而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
push
P牌冇正評又推唔郁好傷心
但樓主真係well said
淺黃/被動撚,就好似一條女一樣,一開始可能好慢熱,阿支阿jaw,但係你氹多兩氹,氹到佢上房,剝衫,車輪都打埋,濕晒,到時唔通同你著番衫咩。

但係你一黎就問人扑野夜唔夜,肯定返屋企打飛機啦。

比喻左啲乜,參透下。
琴晚見有港獨post 都覺得怪怪地
trump 之前講過類似hk is china 既說話
佢係忍左好耐先用香港呢牌
你哋出到去大叫港獨
場運動一定好快玩完 班中年人唔會支持
先爭取自治 一步步黎
原因有二

民宣不足得唔到民心
國際支持度不足

呢兩點唔係短時間解決到

你承唔承認獨派欠呢兩樣野
獨立放喺心入面,將自治放上枱面
Just trust what you trust
我從來冇反對各有各做
亦唔係騎劫派 只係覺悟唔同姐
第一句就係我想講嘅
有人想自治 有人想獨立 大家有唔同意見 先係民主
香港畢竟前途未定 咁大家對自己嘅家嘅將來有睇法係好正常
污名化香港獨立呢樣嘢 中共做咗好耐 上年仲有唔少香港人好敏感 中國人就更加覺得衰過殺人放火

外國支持係重要 但佢哋的確係為利益支持 我哋有文宣support返就得
呢個比喻又幾抵死
我係承認左先覺得灰心
或者1/10唔係end game
但今次運動可預見係最後一場
無錯 獨咩撚野立呢個時候講

美國要彈藥
重點:如果你地真係想贏嘅,就將獨立放喺心入面,將自治放上枱面﹗
PUSH
先要求自治 後爭取獨立
同意唔需要打正旗號叫獨立,係政治定位上比較winwin

而且我個人覺得 1 爭取自治, 2 改革制度,3 保有公民意識,先可以腳踏實地咁步入香港民主同獨立

如果一味講獨立,但冇真正政治覺醒,好怕好似俄羅斯韓國咁由一個假民主跳入另一個假民主,令前人既血肉付諸流水
錯晒啦
今次運動係一個好機會做文宣播獨
係一個機會做教育
我完全唔覺得有乜問題

早排有堆人叫人唔好嗌光復香港,時代革命
叫人唔好將願榮光叫做國歌
叫人唔好燒中國國旗

話會比位中共入,騎劫運動

而你就係嗰堆故步自封自我閹割既人
諗起早兩日同777對話位手足
反對獨立但要香港自治
Tui ah diu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞