咩世界?
冇咁大個頭,唔好笠咁大頂帽啦
恨有樓恨到連道德廉恥都唔理

Btw好欣賞浪子巴熱心解答

呢個小兒科啦,有人調轉係去老人院搵個阿婆返來領養.變成核心家庭

道德野我無乜意見,至於領養老人都有聽過,如果領養者同被領養者係一齊住都可以

求大神解答下

按揭你睇左份需知未

我意思係啊間屋係啊麻,咁啊麻用綠表抽居屋,咁佢咁老點會仲做野
想請教下

我+父母, 3個人冇物業>7年
但好多年前我父母住過居屋, 後來換左私樓

宜家我單人已過限額
想問我可唔可以宜家用(我+老母(老母冇做野)) 2個人名義抽白表核心家庭?
想請教下

宜家我單人已過限額
想問我可唔可以宜家用(我+老母(老母冇做野)) 2個人名義抽白表核心家庭?

唔可以
1. 你老豆如果未死/離婚一定要拉埋佢
2. 居屋福利一生人一次
想請教下

宜家我單人已過限額

如果父母做過居屋業主,就唔可以再申請居屋,申請須知有講
唔該上面2位巴打
請問我想同妹妹一齊以家庭單位去抽、可唔可以入兩張申請表?

一張(我做申請人、妹妹做家庭成員)
一張(妹妹做申請人、我做家庭成員)

重覆申請
想問下如果嫲嫲一個人住緊房協樓
爸爸喺個單位冇名
係咪唔可以用綠表抽家有長者?
只可以抽綠表單人?

同問

得你老豆抽咪白表單人

用嫲嫲個名抽唔得?
想問下如果嫲嫲一個人住緊房協樓
爸爸喺個單位冇名
係咪唔可以用綠表抽家有長者?
只可以抽綠表單人?

同問

得你老豆抽咪白表單人

用嫲嫲個名抽唔得?

房協樓你係呀嫲做業主?

disqualified
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞