而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
咪就係
咪就係。有啲野自己知,大家知,但就係唔可以講出口
推,揸住民主選舉可以撚鳩到大陸
雙普選
講多次
獨立唔係嗌返嚟 講返嚟 傾返嚟
係點都要打返嚟 一係就中共自己收皮嘅姐

打 而家香港人好明顯唔得
但係幫中共港共收皮 我地而家大把招可以玩

我們必須警惕每一言一行,到底會更接近目標,還是距離更遠呢
而家響美帝同世界支持下先自治+雙普選先

再推民族自決公投,好快可以實踐香港獨立

一步步黎,唔好一步到位
問題係你依家對話既對象係美國佬...
港共WFC
你開章明義講港獨,咪即係過美國佬一棟
任何獨立運動,你講固然人哋未必支持,但你一路唔講就更加唔會有開始,唔會有任何人支持—你自己噚日唔講、今日唔講、聽日唔講、後日唔講,反而望人哋越俎代庖餵你食,甚至響個天度跌落嚟?新加坡嗰種「畀人踢走被迫獨立」係孤例,你當係EuroMillion 一億鎊jackpot,有就當然好,但唔好FF 咁多。

至於反過嚟「求乎其下」,用「自治」做目標,就更加係笑話。啱先樓上都有人講咗:強國都有一堆「自治區」,係咩料大家心照。對強國要求「自治」同要求「獨立」,在強國主觀而言係無分別,而需要嘅外力強度亦唔會有分別:總之你都係要打殘咗佢先會有。咁到佢畀人打得殘,你重黐住嗰嚿華夏娃哈哈定全新大中華唔放手,繼續「自治」嚟把鬼?同樣,對強國嚟講,厚住面皮講「你香港個自治就係等同寧夏廣西新疆西藏0架喇,吹呀」,你最多話搬埋美國嗰邊堆新法出嚟我哋可以攬炒,但攬炒完之後忍到復活嗰陣,你又要點?到時先突然彈出嚟話「獨立」?事先連講都唔講,鬼影都無,又係覺得到時自然咩都得?

而企響當下,只攬住「自治」一條line,而唔加埋「港獨」入去個picture度,實際效果就係你放棄其他選項同施壓嘅工具。「求乎其上」,先至可能「得乎其中/下」;相對上,國際層面嘅學術同媒體探討,逐漸幫「港獨」解除忌諱,可以拎上檯面見光,響咁嘅時候大家應該做嘅就係去maintain呢個趨勢,至少當係開到個選項、多一個施壓點。你話係獨立又好、建國又好,個勢係要響人哋民間打定支持,然後時機來臨人哋政府就可以順理成章去撐。換句話講,即係你唔可以無影、唔可以唔提,唔可以唔闡釋,更加唔可以下下「戴頭盔」,開口埋口「我反對獨立」。你一日係咁「戴頭盔」,一日人哋民間都無辦法理解你同支持你;至於人哋啲官方,礙於解殖獨立潮已過,同埋基本上尊重「主權國家」嘅原則,把口就梗係唔會撐你乜獨物獨—係0架,連東帝汶當年嗰啲咁慘,都無咩國家政府公開支持佢哋獨立。但你如果對眼淨係睇住人哋啲政府官腔點點點,而無視人哋學界、媒體層面風向開始有位走,自己重下下撲出嚟潑冷水,一味龜縮講「自治」,一邊對沖消耗人哋民間同你「港獨」解封嘅趨勢,再配合人哋啲政府「尊重中華人民共和國主權」嘅前提,咁我又好想知到頭來響「無損中華人民共和國主權」之下嘅香港「自治」,到底同當下我哋受緊呢籠嘢有咩分別。

都係簡單一句:人哋官腔都已經由下下脷伸「反對港獨」,輕微放鬆到只係不斷重申要求兌現聯合聲明堆嘢乜乜七,而人哋啲民間就更加係相對再行前一步,造埋牌畀你去,啲唔知咩門咩路嘅港人都唔識睇住人哋嚟跟機推進,將連同獨立在內嘅更多進一步選項解凍,呢啲唔係「智將」,係「智障」。

咁嘅 po 成四千幾like,該煨。
借位宣傳:
趁香港人權民主法仲審議中,快d簽,要求人權民主法規定若香港冇真民主,美國就唔當香港有足夠自治,就不能再享美國特殊待遇

https://petitions.whitehouse.gov/petition/hk-human-rights-democracy-act-should-stipulate-genuine-democracy-criterion-judging-whether-hk-autonomous
港人治港, 高度自治.
竟然林鄭食左誠實豆沙包, 將潛台詞「香港自治唔係一國兩制」講左出黎, 犯左洩露國家機密罪.
港獨言論係唔會支持的
叫獨立 美國點幫你

人地一直講緊自治同聯合聲明

你就走去同人講自己係獨立

陷美國於不義

大家唔該諗清楚 政治係玩語言藝術

依加你要美國幫就唔該同美國統一口徑
最後咪又係夠膽叫佛地魔個個哈仔贏
最後咪又係夠膽叫佛地魔個個哈仔贏
向內可講獨立
香港太人港豬無呢個心理準備
即使雙普選一人一票都唔會有
咁多中立撚同沈默大多數
最後都極有可能選左條契弟出黎

向外講英文咪五大訴求
不過美國佬幫得你都預左你有日會講獨立
你估佢地第一日出招應對呢啲地區性紛爭?
其他地方唔出聲只係因為無利用價值
今次出左聲咁大個法案點會小小事就忽然鳩縮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞