居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
我4人家庭,無長者,綠表申請,有得揀大單位機會大唔大

同埋遲下除我名,自己同老婆再申請以後既白表係咪無問題

唔該巴打指引

大唔大答你唔到,如果你唔好做業主第日就可以再抽

唔該巴打指引

大唔大無人知
你同你老婆唔係戶主 / 業主就可以之後再申請
但4人家庭 (2個核心家庭) 好似可以分戶入表申請2個單位,詳細自己睇

唔該巴打指引

大唔大答你唔到,如果你唔好做業主第日就可以再抽

大唔大答你唔到,只要你唔好做業主第日就可以再抽
攪完珠先簽紙結婚有冇得唸?

自己睇下

問埋
如果用單一方名 抽完
再結婚得唔得
有無話條線係畫係邊度(成交? 定交申請表計)

原因一個人唔爆收入
結左婚就爆

睇結婚證書日期,如果係12-04-17前就必須兩公婆一齊申請,如果係12-04-17後可以各自申請,申請途中可以結婚,如要你仍然符合個人申請條件就得

睇結婚證書日期,如果係12-04-17前就必須兩公婆一齊申請,如果係12-04-17後可以各自申請,申請途中可以結婚,只要你仍然符合個人申請條件就得

即係兩個加埋過左52000就收皮
如果我阿嫲本身住緊公屋, 我同父母住緊, 咁佢做申請人再加埋我個名, 可唔可以參加家有長者? 睇左FAQ 都係話成員係老人家個陣既事項, 但老人家做申請者個度好似冇點講

利申: 阿嫲同其他親戚都同意俾我咁做, 自己會一個供哂

no
浪子回頭巴打 我想請問聲如果我一人抽中;揀到樓攞到入伙紙後想再加多"非親戚關係"嘅人名做業主OK嗎?

因為係怕得一份糧過唔到壓力測試

謝謝
浪子回頭巴打 我想請問聲如果我一人抽中;揀到樓攞到入伙紙後想再加多"非親戚關係"嘅人名做業主OK嗎?

謝謝

唔係有政府擔保?

謝謝

申請表上無名既人唔可以做業主,申請樓按時可以搵擔保人

謝謝

你需要既係一個"按揭擔保人",而唔係加名,加名只可以係申請表上面有既人
Btw, 居屋好似唔洗做壓測都得

謝謝

居屋政府做擔保 你無業都買到
浪子巴打除左你上個post 講過啲心路歷程
入表方面個啲須知外有無特別野要留意

謝謝

唔係有政府擔保?

因為我人工好低 ,怕抽到揀到樓但過唔到測試

謝謝

唔該你啊

謝謝

你需要既係一個"按揭擔保人",而唔係加名,加名只可以係申請表上面有既人
Btw, 居屋好似唔洗做壓測都得

人間有愛,唔該你呀巴打。

謝謝

居屋政府做擔保 你無業都買到

唔該巴打 成個人安心晒。

唔好講到心路歷程咁誇張 ,睇清楚填表須知先填表就得,之後既野咪等攪珠
想問下同老母一齊住緊公屋
可唔可以老母申請居屋,抽中左佢除公屋個名?或者我除公屋名?
佢60歲。

另外,如果父母做過首置,我又抽唔抽到?

唔好講到心路歷程咁誇張 ,睇清楚填表須知先填表就得,之後既野咪等攪珠

因為我見你講埋抽中揀樓成個程序
學到晒野
小弟無咁快結婚不過做左野幾年想趁今次試試

因為我見你講埋抽中揀樓成個程序
學到晒野
小弟無咁快結婚不過做左野幾年想趁今次試試

都有啲野可以準備既,計下入息同資產,睇下樓書,睇埋分區大綱圖咁囉
我同我家姐抽定分開用單身身份抽好

策略上我覺得分開抽好啲

大啲機會?

單身反正大機會d?
好無聊成個Post自己上去房署搵都搵到
中文字都要成班伸手黨

成個post係無人傾下個地點or屋
屌,兩個剛剛爆入息,諗得無得諗
個人月薪加花紅過左入息
白表喺咪就算結咗婚,都要有b 先抽到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞