而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
按部就班好緊要 係實行方面都係
我人型蜈蚣完全認同。

高舉港獨既人係靠害

所以我先至會同林鄭講香港自治
屌 孫中山死都激返生
rule no. 1不可說
你覺得去求中共 佢會比個自治你?如果要用生命用血去換
唔係求 係人民主導 推翻政權嘅革命

如果你求個自治返黎 會係真自治?去到2047 香港會有咩話事權 ?到時只會大條道理 收返香港

一國兩制 高度自治 你自己睇啦 有國際條約 保障之下都咁

中共一國兩制嘅自治?on9至極

香港而家叫獨立 絕對係時候 要香港人要開始接受
只有香港獨立 有盟友 有軍有炮 先有談判權
我係以我本身係外國人講自己嘅諗法。

外國官方對香港的目標係唔會比香港人自己定的目標激進。因為香港人話要跟聲明自治,所以外國只能夠跟香港人口吻。你唔可以調轉話外國只想幫香港自治而唔支持香港獨立。你嘅邏輯叫做abilene paradox,係會令大家都達成唔到真正想有嘅結果。

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Abilene_paradox

為何外國唔出聲叫香港獨立?
因為外國唔知道香港人其實想點,只可照香港人正式嘅願望行事。如果香港人唔講要獨立,外國唔可以變咗慫愑。

點解香港可以名正言順想獨立?
最大的原因是:在自由世界的眼中,獨立是人民的自由。任何時候人民想獨立都係正當。你以為要有法律支持,根本係全錯。

第二大的原因是:中共已聲明無視中英聯合聲明,中共是毁約者,所以决定權在香港人手中。香港人可以揀要國際逼中共依聲明做。香港人也可揀獨立。

比喻 :
聲明是婚約,中共話只是過時文件。香港竟然話想中共續約,外國人問,點解唔獨立?點解要「逼婚」?

香港廿幾年,中國三十幾年,全部話「一步一步來,先自治,後獨立」嘅結果係咩?新疆是叫自治區。一年又一年,誰變强?誰變弱?

你憑甚麼認為先自治後獨立是正確做法?中共一樣當你異見份子殺。你噉樣做,只會令外國唔可以出兵。
唔係浪費,重要一定要講,太離地啦。
即係你約條女嚟食飯,唔會一見面就問今晚扑嘢夜唔夜,而係要按部就班﹗自治就等於溝條女上酒店,獨立就等於正式埋牙。你一嚟就大叫扑嘢啦喂係想點呀,你係好撚勇,嗌完之後都好爽,但條女呢?呢個比喻講咗咩自己摸索下啦﹗

認同巴打,應該先同女女一人一支酒(一人一票選特首,1200人不代表我),之後就自然發展到埋牙,有D野唔洗講到出口,情到濃時就擋都擋唔住

所以唔該大家今屆一定要出黎投票,先過建制派半數,條路先容易行,有D人係網度講到好勁,但最後連票都唔出黎投,又話要返工又話乜又話柒,抵你送中
支持一國兩制,高度自治,落實真正雙普選。
唔係叫你唔爭取獨立 你可以喺枱底下傾好一個議會既新方向 點樣制衡高官議員既權利等等嘅可行性問題

你俾到呢d嘢老美睇 比佢地知香港嘅“自治”有佢好處 佢哋就會去諗架喇

有時d嘢係要靜靜地嘅贏 你覺得搞獨立唔洗傾呢d嘢咩唔講埋出口啫
我都唔覺。
唔需要講「高度」
Hong Kong Autonomy
上腦又有,圍爐又有,分化又有,已經分唔出啦,唉!
絕對同意
有啲嘢叫能做不能說
將獨立放喺心入面,將自治放上枱面

呢個真係重點丶
如果可以將愛國放埋响口中丶有好多撚樣都無聲出㗎!
重點係愛國唔愛黨
[size=4][red]我哋嘅敵人係一個政權丶唔係一個國家,[size=4][red]
相嗌唔好口,有啲說話不其然就會講左出嚟!
唔好亂屈,佢哋從來都係爭取香港自治
咁係佢講家碼。

不過你明我講乜就得,去到真雙普選隻船自會直。
啱,我唔知鄧小平講個陣點諗,但我好肯定習近平個高度係任佢set,所以自治就係自治,高度自治即係bullshit
由而家起日日講自治同Autonomy。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞