而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
真心
枱面枱底兩件事 -- 請應用係生活各層面

如果POPO一早明白, 只要冇CAM冇片冇記者冇record
其實打到香港市民重傷其實都係POPO贏
點解人人都講721, 因為有CAM有片有記者有record
枱底野放左上枱面 -> 錯晒!!

仲有左膠大愛FA
大家枱面講就講黑衫白衫藍衫警察都會提供支援
但去到現場落手落腳, 唔該"評估"環境
救得快, 救得慢, 邊D重傷, 邊D輕傷, 緩急先後唔該自己"評估"
枱面同枱底要一致 -> 做法唔完美, 可改善
(重申: 我係叫FA 好好仔細評估現場, 保護自己係首要任務)

自治左先講啦
外國係利用緊香港
不過除左外在條件,仲要考慮內在因素
我唔想見到因為大家對港獨有爭抝
最後場運動散
今日去到呢個位
我地冇得輸
功勞白費曬
你地諗下
g20, 攬炒巴國際文宣從未用獨立一詞
你就知點解
同咁多外國政壇議員交手
更係知道獨立一詞無益處先唔亂用

唔好同我講美國不停暗示
你都識講暗示. 仲喺暗示階段就麻煩你班on9暗地裡做

唔好同我講各有各做
凡事有高低手之分
而家行錯一步會牽連整個運動
Yesssss
宜家口講香港獨立美帝都難幫

應該講自治
其實我都明你既point,大概係政治既spirit 係去團結大多數人既願望,去爭取同一件事,會發揮到最大既效用。

某程度上,其實我都認同,不過我只係想講2個point,一係外國真係唔會理你本地人講咩,本地人想點對外國來講係唔relevant,就算有幾多本地人話要獨立,外國都可以好輕易繼續支持自治。

而如果話外國政府要支持自治,本地人要配合外國,一齊爭取自治,會發揮到最大效用,我都唔反對,我都覺得有可能,或者甚至係好有機會會係。我第二個point係,有人相信 the art of deal係,我要自治,我必須叫價更高,即係要全面獨立。呢樣其實我亦都唔知係岩,定唔岩。

你說會分開左自治既力量,同獨立既力量,達唔到政治成日講既,最大公因數。但係分開左,又係唔係真係對革命有好大既傷害? 定抑或係「兄弟爬山」,有另一個情況出現既係,中共面對強大既獨立勢力,佢逼於無奈要接受香港自治,即係中間方案。

我第一同第二個point都係想講,無論支持自治,定係支持獨立,都有岩既原因,希望樓主你再諗一諗,係唔係要講到支持獨立就必定係錯,必定係令到革命衰亡。

其實你同我,同其他人,都無人知。我地各人都係揀自己信既道路去行
等待時機,國際支持,做同講係兩樣野!
同樣邏輯,點解外國理你遊行?
你講遊行,外國由得你去死,仲幫你推銷反政府?
所有野都係利益為依歸
國際幫香港都係因為有利,唔會焗限手段,只有最終目的
美國佬幫到出曬面,甚至有政客公開支持港獨
你有沒見美國西方公開反對港獨,叫你爭取民主好收手啦唔係我轉軚?
自治
無錯 正如侵侵成日撚鳩維尼咁
仲要成日淨係得把口 又無籌碼
同意
認同可以討論港獨2047
甚至應該籌錢搵專家做feasibility study
趁未有23條之前應該做

但冇詳細計劃冇方向咁喊港獨真係冇撚用
手都未拖就話要扑野
跟本會壞咗件事

利申立場唔反對港獨 但如果香港有真正自治 唔需要再行去港獨到
我中咗伏!
Autonomy for Hong Kong!
宜家口講香港獨立美帝都難幫

應該講自治
一早講過叫港獨果班收口
比人屌係鬼 咩各有各做
真係得啖笑
好撚多傻仔以為外國介入 可獨立
實際人地只係想幫你保住中英聯合聲明咋
你試下依家打港獨牌 睇下外國仲撐唔撐你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞