而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
同意樓主,得個國家名但無權係無用。
好似台灣咁都自稱係國家,到左國際上比中共打壓,邊個歐美國家真係會得罪中共去撐台灣啊?人地最多咪借人權自由個名私底下比個簽證你,仲會做到d咩?
而內部又不斷比中共滲透,唔係咁岩好香港示威,韓國魚差少少就會贏
呢d真係大家想要既獨立咩?
反而講高度自治,國際上又可以借中英聯合聲明施壓,撳住中共黎砌,內部上淺黃又接受,係香港未來上,留番個緩衝位以防中共pk後有巨變,係形勢確定後衡量得失再作出選擇。
就算真係獨立自治都係必經過程,根本就應該講自治。
政治係要令唔支持你既人支持你,咁好既灰色地帶位你都唔用,係都要貪一時口快,真正有勇無謀唔該大家真係諗清楚再講
如果要獨立基本上一定要中共倒台先有得搞,同埋獨派未係主流民意,要時間傳播理念,要等有一日香港人意識到唔完全獨立只係狗比主人拖同比傭人拖嘅分別,況且就算真係有自治我唔信中共會咁安守本份唔干預,獨派手足忍下先
你問錯人
我係建議緊講獨既人去參考
push
要獨立真係一步登天
何況大部分香港人唔係想要獨立lo
係都雙普選行先
完全同意
現階段叫獨立真係不切實際,打仗都打得醒d呀大佬
有point
香港自治
真雙普選
天滅中共

大家要明白,雖然我地好想要獨立
但都要顧及中年+老年人+淺黃人
佢地有啲支持我地,係同一陣線,但香港獨立呢個口號實在太遠,反而佢地同我地有個共識就係香港自治+真雙普選
我之前問過啲支持我地嘅中年人老年人
佢地話佢地好支持我地,但香港獨立始終有保留,不夠反共其實係超級ok,但係反中國佢地真係未必接受到,同埋佢地好建議舉中華民國旗,姐係台灣旗,但我地又唔係好接受到中國呢樣嘢,所以一定要拎個中間位,就唔好提港獨/中國,但可以提香港自治同反中共

佢地:反共,支持中華民國
我地:反中,香港獨立
共同點都係民主自由,香港自治,真普選,大家要識玩
autonomy 完全自治
有啲人真好撚柒急
你地知唔知好多上咗年紀既人未ready獨立架
佢地只係想要真確既一國兩制
我地係要佢地繼續支持我地,而唔係反對我地呀 柒頭
pysh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞