居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
如果同緊屋企人住公屋,可唔可以用父母同埋我名申請,之後層公屋轉去俾我兄弟姊妹
同呀哥兩個人白表係咪好難抽中

分開抽,各自單身白表抽

我係學生冇收入都得?

如果夠18應該可以抽,好似無入息和資產下限,不過銀行借唔借錢俾你係另一回事
如果同緊屋企人住公屋,可唔可以用父母同埋我名申請,之後層公屋轉去俾我兄弟姊妹

唔得

無咁著數
兩人各自抽白表好

兩人結婚抽一張白表好?
兩人各自抽白表好

兩人結婚抽一張白表好?

結婚抽
我想問,係咪買完先過入息係無問題?
我想問,係咪買完先過入息係無問題?

簽臨約前符合資格就得
上年抽中白居二路過,已買
有朋友搞緊離婚,但未過一年
佢可唔可以用單人資格申請
有朋友搞緊離婚,但未過一年
佢可唔可以用單人資格申請

係咪會有離婚證書架如果有,上面個日期前過截止日期應該可以申請
想問下 最近失佐業一排 但資產無過 可唔可以白表申請?
因為如果抽到 屋企人會借住d先

你供得起就得

點為之供得起 係咪唔洗過壓力 同唔洗入息證明?
居屋係咪好似有政府做擔保所以借錢易D

以前D人幾撚爽,好似仲有政府免息借錢買樓

廢中/廢佬咁多年都買唔到樓真係
居屋係咪好似有政府做擔保所以借錢易D

以前D人幾撚爽,好似仲有政府免息借錢買樓

廢中/廢佬咁多年都買唔到樓真係

上一代人好抗拒借錢,覺得唔係死到臨頭都唔會借,借完又驚冇得還,倒不如穩穩陣陣繼續住公屋,我老豆就係其中之一,當年居屋十萬有找佢唔買,唔駛抽第一優先揀樓又唔買,而家諗返轉頭簡直係匪夷所思
$200支票洗唔洗一定申請人簽發?

定求其俾到張支票過到數就得?

who fucking care 最緊要攞到錢

痴線,你不如問可唔可以唔駛抽直接買
解答下樓上
非核心係一定無可能抽到,因為要等所有核心揀哂先到佢,所以兄弟姊妹請分兩張單人抽,綠白表各有50名額
但單人100個名額係所有家庭之後,揀到大單位可能性絕對係零,彩虹都極低。
綠白價錢係一樣,只係綠表最高可按九成半,白表九成。
綠表申請唔洗壓力測試,白表要過壓力測試,無收入要搵擔保。
要用綠表一定要交公屋出黎。
排緊公屋到最後階段審查埋係可以用綠表資格抽

你供得起就得

揀樓比10% , 到起好收樓前先做按揭。
到時你上到會就得。
到時要過壓測。

過到就得
單身好似最後揀樓
咁係咪即係抽到都一定係梅窩
如果唔想住梅窩係咪可以慳返200蚊
冇咩留意居屋 仲諗住用我同我外公個名去抽 岩岩一睇先知要我父母均去世 先用到家有長者優先選
單身好似最後揀樓
咁係咪即係抽到都一定係梅窩
如果唔想住梅窩係咪可以慳返200蚊

可以咁講

你供得起就得

揀樓比10% , 到起好收樓前先做按揭。
到時你上到會就得。
到時要過壓測。

咁如果我簡樓時,比左10% 之後,收樓前去到銀行先知做唔到按揭點算。。。。機會可能性大唔大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞