居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
依家零入息
九月先返返工 但果陣入息又過左單人限額
係咪可以照抽
依家零入息
係咪可以照抽

單身揀樓應該要9月後,簽臨約時必須符合資格先得
其實呢轉唔抽,有無下轉。

有無居屋長遠安排可以睇下。

同問

同問

浪子巴打有post過,可以追返post,唔想追Google都好方便
依家零入息
係咪可以照抽

單身揀樓應該要9月後,簽臨約時必須符合資格先得

我自己計過9月岩岩好儲到30個,如果中就一定買
不過梅窩唔係銀河真係要諗多2諗

政府野有時諗唔到咁多,可多野都係埋門一刻先決定買唔買,但事前功夫都要準備既,咪到時先算
想問綠表附錄乙係咪要填?
浪子巴打,想問問白表單人申請,見到表格入面嘅附錄丁要填僱員薪金證明書,係唔係未收到房委會通知要補交先需要交?定係連埋申請表一次過交哂佢? 唔該哂先
浪子巴打,想問問白表單人申請,見到表格入面嘅附錄丁要填僱員薪金證明書,係唔係未收到房委會通知要補交先需要交?定係連埋申請表一次過交哂佢? 唔該哂先

抽中先交
推老豆老母入老人院用綠表抽居屋真係點諗到? 痴撚線

同問

年底 屯門同將軍澳 房協
明年 將軍澳 長沙灣 啟德 房委
依個post 真係大開眼界。

我指道德個面

創作力量同幻想會嚇你一跳
差在未叫父母自殺
老豆老母三十年前擁有過居屋但賣左
仲可唔可以申請居屋嫁?

抽中先交

請問綠表洗唔洗
老豆老母三十年前擁有過居屋但賣左
仲可唔可以申請居屋嫁?

唔可以,一生人只可以享受一次政府房屋福利
想問下如果嫲嫲一個人住緊房協樓
爸爸喺個單位冇名
係咪唔可以用綠表抽家有長者?
只可以抽綠表單人?
爸爸喺個單位冇名
只可以抽綠表單人?

同問
爸爸喺個單位冇名
只可以抽綠表單人?

同問

得你老豆抽咪白表單人
長者「恢復戶籍保證書」

房委會於 2007 年 3 月 30 日通過,由即日起,長者居民因入住安老院而刪除公屋戶籍後,將獲保證日後有需要時可重返公屋居住。

長者的恢復戶籍保證書是沒有期限的。持有該保證書的長者在任何時間申請重返公屋居住,只要符合當時輪候公屋的資格,一般可在六個月內獲編配單位。

你咁樣係近乎呃房署嚟轉戶主個名

我覺得 房署 有機會會查 , 邊有咁撚容易恢復到呀 ?

佢想佢做左公屋業主後, 抽綠表 抽居屋
之後再 將用依張 form 拎返間 公屋

但我覺得又係有沖突囉 , 因為間公屋係用左嚟抽綠表
而唔係因為入左老人院而還返畀房署囉

轉戶主都唔係你話轉就轉

長者居民因入住安老院而刪除公屋戶籍

我爸媽入老人院住

唔答了,你可以試下

唔該你先

身為戶主而與家人同住或僅屬名列公屋租約成員入住安老院舍、參 與「綜援長者廣東及福建省養老計劃」/「廣東計劃」或入住庇護 工場宿舍的家庭成員,他們於刪除戶籍時,可以申請恢復戶籍保證 書。一旦他們需返回公屋單位長住,只要該單位的租約仍然存在, 恢復戶籍保證書持有人可毋須接受全面經濟狀況審查或住宅物業審 查而可恢復戶籍。

2016公佈,不過得唔得係要試下既。
但要推晒老豆老母入老人院又真係。。。。。
痴線,追追下post先發現啲人為買樓
連父母都推入老人院
咩世界?
冇咁大個頭,唔好笠咁大頂帽啦
恨有樓恨到連道德廉恥都唔理

Btw好欣賞浪子巴熱心解答
想問如果啊麻本身有公屋,但唔可以加名,咁綠表抽居屋,真係有既話可唔可以加名?
同埋咁入息點寫?都冇返工,咁按揭係咪做唔到9成咁多?定係點
求各位大神解答下
我入左紙申請公屋 佢寄過3 4次黎話有特快樓(死過人個啲)咁小弟重算唔算綠表人士
新手上路 屌細力啲
求各位大神解答下
我入左紙申請公屋 佢寄過3 4次黎話有特快樓(死過人個啲)咁小弟重算唔算綠表人士
新手上路 屌細力啲

唔算
求各位大神解答下
新手上路 屌細力啲

唔算

就算俾你到最後審查階段
特快3年內唔可以用黎買居屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞