居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
住緊間居屋有我老豆名但冇我老母名
可唔可以同佢一齊申請白表
一入門對廁所,得一個單位唔係咁,真係邊撚個諗出黎,廁所放中間
住緊間居屋有我老豆名但冇我老母名
可唔可以同佢一齊申請白表

申請須知有講
想問附錄丁 薪金證明嗰張可唔可以係副本
因為返緊agent工 佢剩係可以填完fax返比我
想問附錄丁 薪金證明嗰張可唔可以係副本
因為返緊agent工 佢剩係可以填完fax返比我

唔知,我自己當時無交,俾咗每個月銀行出糧紀錄加糧單就得
想問100單位比白表單身
抽中隊頭,係咪要等綠表,白表家庭揀哂先得?

yes

yes

補充:係線白各50
以前政府d居屋基本上低過200萬 印花稅=$100
200萬以上就幾皮

而家彩興苑最平都250萬
係咪即係冇印花減免
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

綠表價幾多
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

印花稅用市值計,無咗市值200萬樓好耐
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

即係一定要比幾皮印花稅?
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

http://www.centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=677參考下
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

http://www.centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=677參考下

250萬/0.7=市價大約$3,571,428.58
$3,571,428.58*4.5%=印花稅大約$160,714.29
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

$3,571,428.58*4.5%=印花稅大約$160,714.29

好似8萬多啲先真,唔洗10幾萬咁多
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

綠表價幾多

綠表3折
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

綠表價幾多

綠表3折

75萬?其實係睇咩數據知?定有綠表就3折
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

好似8萬多啲先真,唔洗10幾萬咁多

連印花稅都比唔到
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

綠表價幾多

綠表3折

佢玩你,綠白表同價,印花稅一樣
屋企4人家庭(公屋),老母(業主),老豆(過60),家姐,我
公屋轉我名,
爸同媽用白表家有長者抽(抽到係公屋除名)
之後我等綠置居,係咪最抵屌
我家姐同爸媽住(我家姐唔除公屋名)
(個個都有收入)
如果依個case用業主遷出理由做公屋轉名
得唔得?
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

綠表價幾多

綠表3折

可能佢係外國啱啱學中文,30% off變咗3折
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

綠表價幾多

綠表3折

外國人
200萬以上就幾皮

係咪即係冇印花減免

綠表價幾多

綠表3折

外國人

講左250萬彩興 再問綠表價幾多
肯定睇都無睇過申請須知又無追post
仲真心覺得再有七折
真係咁有需要做下功課
浪子巴 你答d正常少少既問題啦
屋企4人家庭(公屋),老母(業主),老豆(過60),家姐,我
公屋轉我名,
爸同媽用白表家有長者抽(抽到係公屋除名)
之後我等綠置居,係咪最抵屌
我家姐同爸媽住(我家姐唔除公屋名)
(個個都有收入)
如果依個case用業主遷出理由做公屋轉名
得唔得?

我肯定你係父母死之前轉唔到公屋戶主。
所以你呢個方法唔可行
只能用綠表長者優先抽一間。
等下年抽長沙灣好過啦

其實年底房協將軍澳
明年長沙灣、啟德、將軍澳都比今次好好多

參考同區大型屋苑*7折

啟德要成5百萬

應該400-450左右啦兩房
但你睇啟德既地價同一手賣價其實自住好抵
遲少少有埋地鐵 啟德去邊都方便
而家買啟德一手 500幾萬買studio嫁咋
如果我有資格一定抽

下年將軍澳會唔會調高入息上限?
今次入息岩岩好過左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞