[第二季][RPG] 打機識左個AI女朋友?! 《一起成為魔王吧》 第六版

1002 回覆
107 Like 3 Dislike
「蟲族,你擁有‘勇者’的靈魂呢………」拉奧孔向懶然打開手掌,閉眼
感應他的‘魔力反應’。

懶然冷眼打量這個人類,蓬頭垢面,瘦骨嶙峋,衣服更是霉黃發黑;但
他的眼睛有如晶瑩剔透的藍寶石般迷人,稍不留神便迷失於他寶藍色的
眼眸之中。

但拉奧孔觸目之處並非雙眼,而是身上的‘不死惡魔’狀態。

「勇者大人,你知道自己身處何方嗎?」拉奧孔苦笑問。

懶然不會艱深的俄語,支吾以對,眼睛不忙打量四周環境。

千呎高的尖石天花聚存一層紫霧,形成大洞內主要光源。

遠方有一座錐體建築,紫霧正正從錐體尖端噴出,四周瀰漫着幽幽光
氣。

「萬魔殿…勇者大人。」拉奧孔站在懶然身邊,遠眺錐體說。

懶然聞到濃烈的屍臭,悄悄遠離拉奧孔。

「既然勇者大人知道‘逃亡者’的名字,自然知道‘萬魔殿’的傳說吧?」寶
藍眼睛凝視懶然,一陣寒意隨之襲來。

「系統提示:知道‘萬魔殿’的傳說。(Y/N)」

懶然靈機一觸,搖頭否認。

N────

「系統提示:拉奧孔 對種族‘基母蟲’好感度-5。」

「系統提示:拉奧孔 將不會跟隨你接近‘萬魔殿’。」

大廳立即爆出埋冤之聲。

「勇者大人別欺騙我。你肯定知道‘月羅族’跟‘魔女’的淵源才可以進入這
片‘腐朽之地’。不管原因如何,我跟你簡述一次吧………」拉奧孔遙
指‘萬魔殿’細說。

「遠在‘原精靈───蕾及蕊’誕生前一千年,拉洛錯誤地以自己為‘原
型’創造一個生命體………」拉奧孔耐人尋味地盯着懶然臉上的複眼。

「魔王。」懶然沉重說。

「魔王~跟拉洛猶如雙生兄弟,共同支配這個世界。

拉洛發現魔王學習速度奇快,更不斷吸收世界各處的‘魔力’。

某天,拉洛決定創造‘新生命’,遂回收魔王體內的‘魔力’,即生命力。魔
王極力反抗,跟拉洛大戰八百日夜,連天空的星宿也墜落地面,未分勝
負。

拉洛起初以玩樂心態跟魔王過招,到後期痛下殺手也未能戰勝魔王,明
白自己已經無法控制魔王。

最後拉洛以一半‘魔力’為代價,在姆大陸的‘夕陽地界’打開‘傳送門’驅逐
魔王到‘異世界’。魔王被傳送走時在地底留下自己的‘印記’,準備日後復
仇。

拉洛強大的魔力掩蓋‘魔王印記’的反應,‘魔王印記’逐漸吸收拉洛的‘餘
魔’,自行進化成一個新生命───‘異端巫王’。

‘異端巫王’開始創造自己的宮殿,隱居地底,與世無爭。

千年過去,姆大陸欣欣向榮,萬物蓬生。

拉洛無法關閉強大的傳送門,一直擔心魔王的回歸。

最終,魔王在帶着異世界的軍隊從‘傳送門’捲土從來。

它立即回收‘印記’的魔力跟拉洛決戰。

‘異端巫王’奮力反抗,被魔王以‘念炮’炸碎靈魂,分成6塊。

魔王急忙拾起最大塊的魔力碎片便開往戰埸,剩下的5塊殘片最後變成
5魔女………

以上,就是‘魔女’的起源。

5魔女以‘破之魔女’為首,然後有‘四侍’───‘川之魔女’、‘焰之魔
女’、‘岩之魔女’及‘鳴之魔女’。

‘四侍’各自控制‘四大源域’───‘川流之宮’、‘獄焰之地’、‘噸岩之
心’及‘雷鳴之谷’。

‘四大源域’最終組合而成-----」拉奧孔輕輕指着‘萬魔殿’,不完成
句子,留下懸念。

姆大陸的歷史終於補完,眾人芽塞頓開。

「勇者大人,我告訴你‘萬魔殿’的起源並非偶然。你必須把‘魔女聖物’交
到我手。」拉奧孔突然嚴肅說。

「不交呢?」懶然挑釁道。

「我不會帶你到‘引路雕像’祈禱,你將會永遠被幻術困在這個結界之
中。」拉奧孔耐人尋味笑說………
今日有event, 有拖有欠

今日打算又3更?

我唔想,出人拉左出去影相。
Lunch只係食左三塊排包咋

邊有得你話唔想..問過我地未, 信唔信我地瘋狂負皮你

我指:我都唔想遲
我Post多次出嚟
新毒留名,目前睇到第三版開頭
順便求開個角
好似無美服角?

名:Laylah
技能:幻像師五轉,精通多國語言。
性格:只傲不驕
美國人,超級天材,擅長諗計,九歲喺MIT讀完博士學位,畢業後做咗網癮少女。
負責喺尼服做魔王軍參謀,點知喺做情報收集嗰陣對神神子一見鍾情。

留9成設定,美服就要再等等喇

終於Live咗
想推多個角出嚟

名:夢娜
職業:幻像師五轉,副職夢魘
技能:擅長運用各種幻術迷惑對手,可以控制大範圍內對手的視覺,有以一殺十嘅實力。擅於理財。
性格:行事低調,沉默寡言,但係見到自己感興趣嘅嘢就會變到好熱情。
微曲短金髮,赤瞳,外表約十二歲。
喺加奈第一次Game Over之前就鐘意咗加奈,但係因為無佢聯絡方式,喺佢Game Over之後就失聯。之後就一直Solo。
幾乎精通所有所持技能嘅用法,PVP運用技能嘅能力比加奈稍強。
現實係一個貧苦初中生。

希望可以入到主角團

有冇其他團,銀色龍紋,聖園甚至幻影旅團都收人

比人斬喇我

銀色龍紋都OK嘅,都算係主角,當然最好就Kanatheon

見到了

個 title 日日都呃到新讀入黎
你竟然想偷懶
你叫啲岩岩追到 live 朋友點算

你竟然想偷懶

佢地最清楚,寫明一日一千

你竟然想偷懶

一日一千都唔知幾耐之前, 新規則一日三千係最少既數行左好耐啦

你竟然想偷懶

傻啦,佢地一口氣追哂 點會理你一日寫幾多字

最後只會加入我地追文大軍

btw 樓主出字量唔算少,不過都係唔夠喉囉

你竟然想偷懶

正皮同留言是動力,push me harder
我Post多次出嚟
順便求開個角
好似無美服角?

美國人,超級天材,擅長諗計,九歲喺MIT讀完博士學位,畢業後做咗網癮少女。
負責喺尼服做魔王軍參謀,點知喺做情報收集嗰陣對神神子一見鍾情。

終於Live咗
想推多個角出嚟

技能:擅長運用各種幻術迷惑對手,可以控制大範圍內對手的視覺,有以一殺十嘅實力。擅於理財。
性格:行事低調,沉默寡言,但係見到自己感興趣嘅嘢就會變到好熱情。
喺加奈第一次Game Over之前就鐘意咗加奈,但係因為無佢聯絡方式,喺佢Game Over之後就失聯。之後就一直Solo。
幾乎精通所有所持技能嘅用法,PVP運用技能嘅能力比加奈稍強。
現實係一個貧苦初中生。

希望可以入到主角團

比人斬喇我

見到了

即係有無Mark到

BTW,幾時出文
我Post多次出嚟
順便求開個角
好似無美服角?

終於Live咗
想推多個角出嚟

現實係一個貧苦初中生。

希望可以入到主角團

比人斬喇我

見到了

即係有無Mark到

BTW,幾時出文

等到變化石
文呢
我在Lihkg開始睇,當時第一季標題明明係[一日一萬字],邊有一日一千這回事
我在Lihkg開始睇,當時第一季標題明明係[一日一萬字],邊有一日一千這回事

咁計法 每日仲差緊我地六千

你竟然想偷懶

咪係 新毒一日幾十萬字咁追到 live
依家一日得果兩三千 點夠喉

好波
皮已正
第二三四更啦

好波

樓豬你點解釋

樓主出黎面對
小心身體

好波

樓豬你點解釋

樓主出黎面對

樓豬深潛

好波

樓豬你點解釋

樓主出黎面對

樓豬深潛

樓主改名叫做pure _M啦
又話三更 文呢?
寫梗喇 瞓醒就默默耕耘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞