居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
月入4位數呀 , 萬零蚊要買樓果D傻仔
老豆老母唔係FULL PAID 比你仲好意思講係父幹

老老實實 正路有少少實力都過左白表上限....

正常人唔會問on9野比人屌
我深信大部分準業主唔會好似某幾個on9仔咁...
準業主應該係好似樓主咁, 做好晒功課準備好晒 , 黎到係傾下咩盤咩地方好etc

慢慢發夢揸賓士啦柒頭

你講咁撚多嘢抽唔到咪又係哂氣? 起到嘈撚住哂
其實佢計唔計埋bonus? 我年年都唔定 點計?

申請須知有講

準業主應該係好似樓主咁, 做好晒功課準備好晒 , 黎到係傾下咩盤咩地方好etc
其實成個post我都等緊有人討論下個地點同環境
因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

我個人黎講幾鍾意梅窩
好異類 . 但係之前住過幾次梅窩覺得果到好遠離繁囂
留名跟進
其實佢計唔計埋bonus? 我年年都唔定 點計?

計埋, 計你申請截止日期前一年內收到既bonus

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

我個人黎講幾鍾意梅窩

啱囉 死入去享受退休生活一流

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

啲人好懶
想知道過去有冇真係單身人士抽到?
諗緊會唔會同細佬一張表會易d

上次有單身白表人抽到仲買到tim
浪子回頭巴,其實你係咪房署職員?

唔係,點解咁問

因為你對抽居屋嘅問題熟到好似房署職員嘅對答

我唔係熟,只係上次入表前已經花咗好多時間搵料,因為要證明你合資格係申請者既責任,我唔想咁容易被DQ

呢D先係有心買
好多野google/打電話就問到, 睇你肯唔肯花時間
大把人乜都唔知就去抽, 兩公婆分開入表又有, 老公有樓叫老婆入表又有,
以為住公屋就可以用綠表抽, 到時除名就唔使還返間屋
首期幾多唔知, 供幾多又唔知, 供唔供得掂又唔計,
總之抽左先算

我入表前都粗略計過供唔供得起,當知道攪珠結果排1000內,唔知有無機會揀樓,都當咗自己有得揀先去準備,上次有朋友同我一齊抽佢地真係乜都唔知,仲有揀樓現場夠瞻死有人問今日嚟係揀乜樓

我知道攪珠結果排4000內即刻收鳩皮,但5月有日食食下飯房署send SMS叫我補交資料先開始刨書

真係好撚可怕 , 一陣又出黎屌鳩政府買唔到樓

我 80 後, 過左個人資產上限, 買唔到居屋 買唔到私樓 無父幹
我屌鳩政府屌左幾年 屌到我無氣

拿,捐左D資產比我,咁就唔怕過左資產上限買唔到居屋啦

資產一定要罷香港?
我月入8500底薪 有津貼1400 屋企有錢買 我老豆老母有一棟聯名物業 咁我如果過唔到壓力測試揾佢地做擔保都得?

抵押擔保要贖咗樓,另外要講咩嘢樓,50年深水埗唐樓嗰啲咁嘅唔得,你收入唔夠供

講緊資產有 唔洗扺押

現金?如果戶口有足夠full pay/足夠還清貸款個單位,擺咗最少3個月(視乎銀行而定)咁可以,如果係其它股票,債券之類就唔知

thx bro 已經唔想理果條提子撚 佢依家呢啲心態就係唔想月入一萬蚊嘅死𡃁仔同佢爭

舊年8月我買另一層樓,只借一百萬,我無正式收入,獅子銀行照借係因為我戶口嘅錢足夠還清貸款有餘,擺咗超過三個月以上,佢照批,不過安全起見最好問咗銀行先,每個人情況唔同,銀行亦會改內部指引

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

啲人好懶

其實我想了解清楚地理環境同交通,有個概念之後先決定去唔去馬
未結婚但有個b得唔得?

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

啲人好懶

彩虹ok

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

啲人好懶

咁咪抽時間去地盤了解下周圍環境

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

略略睇過下彩虹個位
斜路行落地鐵站應該10分鐘到, 行上就辛苦d
行去觀塘道坐巴士應該都咁上下
隔離得學校同公園, 唔係向清水灣道應該好靜

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

我個人黎講幾鍾意梅窩

放假入去遊山玩水梗好架,當你日日要仆出去返工,收工返去你就知死
未結婚但有個b得唔得?

得, 父母+子女都計核心家庭

因為彩虹同梅窩好少去

但係冇

我個人黎講幾鍾意梅窩

放假入去遊山玩水梗好架,當你日日要仆出去返工,收工返去你就知死

睇你返邊度既姐, 梅窩出中環/金鐘/灣仔快過你大西北出黎
仲肯定唔塞車
未結婚但有個b得唔得?

可以
彩虹個度,由於上山,唔可以話十分交通方便,
如果較啱到巴士會好D,彩虹地鐵站慢慢行上去要15分鐘。
如果想行平少少路可以行隧道去彩盈村和淘大,到九龍灣地鐵站15-20分鐘
銀蔚苑應該無咩人肯買,有落石、山泥傾瀉風險,又有牛群出沒,單位數又少
真係比管理費同維修費都比窮
銀蔚苑應該無咩人肯買,有落石、山泥傾瀉風險,又有牛群出沒,單位數又少
真係比管理費同維修費都比窮

呢樣先係最擔心既地方, 單位唔多攤分落去每戶條數好貴
彩虹個度,由於上山,唔可以話十分交通方便,
如果較啱到巴士會好D,彩虹地鐵站慢慢行上去要15分鐘。
如果想行平少少路可以行隧道去彩盈村和淘大,到九龍灣地鐵站15-20分鐘

有冇講過車位數目
有揸電單車

果度附近好難鳩泊
如果唔係要泊落坪石又好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞