而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
要培養脫中呢個概念呢刻係最好時刻 潛移墨化佢地 最怕係我地勝o左香港人又唔理政治 btw認同要一步一步 只係對五大訴求信心唔大
行動就係強調香港自治嚟玩
而家呢個勢
中共都唔會到2047先倒台啦
就算當佢咁大命
美國而家做咁多嘢
明顯都唔會坐視不理香港人對2047問題再no say
想。擺係心入面

真係未到
條女無比喻邊個,因為個比喻主題係個Agenda而唔係條女

講白啲就係用爭取條女上床嘅Agenda嚟比喻爭取獨立嘅Agenda
唉,對住呢啲真心累
Hong Kong Autonomy!!!!!!!!!!!!!!!!
g20, 攬炒巴呢D做開國際文宣
成日同政客交手
都知道獨立係極為敏感, 亦出師無名
從來無用獨立一詞, 一定有佢既道理

挑起爭論? 凡事有高低手之分
對抗爭運動有潛在風險既, 攞出黎講有乜問題?
幫推
極agree
終於有post 講哩個問題
如果用民主法則 當大部分人都想獨立 就應該獨立
擁抱中共唔獨了
我無提出「現在支持港獨=連累革命進程」嘅論點

事實上我係肯定咗港獨係最終目標,我當然支持港獨。同時我提出嘅策略係如果真係想港獨,就唔好而家高調講港獨,而應該從自治達成港獨,就係咁簡單
其實依加好多人都未認同港獨、或者對港獨有所保留,散播港獨嘅手足都係喺想港獨成為大家嘅最終目標,而唔喺將港獨放上國際層面。
我認同你嘅講法:唔應該咁快將港獨呢個目的放喺國際層面上討論。但唔喺每個人都好似你諗得咁透徹,將港獨視為終極目標,依加宣揚港獨,只喺令更多人同意、支持港獨、進一步強化港獨嘅必要性。
就算佢地真喺做錯都好,你都唔需要咁樣攻擊佢地,你應該試下將你嘅諗法同大家分享,比方法大家去跟隨,就如你內文所講嘅一樣。
可能你都唔會同意我呢翻說話,但我希望你認真咁思考下手足做每件事背後嘅意義。不篤灰、不割蓆、不分化呢樣嘢我相信你都同意,不如試下喺每件事上都貫徹呢種思維,對每位手足都分包容嘅心態去對待,或者大家都會好過啲。無論點都好,大家都喺為香港好,只要堅持到底,我地一定會成功。
對唔對得住侵侵佢哋我唔知
不過獨立堅唔係用把口尻講
成日口講革命不是請客食飯
咁唔通寫下宣言、揮下龍獅旗、叫下口號就得?
呢啲嘢係有心你自己枱底諗下點做、實際做啦
要集氣都唔係呢個時候
根本有排都未到呢一步
孫中山一早就有革命思想
佢都去到1894年先喺夏威夷成立興中會
諗下啦
推 搞到人地啲立場就死得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞