居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
我係上年白表單人買到嘅例子。
上年白表單人大約有3萬人抽,但單位只得100個,我排14x,原本都有擔心買唔到,但最後都買到,放棄嘅人可能係因為心宜嘅屋苑已經賣晒或者剩低嘅單位唔啱心水。

另外,非核心家庭,即係兄弟嗰類上年好似一個都買唔到,有心買就拆兩個單人啦。
攪完珠先簽紙結婚有冇得唸?

自己睇下

自己睇下

問埋
如果用單一方名 抽完
再結婚得唔得
有無話條線係畫係邊度(成交? 定交申請表計)

原因一個人唔爆收入
結左婚就爆
梅窩係無煤氣?
我同我家姐抽定分開用單身身份抽好

策略上我覺得分開抽好啲

大啲機會?

yes

唔該巴打

如果一齊抽就第(3),分開抽就第(4),如果你第(3)排隊尾既話應該無得揀樓

如果排第四頭係咪都要等第三啲人揀完先到我?

自己睇下

問埋
如果用單一方名 抽完
再結婚得唔得

原因一個人唔爆收入
結左婚就爆

睇結婚證書日期,如果係12-04-17前就必須兩公婆一齊申請,如果係12-04-17後可以各自申請,申請途中可以結婚,如要你仍然符合個人申請條件就得

自己睇下

問埋
如果用單一方名 抽完
再結婚得唔得

原因一個人唔爆收入
結左婚就爆

睇結婚證書日期,如果係12-04-17前就必須兩公婆一齊申請,如果係12-04-17後可以各自申請,申請途中可以結婚,如要你仍然符合個人申請條件就得

睇結婚證書日期,如果係12-04-17前就必須兩公婆一齊申請,如果係12-04-17後可以各自申請,申請途中可以結婚,只要你仍然符合個人申請條件就得
我同我家姐抽定分開用單身身份抽好

策略上我覺得分開抽好啲

大啲機會?

yes

唔該巴打

如果一齊抽就第(3),分開抽就第(4),如果你第(3)排隊尾既話應該無得揀樓

理論上係,但如果你第(4)頭50內,一定有樓揀

策略上我覺得分開抽好啲

大啲機會?

yes

唔該巴打

好唔該巴打

策略上我覺得分開抽好啲

大啲機會?

yes

唔該巴打

好唔該巴打

自從有咗單身預留名額,第(4)會好過(3),我覺得

yes

唔該巴打

好唔該巴打

3同4分別有幾多位

yes

唔該巴打

好唔該巴打

3同4分別有幾多位

今次4有50個,3係要等1&2揀晒而剩低單位又多過50既話先有得揀

yes

唔該巴打

好唔該巴打

3同4分別有幾多位

3係0位,2揀完有剩先到3,機會可以講係0
4係100位 (綠白表單人各50)
拎表係咪一定親身去拎?
第一次抽咩都唔識
梅窩其實買唔買得過
拎表係咪一定親身去拎?
第一次抽咩都唔識

睇咗個網未呀頂
拎表係咪一定親身去拎?
第一次抽咩都唔識

睇咗個網未呀頂

答埋你,攞表阿豬阿狗都攞得
唔該上面兩位巴打
梅窩其實買唔買得過

4個字,睇餸食飯
家庭人數 每月入息限額(元) 註 資產限額(元)
1 人 26,000元(27,400元) 85萬元
2人至9人 52,000元(54,700元) 170萬元
10人及以上 52,440元(55,200元)

如果高過係咪即係唔撚駛諗喇?
家庭人數 每月入息限額(元) 註 資產限額(元)
1 人 26,000元(27,400元) 85萬元
2人至9人 52,000元(54,700元) 170萬元
10人及以上 52,440元(55,200元)

如果高過係咪即係唔撚駛諗喇?

yes
又一次辛苦樓主了
彩興C座每層得一個大單位
單人白表留名
拎表係咪一定親身去拎?
第一次抽咩都唔識

睇咗個網未呀頂

答埋你,攞表阿豬阿狗都攞得

再答埋喇,交表都唔洗親身去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞