居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
我未婚,又唔打算抽到係同屋企人一齊住,我係咪就叫「單人申請者」?

咁填表填資產果到,係咪淨係填自己就得?
我想問下如果本身住緊居屋,居屋果到細個個陣老豆老母唔識野加埋我個名,但如果依家想抽白表單人,仲有冇機會抽,住緊果間居屋個名收樓前同收樓留加既有冇分別

咩叫加埋你名? 你係咪業主?
睇左d地方

留番d錢買私樓好果

你揸住幾百Or一千萬 就可以
如果係想靠蓄既話 只可以諗舊樓
機會仲細過六合彩,你抽埋我果份,果二百蚊真係拎去賭波好過
我未婚,又唔打算抽到係同屋企人一齊住,我係咪就叫「單人申請者」?

咁填表填資產果到,係咪淨係填自己就得?

買居屋做投資 就已經好錯

買居屋投資 ? 咩玩法 ? 你搏佢 N 年後變 海怡半島 有港鐵呀 ?

咁依家正苦的確講緊梅窩做下一個新市鎮既

買居屋做投資 就已經好錯

買居屋投資 ? 咩玩法 ? 你搏佢 N 年後變 海怡半島 有港鐵呀 ?

所以我都話 居屋係只限有需求(無地方/租緊)自住 最大考慮一定係 $/Sqm同 居住環境 要諗將來就寄望自己可以供多層私人樓

都唔係既 梅窩 d 單位實有好多人唔揀 , 排中間都有機呀

無錯,抽居屋個心態唔同一般出面買樓,同埋都要講運氣,今次抽到唔代表你下次抽到
梅窩幾有風情既

有人話同長洲一樣 ... 但問題係長洲出市區返工既人係由細住慣長洲 一早慣左

但倒轉, 你入梅窩住 ... 係慣唔慣咁「風情」既問題

梅窩餐廳就咁睇少過長洲好多, 即係要喺市區食埋先返去
最近既醫院又要成粒鐘以上車程 ...

d 配套真係唔係個個城市人接受到 , 真係純粹係搵間屋扑野同訓覺

搬左入去就係外國鬼佬生活架啦
我想問下如果本身住緊居屋,居屋果到細個個陣老豆老母唔識野加埋我個名,但如果依家想抽白表單人,仲有冇機會抽,住緊果間居屋個名收樓前同收樓留加既有冇分別

咩叫加埋你名? 你係咪業主?

我只係知之前諗住排公屋果陣同佢地講,佢地就講間居屋有我個名,之後問左房屋署話間居屋有我名排唔到 ,要除左名先排到,到依家入息都過曬公屋,所以諗住抽居屋,但唔係好識,所以問下
梅窩幾有風情既

有人話同長洲一樣 ... 但問題係長洲出市區返工既人係由細住慣長洲 一早慣左

d 配套真係唔係個個城市人接受到 , 真係純粹係搵間屋扑野同訓覺

無錯,好多人轉換居住環境但生存習慣唔轉,好似搬咗入屯門如果你下下都諗出尖咀玩無人幫到你

都唔係既 梅窩 d 單位實有好多人唔揀 , 排中間都有機呀

上期剛需唔及今次咁瘋狂...
應該幾十萬單身搶100個quota

你再誇 d

未就係
梅窩幾有風情既

都係諗唔明 個生活 mode , D 鬼佬高層就住哂去愉景灣
政府仲起埋 愉景灣隧道 畀佢地通返出去大嶼山主要幹道

住梅窩去中環返工都勉強講得通 ... 但得中環工既, 收入又唔低喎, 唔低又點樣唔超入息呢 ?

其實返工唔係咁大問題 返港島都得 返觀塘就仆街
同埋要預時間無得通頂返屋企
梅窩幾有風情既

都係諗唔明 個生活 mode , D 鬼佬高層就住哂去愉景灣
政府仲起埋 愉景灣隧道 畀佢地通返出去大嶼山主要幹道

住梅窩去中環返工都勉強講得通 ... 但得中環工既, 收入又唔低喎, 唔低又點樣唔超入息呢 ?

中環工收入唔一定高,唔係份份中環工都26000人工架
我4人家庭,無長者,綠表申請,有得揀大單位機會大唔大

同埋遲下除我名,自己同老婆再申請以後既白表係咪無問題

唔該巴打指引

大唔大無人知
你同你老婆唔係戶主 / 業主就可以之後再申請
但4人家庭 (2個核心家庭) 好似可以分戶入表申請2個單位,詳細自己睇

老豆,媽,細佬,加我4人, 但全部同一間公屋名,係咪可以申請2份綠表?

有無理解錯,我會再詳細睇,唔該巴打
請問下綠表同白表個入息上限係一樣?
其實邊度有咁多長者係合資格然後死剩個孫,而個長者又未受惠過居屋etc既計劃
請問下綠表同白表個入息上限係一樣?

咦 好似係無上限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞