居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
求各位大神解答下
我入左紙申請公屋 佢寄過3 4次黎話有特快樓(死過人個啲)咁小弟重算唔算綠表人士
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段
特快3年內唔可以用黎買居屋

我依家21歲 應唔應該拎左特快先 等3年變到綠表單人 就棄左間屋佢再抽

佢叫你去申請,定直頭叫你去揀?

叫我去揀了 唔知點解

點解咁好21歲有得揀特快
我27歲都冇叫揀
求各位大神解答下
我入左紙申請公屋 佢寄過3 4次黎話有特快樓(死過人個啲)咁小弟重算唔算綠表人士
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段

我依家21歲 應唔應該拎左特快先 等3年變到綠表單人 就棄左間屋佢再抽

叫我去揀了 唔知點解

我27歲都冇叫揀

不過講真,有特快有得揀就要住先
如果唔係唔知要等幾耐先再有

我當年兩兄弟申請特快,2年半就叫我去睇,不過1樓唔想要,等多一年度先有第二間特快

平租當儲多d錢先
求各位大神解答下
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段

叫我去揀了 唔知點解

我27歲都冇叫揀

不過講真,有特快有得揀就要住先
如果唔係唔知要等幾耐先再有

我當年兩兄弟申請特快,2年半就叫我去睇,不過1樓唔想要,等多一年度先有第二間特快

平租當儲多d錢先

如果單身,我會選擇要特快,過咗冷河期後再買二手居屋
單身綠表其實買二手居屋好過抽新果啲,因為就算抽到個揀樓次序都唔會好前,買二手就唔同,睇啱可以買
求各位大神解答下
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段

叫我去揀了 唔知點解

我27歲都冇叫揀

係咪佢自己搞錯左激請參加個封信喳上年單身特快3日清曬wo基本上你無排十年年資無機會簡
單身綠表其實買二手居屋好過抽新果啲,因為就算抽到個揀樓次序都唔會好前,買二手就唔同,睇啱可以買

價錢問題呢師兄宜家天盛二手都講緊三四百萬緊唔好講市區分分鐘你拎住二百多萬都只係可以買到公屋唯一安慰我地班單身綠表進可攻退可守買唔到咪最多繼續住公屋先無壓力
我+老婆+外祖父, 咁樣抽叫唔叫核心家庭同家有長者計劃?

價錢問題呢師兄宜家天盛二手都講緊三四百萬緊唔好講市區分分鐘你拎住二百多萬都只係可以買到公屋唯一安慰我地班單身綠表進可攻退可守買唔到咪最多繼續住公屋先無壓力

頭先上網睇200幾萬未補價仲有啲

外祖母係邊? 死咗?
我聽日綠表申請書,大概要幾耐
我聽日綠表證明書,大概要幾耐

外祖母係邊? 死咗?

外祖母係邊? 死咗?

咁OK,咁可以家有長者
想問份申請表職業填中文定英文?
固定月薪同非固定月薪定義?如果我上一份係一年合約工中間隔左兩個月冇做野依家返緊份半年合約點計,ot同約滿酬金又洗唔洗計入去?好煩
我已婚 (有老婆)
我仲可唔可以拉細妹一齊抽?!
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀

夫妻必須一齊申請,你已經唔符合申請資格
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀

oororor
咁唯有呀妹抽個單人啦.......
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀

oororor

點解唔叫老豆老母抽佢地自己
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀

oororor

點解唔叫老豆老母自己抽
其實邊度有咁多長者係合資格然後死剩個孫,而個長者又未受惠過居屋etc既計劃

呢度有個 其實我都想知有幾多人咁樣爭法
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀

oororor

點解唔叫老豆老母自己抽

因為佢地三十年前住過居屋了⋯
我已婚 (有老婆)

點解要拉埋細妹

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀

oororor

點解唔叫老豆老母自己抽

當時做過居屋業主

因為老婆有樓
但我老豆老母仲係租人樓
想抽間比佢地住呀

oororor

點解唔叫老豆老母自己抽

當時做過居屋業主

係呀
無計

老婆有樓係唔係又唔抽得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞