居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
等下年抽長沙灣好過啦

其實年底房協將軍澳
明年長沙灣、啟德、將軍澳都比今次好好多

參考同區大型屋苑*7折

啟德要成5百萬

應該400-450左右啦兩房
但你睇啟德既地價同一手賣價其實自住好抵
遲少少有埋地鐵 啟德去邊都方便
而家買啟德一手 500幾萬買studio嫁咋
如果我有資格一定抽

下年將軍澳會唔會調高入息上限?
今次入息岩岩好過左

如果樓市平穩肯定要啦,入息比率唔夠供。
但出年你都會加人工

綠表價幾多

綠表3折

75萬?其實係睇咩數據知?定有綠表就3折

佢玩你,綠白表同價,印花稅一樣

可能佢係外國啱啱學中文,30% off變咗3折

外國人

講左250萬彩興 再問綠表價幾多
肯定睇都無睇過申請須知又無追post
仲真心覺得再有七折
真係咁有需要做下功課
浪子巴 你答d正常少少既問題啦

Sorry 真係未睇,除左上房屋署個網,仲有冇咩資料係需要睇?
想問下

如果一家5人(父母+3子女)住緊公屋
如果仔A想抽單人

咁洗唔洗先在公屋度勾走A個名先?
定可以抽中又買左先勾走?

Thx
想問揀樓果陣係點樣揀,俾部電腦你睇淨返邊d單位,定點樣?

綠表價幾多

綠表3折

外國人

仲真心覺得再有七折
真係咁有需要做下功課

Sorry 真係未睇,除左上房屋署個網,仲有冇咩資料係需要睇?

須知好似無講幾多折,但政府新聞處有http://www.info.gov.hk/gia/general/201702/14/P2017021400374.htm
想問揀樓果陣係點樣揀,俾部電腦你睇淨返邊d單位,定點樣?

遲少少會再講,唔洗心急住
想問下

如果一家5人(父母+3子女)住緊公屋
如果仔A想抽單人

咁洗唔洗先在公屋度勾走A個名先?
定可以抽中又買左先勾走?

Thx

申請須知第8頁,18.2段有講

外國人

仲真心覺得再有七折
真係咁有需要做下功課

須知好似無講幾多折,但政府新聞處有http://www.info.gov.hk/gia/general/201702/14/P2017021400374.htm

唔該清
屋企4人家庭(公屋),老母(業主),老豆(過60),家姐,我
公屋轉我名,
爸同媽用白表家有長者抽(抽到係公屋除名)
之後我等綠置居,係咪最抵屌
我家姐同爸媽住(我家姐唔除公屋名)
(個個都有收入)
如果依個case用業主遷出理由做公屋轉名
得唔得?

我肯定你係父母死之前轉唔到公屋戶主。
所以你呢個方法唔可行
只能用綠表長者優先抽一間。

如果我媽過幾年入老人院,我爸又唔做公屋業主,可直接轉比我
屋企4人家庭(公屋),老母(業主),老豆(過60),家姐,我
公屋轉我名,
(個個都有收入)
得唔得?

所以你呢個方法唔可行

如果我媽過幾年入老人院,我爸又唔做公屋業主,到時可直接轉比我
公屋轉我名,
(個個都有收入)
得唔得?

所以你呢個方法唔可行

如果我媽過幾年入老人院,我爸又唔做公屋業主,到時可直接轉比我

點解想個戶主轉俾你?
公屋轉我名,
(個個都有收入)
得唔得?

所以你呢個方法唔可行

點解想個戶主轉俾你?

轉咗比我,我爸媽可以用白表家有長者抽
之後我供,佢地住
公屋轉我名,
(個個都有收入)
得唔得?

所以你呢個方法唔可行

點解想個戶主轉俾你?

之後我供,佢地住

又話住老人院,咁點家有長者?
公屋轉我名,
(個個都有收入)
得唔得?

所以你呢個方法唔可行

點解想個戶主轉俾你?

之後我供,佢地住

打錯,係爸同家姐申請白表長者,
如果依個case,係咪唔洗夫妻一同申請?
公屋轉我名,
(個個都有收入)
得唔得?

所以你呢個方法唔可行

點解想個戶主轉俾你?

之後我供,佢地住

講多次,夫妻必須一齊申請

點解想個戶主轉俾你?

之後我供,佢地住

講多次,夫妻必須一齊申請

媽住老人院.轉名俾我
住一排老人院,之後唔住,同爸申請白表長者
咁就可以

媽住老人院.轉名俾我
咁就可以

一睇就知孝子嚟
睇完但都唔太明
同屋企人住私樓, 但冇我名
入息冇超
申唔申請得單人白表?
睇完但都唔太明
入息冇超
申唔申請得單人白表?

可以

媽住老人院.轉名俾我
咁就可以

一睇就知孝子嚟

依招老母教
睇完但都唔太明
入息冇超
申唔申請得單人白表?

可以

謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞