居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
我呀媽公屋得自己一個名,想問下佢自己一個抽綠表機會大(50個配額)
定係我同佢兩個名去抽白表算,因為家庭點都先過個人

你媽媽已經係公屋戶主只能綠表申請

白表頭一頁寫明公屋既人士可以照用白表,只不過係抽中之後會刪左公屋戶籍姐...

Btw 有冇其他巴打解答到我原朲既難題
我呀媽公屋得自己一個名,想問下佢自己一個抽綠表機會大(50個配額)

白表頭一頁寫明公屋既人士可以照用白表,只不過係抽中之後會刪左公屋戶籍姐...

公屋人士姐係你
你公屋有户藉 但你唔係户主
你媽媽係户主 就唔可以白表

公屋人士姐係你
你公屋有户藉 但你唔係户主
你媽媽係户主 就唔可以白表

等如你申請居屋
可以有4個家庭成員
但業主得一個 一樣意思
請問我呢個case應該點揀好

我:月入30000
爸:無業 (已過60)
媽:無業
老婆:無業
女: 無業

租緊村屋住(屋企所有人都無物業,亦從來無申請過任何公司,居屋等)

會交白表,
但應該
(1) 5人交1張form, or
(2) 我+老婆+女 1 張form, 另外 爸+媽1張form,共2張

如果想住大單位,係咪(1)會比(2) 好d?
5人form會唔會比2 or 3人form有優先呢?

另外,會參加埋 家有長者 計劃,如果揀(1), 申請者係咪一定要係我
daddy呢? 定係我做申請者,佢係當中家庭成員就OK?

希望有人解答到.THANKS

一定係1 家有長者計劃 有600 (綠白各300) 揀樓最優先。
60歲長者必須係業主或聯名業主。

咁如果爸+媽1張FORM,抽中左,係咪都有機會揀到大單位?
如果係既話唔係(2)會比較好咩?

主要你爸爸無入息 家有長者已經最前
其實你知唔知348萬你做25年既話 按八成按揭
你入息都要有300xx
我比較擔心你過唔到壓測

其實抽同按偈係兩回事
抽還抽
抽到之後搵返你做担保就得
但要你都過到壓力測驗

公屋人士有兩種,一種係戶主,一種係家庭成員

公屋人士有兩種,一種係戶主,一種係家庭成員

再補充,你話間公屋得你媽媽一個名,一間公屋唔可能得家庭成員而無戶主,所以你媽媽係戶主,戶主只能用綠表
想問

間公屋買左,戶主係阿媽,但有寫我係住戶定家庭成員

請問合唔合資格交白表
想問

請問合唔合資格交白表

Sorry1999

我係想間我合唔合資格交單人白表
自己有2私樓(自己名),公屋未除我名,用父母名緣表可否申請?我要唔要除名先得?

http://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2017/common/pdf/application-form/hos_2017_app_guide_green_c.pdf自己睇

睇完,唔洗除名

又私樓又公屋有名都大條道理share出黎
好波
本身係公屋(家人已買左)
想申請居屋,甘係咩表?
唔該大家問問題前睇下#0個web,好多問題裏面已經有答案,唔會再答我認為係伸手黨既問題
唔該大家問問題前睇下#0個web,好多問題裏面已經有答案,唔會再答我認為係伸手黨既問題

我覺得你已經好大量
咁多on9問題都答,好多跟本唔難搵答案囉

我覺得你已經好大量
咁多on9問題都答,好多跟本唔難搵答案囉

我明白居屋大多數人都係第一次申請,正如我之前一樣乜柒都唔識會有好多問題,但唔該自己搵下答案先,web都提供埋,好多問題只要睇下份申請須知就會有答案,如果睇過唔明再問都可以,但好多問題明顯係乜都唔睇申手問人攞答案
未抽中好難有其他野繼續討論
想問

請問合唔合資格交白表

Sorry1999

我係想間我合唔合資格交單人白表

無記錯係可以
單身好似最後揀樓
咁係咪即係抽到都一定係梅窩
如果唔想住梅窩係咪可以慳返200蚊

一定梅窩 慳返年尾抽啦

除非係中西區返工, 如果唔係就算罷啦
呢個post冇我嘅事,不過啱啱睇到信報嘅消息,梅窩居屋業主須承擔斜坡保養費用
單身一定最後簡
咁姐係一定梅窩啦
仲諗住有機會抽到啲重售居屋

利申:新手
無知一問

點解咁多人想抽居屋

出租要補地價 好似5年內唔可以買賣

抽中左好so架咩

問得on 9 但希望有人答
無知一問

點解咁多人想抽居屋

抽中左好so架咩

不如我問你,一個家庭公屋又唔合資格,私樓又買唔起,又唔想租樓住,可以有咩選擇
無知一問

點解咁多人想抽居屋

抽中左好so架咩

不如我問你,一個家庭公屋又唔合資格,私樓又買唔起,又唔想租樓住,可以有咩選擇

明白 我純粹用投資既心態去左睇居屋
所以居屋既優勢就係由政府擔保借錢九按?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞