而家開聲吹港獨嘅手足,我夠膽講你地唔係真係想贏

1820 回覆
5117 Like 400 Dislike
好簡單,美國議員一直講 autonomy (自治),而唔係independent (獨立)
靚既擺上枱面
依家唔係講獨立既時機
點解可以一啲政治智慧都冇?係咪想輸?
我係支持獨立,所以先出嚟講緊點樣先可以走向獨立 ,而家鳩嗌獨立,獨到嘅機會低於0.1,而家主力打自治,最後獨到嘅機會大好多
分別係有無美國監護
你話係就係咩,多人講就啱嘅,就唔會有勇武、唔會入立會、唔會有獅鳥、唔會有美國旗,分分鐘仲沉迷緊泛民選舉遊戲。
aggre
推呀
其實而家已經隱然有外交權,例如歐盟嘅外交照會係發畀港府而唔係中共,呢啲嘢喺個行動上已經表明咗個關係
激嬲你老母 美國不知幾想香港獨立啦
自治,唔係閹割嘅高度自治
同意
手足 正評
係要話對家違反中英聯合聲明,唔係一黎就獨
Push
到佢真係話講自治先派兵咪改口囉,係中國人先咁鐘意自我審查。
唔獨立嘅自治,一定會係假自治

即係好重蹈「中英聯合聲明」咁去做一個「中美聯合聲明」形式嘅民主,然後中共就踩晒當中嘅灰色地帶去玩鳩香港人

堅決唔信與中共達成嘅任何自治deal
自治先一定係!
唔係驚中共 係驚外國人唔幫
佢地都係借緊中英聯合聲明做野
我地要推波助瀾
獨立唔係唔好 問題係我地無呢個實力呀!!
係呀 香港係好有錢呀但無軍隊呀嘛!
自治係第一步 達到再行一步
不是有希望才堅持,是堅持才有希望。
//而家侵侵脅同G7各國高調話要保中英聯合聲明,就係同中共講佢一定要畀返一國兩際承諾嘅真自治香港人﹗//

樓主有無睇過啲hearings
啲美國人問,點睇2047 限期呀?一國兩制結束點算呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞