而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
兄弟爬山, 各有各做
Push.河水不犯井水
推呀屌
同意,獨立同自治,都係一個名號
做咩要咁執著一個名號呢?
台灣夠名義上唔獨立啦,咁佢實質上係咪獨立?
台灣有自己軍隊都冇nominal independence,香港又憑乜有?
有左真普選,其實已經同de-facto independence 相差冇幾
同埋依家香港太多中資既勢力,已經控制左我地既基建、資源,仲有日常生活
要港獨,首先要擺脫中資既控制,係衣食住行上面自給自足
如果唔係你個口號叫得幾勁都冇用
以後係咪可以係D文宣方面多D講一國兩制,港人治港,高度自治,河水不犯井水等等抗衡返?
我諗有時我地真係要向敵人學習,正如當年傾香港前途,中共心底裡已經plan好咗奪港之後三十年大計,先有一國兩際奪回香港,再慢慢滲透香港,同時壓制香港本土主意,矮化國際地位,從而慢慢變成一國一際,呢個就係中共嘅厲害之處

而家我地都係一樣,用奪回真一國兩際去包裝好多人心底裡同意嘅港獨議程,呢個係手段問題
push
睇下李光耀為左獨立演左幾多年戲
真心想港獨成功既,點解唔學下
push
你每每係到話熱狗收中共錢,真係收哂錢就可以好似建制咁有錢做野啦。

我打佢就緊架啦 泛民係敵人唔撚打佢點得

同一句Pattern,加埋咁多證據就冇人理。講熱狗就講得咁爽。
最重要係咩,講講下又拉埋陳雲嚟講,講咗陳雲係共諜咁耐,偏偏佢寫個本 香港城邦論 就係對住中共個頭嚟打。
有陳雲嘅 香港城邦論 就垃圾共諜
冇陳雲嘅 香港城邦論 就係寶
依D咩邏輯咩道理
好文
721 831
係,對國際而言,獨立係要處理好多民族同權益問題,自由民主就唔洗,易打好多
唔係八成,係十足。因為自治唔係口講無憑,係有指標去亮度。自治包括司法、執法、行政自治,即係特首、立法會、高等法院完全有別於中共控制。自治等於獨立,繼續嘥時間糾纏喺獨立同自治嘅分別只會毀滅最後一次能夠幫香港翻身嘅機會。
美國總統,G7領袖都同緊一個違約人士講合約
有件貨講明賣十蚊,臨場反價廿蚊賣。A先生爆粗話冇五蚊都唔買,B小姐好嬲話照原價先收貨。咁B小姐應該講價十蚊,定同A先生一齊還價五蚊?個老闆話最多平五毛,A先生同B小姐應該點做?

兄弟打工創業大茶飯
https://lih.kg/1598978
終於有人肯講
有D野贏左返黎慢慢再做都得,但依家真心要贏左先,唔好諗咁後既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞