居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
請問我呢個case應該點揀好

我:月入30000
爸:無業 (已過60)
媽:無業
老婆:無業
女: 無業

租緊村屋住(屋企所有人都無物業,亦從來無申請過任何公司,居屋等)

會交白表,
但應該
(1) 5人交1張form, or
(2) 我+老婆+女 1 張form, 另外 爸+媽1張form,共2張

如果想住大單位,係咪(1)會比(2) 好d?
5人form會唔會比2 or 3人form有優先呢?

另外,會參加埋 家有長者 計劃,如果揀(1), 申請者係咪一定要係我
daddy呢? 定係我做申請者,佢係當中家庭成員就OK?

希望有人解答到.THANKS

一定係1 家有長者計劃 有600 (綠白各300) 揀樓最優先。
60歲長者必須係業主或聯名業主。

咁如果爸+媽1張FORM,抽中左,係咪都有機會揀到大單位?
如果係既話唔係(2)會比較好咩?

主要你爸爸無入息 家有長者已經最前
其實你知唔知348萬你做25年既話 按八成按揭
你入息都要有300xx
我比較擔心你過唔到壓測

其實抽同按偈係兩回事
抽還抽
抽到之後搵返你做担保就得
但要你都過到壓力測驗

其實業主同擔保個入息比率唔同你知唔知
搵3萬白表 買大單位已經好唔穩陣
綠表就無所謂。

真係好撚可怕 , 一陣又出黎屌鳩政府買唔到樓

我 80 後, 過左個人資產上限, 買唔到居屋 買唔到私樓 無父幹
我屌鳩政府屌左幾年 屌到我無氣

拿,捐左D資產比我,咁就唔怕過左資產上限買唔到居屋啦

租緊村屋住(屋企所有人都無物業,亦從來無申請過任何公司,居屋等)

會交白表,
但應該
(2) 我+老婆+女 1 張form, 另外 爸+媽1張form,共2張

另外,會參加埋 家有長者 計劃,如果揀(1), 申請者係咪一定要係我

一定係1 家有長者計劃 有600 (綠白各300) 揀樓最優先。

你入息都要有300xx
我比較擔心你過唔到壓測

其實抽同按偈係兩回事
抽還抽
但要你都過到壓力測驗

綠表就無所謂。

其實見到好嬲又好笑, 依班on9仔一定做唔到業主
買居屋 最好買舊時果d私人參建果d , 密度冇咁高 , 私樓則

你住堅尼地城?
居屋係咪好似有政府做擔保所以借錢易D

以前D人幾撚爽,好似仲有政府免息借錢買樓

廢中/廢佬咁多年都買唔到樓真係

真係好撚廢,
以前就算讀唔到書既上進少少真係可以捱到層樓返黎

講以前無撚用啦

會交白表,
但應該

你入息都要有300xx
我比較擔心你過唔到壓測

其實抽同按偈係兩回事
抽還抽
但要你都過到壓力測驗

綠表就無所謂。

其實見到好嬲又好笑, 依班on9仔一定做唔到業主

其實佢地都好撚慘,依個時勢畢業,起薪無咩咁升過,但咩野價錢都貴左成倍
無知一問
我就畢業 冇收入
呀爸 冇收入
呀媽 收入萬幾
咁應該搵邊個做申請人好 定申請人唔等於業主 如果係咁我做申請人 得唔得
到時邊個做業主好
如果我未搵到工 可唔可以搵呀哥做擔保借錢 佢有樓

求解答 睇左申請須知 睇漏左唔好屌

個個都冇收入 , 你買黎把撚? 供得起? 銀行一定唔批你

壓力測試都唔洗試

笑左, 係咪以為申請緊公屋咋 ?
無收入要想做業主 ... 依個香港真係可怕

佢阿媽有收入皮幾既,買最平139萬果d應該過到

全家搬入梅窩 , 我驚佢地連出中環既船飛 都成為佢地家庭主要開支咋

八月先開始揀樓果d
上面位ching到時應該點都搵到工既

拿,捐左D資產比我,咁就唔怕過左資產上限買唔到居屋啦

如果我身邊有信得過既人 我一直做左啦

白單 仲難過 中六合彩
今次 D 單位仲要咁既死樣

我指 "捐" 唔係借放
連一個信得過既死黨知己都無?
我開始明白點解會有貨尾單位

我都係,之前真係唔會明點解大升市D人都會撻訂

哈哈

真係好撚可怕 , 一陣又出黎屌鳩政府買唔到樓

我 80 後, 過左個人資產上限, 買唔到居屋 買唔到私樓 無父幹
我屌鳩政府屌左幾年 屌到我無氣

唔識去澳門換籌碼擺屋企?唔識去馬會開個戶口擺錢入去?
浪子回頭巴,其實你係咪房署職員?

唔係貨尾點黎呀 貨尾而家加價放售嫁
200蚊申請費 攞黎請屋企人飲茶啦 你班不孝子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞