居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
資助房屋既福利唔係一生人只可以接受一次咩 ?

你接受過一間公屋(業主) 話咁易就可以話轉名就轉名, 轉頭走去再申請白表 ?

本來都唔想答佢問題,講野1999,見有人答所以我又答下

媽住老人院.轉名俾我
住一排老人院,之後唔住,同爸申請白表長者
咁就可以

一睇就知孝子嚟

我問你咁多問題,係對你個case有懷疑,你估房署職員會點諗
上邊個位人兄 個 Case

你老豆老母係公屋業主 , 已經接受過一次「公屋」
你家姐同你 未接受過

你話去老人院, 轉名之後
只係你接受左一次「公屋」, 但唔代表你老豆老母洗左底喎
咁無洗到底, 你老豆老母又點再嚟多次 白表申請呀 ?

我 concept 係咪錯左 ?

佢九成打錯字

你家姐同你 未接受過

新case 爸媽入老人院住
轉名後,我等抽綠置居
之黎我爸媽係用 長者「恢復戶籍保證書」
咁樣ok?
長者「恢復戶籍保證書」

房委會於 2007 年 3 月 30 日通過,由即日起,長者居民因入住安老院而刪除公屋戶籍後,將獲保證日後有需要時可重返公屋居住。

長者的恢復戶籍保證書是沒有期限的。持有該保證書的長者在任何時間申請重返公屋居住,只要符合當時輪候公屋的資格,一般可在六個月內獲編配單位。

你家姐同你 未接受過

轉名後,我等抽綠置居
咁樣ok?

屌你老母,你想點撚樣,想人答問題但個背景又清楚交代
長者「恢復戶籍保證書」

房委會於 2007 年 3 月 30 日通過,由即日起,長者居民因入住安老院而刪除公屋戶籍後,將獲保證日後有需要時可重返公屋居住。

長者的恢復戶籍保證書是沒有期限的。持有該保證書的長者在任何時間申請重返公屋居住,只要符合當時輪候公屋的資格,一般可在六個月內獲編配單位。

你咁樣係近乎呃房署嚟轉戶主個名

你家姐同你 未接受過

轉名後,我等抽綠置居
咁樣ok?

背景 4人公屋 媽戶主 ,爸過60, 家姐,我
如果爸媽入住老人院,公屋名轉我
之後我等抽綠置居
抽到後,我爸媽用 長者「恢復戶籍保證書」

你家姐同你 未接受過

轉名後,我等抽綠置居
咁樣ok?

之後我等抽綠置居

戶主轉名唔係你話轉就轉,係直接轉俾另一配偶,如果要轉俾另一家庭成員係要再審查,當然仲有其它問題,4轉2有機會要你搬去細單位,「恢復戶籍保證書」係要6個月內用,你點確保到你6個月內抽到綠置居? 抽唔到又會點做? 係咪又恢復戶籍先?
長者「恢復戶籍保證書」

我覺得 房署 有機會會查 , 邊有咁撚容易恢復到呀 ?

佢想佢做左公屋業主後, 抽綠表 抽居屋
之後再 將用依張 form 拎返間 公屋

但我覺得又係有沖突囉 , 因為間公屋係用左嚟抽綠表
而唔係因為入左老人院而還返畀房署囉

轉戶主都唔係你話轉就轉
搞咁多野不如直接做場大龍鳳分戶仲實際

你家姐同你 未接受過

轉名後,我等抽綠置居
咁樣ok?

之後我等抽綠置居

戶主轉名唔係你話轉就轉,係直接轉俾另一配偶,如果要轉俾另一家庭成員係要再審查,當然仲有其它問題,4轉2有機會要你搬去細單位,「恢復戶籍保證書」係要6個月內用,你點確保到你6個月內抽到綠置居? 抽唔到又會點做? 係咪又恢復戶籍先?

我爸媽都入老人院,所以名係轉我or家姐
問過房署唔洗調單位(依家係一房細單位)

長者的恢復戶籍保證書是沒有期限的。持有該保證書的長者在任何時間申請重返公屋居住
長者「恢復戶籍保證書」

轉戶主都唔係你話轉就轉

長者居民因入住安老院而刪除公屋戶籍

我爸媽入老人院住
但我覺得 長者的恢復戶籍保證書 係會有我上邊所講既考慮點

房署收唔返間屋 , 而只係轉左落去另一個家屬手上, 恢復戶籍保證書真係可以生效 ?

只要符合當時輪候公屋的資格,一般可在六個月內獲編配單位。

因為要重新審查資格
首先感謝浪子回頭巴,無私嘅回覆
仲要係同一個問題答左九十幾次,都依然繼續答
其實有好多非常簡單嘅問題,睇一睇申請需知
已經唔使用腦思考已經得到答案
點到好 是俾浪子回頭的
長者「恢復戶籍保證書」

轉戶主都唔係你話轉就轉

我爸媽入老人院住

唔答了,你可以試下
長者「恢復戶籍保證書」

轉戶主都唔係你話轉就轉

我爸媽入老人院住

唔答了,你可以試下

唔該你先
首先感謝浪子回頭巴,無私嘅回覆
仲要係同一個問題答左九十幾次,都依然繼續答
其實有好多非常簡單嘅問題,睇一睇申請需知
已經唔使用腦思考已經得到答案
點到好 是俾浪子回頭的

我只係想幫下人盡量減低被DQ既機會,但發覺啲人真係好撚懶,屌
同男朋友想分開申請白表單人, 之後邊個抽到都會一齊供 但係咪抽中左之後無得加返個名表示大家有份係業主
同男朋友想分開申請白表單人, 之後邊個抽到都會一齊供 但係咪抽中左之後無得加返個名表示大家有份係業主

如果未補地價,而要更改業權的話,加名成為聯名業權人的話,同樣要向房署作出申請並獲得同意!
請參考下列資料!

業權轉讓 - 居者有其屋計劃(居屋計劃)/私人機構參建居屋計劃(私人參建計劃)/租者置其屋計劃(租置計劃)單位
根據房屋條例,單位除在首次售出日期起計兩年後,經第二市場轉售,或已繳付補價外,是不可自由轉讓物業業權的。但在特殊情形下,房屋委員會(房委會)可根據個別情況酌情批核業權轉讓之申請。 一般轉讓業權申請的原因如下:

申請加入配偶成為聯名業主
業權轉讓必須以不涉及金錢代價的轉讓契據形式辦理(破產個案除外);及準承讓人必須為該物業業主已登記的家庭成員(業主去世個案除外)。
申請人必須填報申請書所需的一切資料,否則我們有權拒絕有關申請。
申請人須在提交申請書時繳付手續費(現時為港幣2,100元)。申請即使不獲批准,或申請人擬撤銷申請轉讓業權,已繳交的手續費概不發還。

申請書填妥後,須送交所屬的租約事務管理處。

房屋資助分處收到所有文件後,一般約在六星期內發信通知申請人申請的結果。
獲發轉讓同意書後,業主須自行聘請律師辦理轉讓手續。根據房委會現行政策,轉讓業權必須以不涉及金錢代價的轉讓契據形式辦理(破產個案除外)。律師須擬備一份轉讓契據初稿,交往房委會法律事務分處批核。申請人需另付有關之行政費用。如果物業已按給銀行,業主須與銀行聯絡,查詢是否需要更改按揭貸款契據。如有需要,業主必須先行填妥一份轉按申請表(請向所屬的租約事務管理處索取或按此下載表格HD64[居屋/私人參建計劃/租置計劃單位適用],把建議的修訂按揭條款提交房委會審批。惟業主須另行支付該轉按同意書所需手續費。除上述轉讓業權的手續費外,業主並須繳付一切有關轉讓業權的費用,例如房委會批契費、申請更改按揭貸款安排的手續費(如適用)、厘印費及簽契費等費用。轉讓同意書只有一年期限,所以必須盡早聘請律師辦理轉讓手續。如未能於有效期內完成業權轉讓,業主便需要重新提交申請及繳付有關費用。業主在簽署轉讓契據後,必須盡快通知所屬的租約事務管理處。

結婚後用白表核心抽好過,易中好多

結婚後用白表核心抽好過,易中好多

所以絲打都係簽紙先喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞