居者有其屋計劃2017資料網址如下

1001 回覆
45 Like 2 Dislike
想問下
而家一家四口住緊公屋
我想我自己一個出黎抽
應該用白表定綠表好?
分別又係點呢?

白表
綠表要戶主申請,抽到要交返公屋

咁如果我白表抽到 原有四人單位果到當然係變三人喇
咁我往後日子係政策上我會有咩影響同權利冇左架?

以後出租出售資助房屋都你冇份,除非有特殊理由,例如老破賣樓冇公屋就要瞓街之類

咁如果我出面私人市場買樓呢?
又或者我賣左而家抽到呢間細既居屋 買過間大d既
係咪要補地價?補地價係賣家出定買家出架?
因為我見地產鋪有d寫左免補地價

第日你發撚咗達買起成個香港都得,你想出租既咪自己補,賣既買家補都得

2.6 由申請截止日期之前的 24 個月(即 2015 年 4 月 13 日)起計,直至購買本銷售計劃的單位 時,申請者及其家庭成員不得:

用緊手機Copy唔曬,a)係擁有物業

你單人入表,咪無家庭成員有樓囉

家庭成員應該唔等於「a部份包括的家庭成員」

你自己有無物業先

Btw我唔係樓主
先睇睇下又好似唔係,其實我都想知 唔係表入面就唔理,有冇人試過

我就係父母有居屋,自己又抽到既例子

唔好意思自對一打

Btw巴打好撚夠運

上期跌市少人抽
同埋浪子巴好運過我好多,佢可以揀2房

但係我無買2房
弱智一問 單人首期大概要預幾多? 市區 唔係梅窩既話
弱智一問 單人首期大概要預幾多? 市區 唔係梅窩既話

白表10%
係咪本身要參加左公屋申請先?
研究完揀樓次序
其實白表核心家庭都冇機會咁

綠白表五五都仲有機,非核心就真係掉錢落海

其實都係得1000個quota左右
有長者屈左機

上年白表核心好似揀到去3X個波,咁都無機會?

2.6 由申請截止日期之前的 24 個月(即 2015 年 4 月 13 日)起計,直至購買本銷售計劃的單位 時,申請者及其家庭成員不得:

用緊手機Copy唔曬,a)係擁有物業

你單人入表,咪無家庭成員有樓囉

家庭成員應該唔等於「a部份包括的家庭成員」

你自己有無物業先

Btw我唔係樓主
先睇睇下又好似唔係,其實我都想知 唔係表入面就唔理,有冇人試過

我就係父母有居屋,自己又抽到既例子

唔好意思自對一打

Btw巴打好撚夠運

上期跌市少人抽
同埋浪子巴好運過我好多,佢可以揀2房

但係我無買2房

一房買家表示提子
如果單人公屋長者用綠表申請居屋時可唔可以加入非同住的家庭成員以綠表(核心家庭)去抽居屋?

求解答
自己有2私樓(自己名),公屋未除我名,用父母名緣表可否申請?我要唔要除名先得?
如果單人公屋長者用綠表申請居屋時可唔可以加入非同住的家庭成員以綠表(核心家庭)去抽居屋?

求解答

公屋加左名先得
自己有2私樓(自己名),公屋未除我名,用父母名緣表可否申請?我要唔要除名先得?

有樓

一定要除名
BTW, 自己2層私樓仲要抽居屋

http://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2017/common/pdf/application-form/hos_2017_app_guide_green_c.pdf自己睇

一定要除名

乜有私樓都抽到居屋既咩?
Lm

已經係公屋富戶,仲嚟搶居屋

一定要除名

乜有私樓都抽到居屋既咩?

平時好地地未必查,但綠表抽居屋應該戶籍名冊上所有人房署都會查一次

有兩層樓人工都唔會低啦,如果爆資產爆入息冇報正,因住檢控組嚟搵你,通常呢類 case 都係條友自己戇鳩鳩自爆而揭發的
追哂成個post

是咪冇咩可能白表單身揀到彩虹兩房
梅窩照買
租比人幫你供
退休至收返黎住
我知未補地價唔租得...但冇人叫你登報出租既😏
我4人住緊公屋,想分2戶住

3人用綠表抽
我自己單身抽白表

係咪最好做法
追哂成個post

是咪冇咩可能白表單身揀到彩虹兩房

屌, 公屋單親一定搵唔到長者做第一輪候次序

求解答

公屋加左名先得

年底結婚,遊說過未婚妻話先注冊先抽居屋都唔肯
如果唔係夫婦申請機會大好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞