LIHKG 箍牙集中討論區3

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
有冇人係箍鄧景豪架?
想問印完牙模照完X 光下次去睇報告果時 如果要mok牙既話可唔可以果次就mok埋佢?
因為佢好full booking 唔想等咁耐
想問下如果隱適美
由第一次見牙醫到帶牙套 大概隔幾耐架?

淆左好耐都未book第一次consult

如果第一次consult就決定做嘅話會即日印牙模,然後等大約2個月就有電腦圖睇,睇完電腦圖覺得冇問題就等多兩個星期會有第一套箍喇
同埋如果要剝牙嘅話多數睇電腦圖嗰日會剝埋

係咪林靜怡做得幾好架?

除左佢仲有冇邊個好介紹

我最後唔喺箍佢唔清楚 佢好多打手
但consult過 覺得佢喺有經驗嘅
consult多幾個牙醫先再決定邊個適合自己啦
嗰陣我都consult左三四個同專科
我係箍牙新手,麻煩各位比d意見我
其實我排牙問題唔大,有d假哨牙,切割唔到野食,但唔影響食野嘅。
咁嘅case唔知有無得箍短d時間,好想半年搞掂,痛d都唔怕

短極都一年啦啊嘛

我都唔知呀,我係聽人講架咋
仲未捨得比錢去牙醫檢查

好多箍牙consult都免費 你行下自己個區d牙科診所入去問下丫
我已經箍鋼線箍左約一年 想問下
我牙醫最近話為左上下顎咬合好D
黎緊要剝4隻牙(應該係犬齒隔離各1隻)
或者削牙去令減少牙與牙之間咬合空位
削牙就牽涉7至8隻牙

原本因為唔想剝牙
加剝牙後有段時間會有4個洞
而想揀削牙
但朋友又話如果削牙 會削走法廊質
令到牙齒永遠都易牙齒敏感
甚至無牙力 咬唔到硬既食物
想問下箍牙巴絲
你地有無試過呀?
應該揀邊樣好?

我就剝左4隻牙箍
開頭會覺得好少牙但習慣左就冇事
想箍隱適美但下下食野都要除牙套好麻煩
D人話箍牙會改變面型,好奇一問,有酒窩嘅巴絲們會唔會箍到冇咗個酒窩?
D人話箍牙會改變面型,好奇一問,有酒窩嘅巴絲們會唔會箍到冇咗個酒窩?

箍左就一年,粒酒窩仲原封不動起到
路過問下 拆箍幾錢?
路過問下 拆箍幾錢?

箍到中途想拆?
正常箍完包埋唔會另外收錢架喎
想問下如果隱適美
由第一次見牙醫到帶牙套 大概隔幾耐架?

淆左好耐都未book第一次consult

如果第一次consult就決定做嘅話會即日印牙模,然後等大約2個月就有電腦圖睇,睇完電腦圖覺得冇問題就等多兩個星期會有第一套箍喇
同埋如果要剝牙嘅話多數睇電腦圖嗰日會剝埋

係咪林靜怡做得幾好架?

除左佢仲有冇邊個好介紹

我最後唔喺箍佢唔清楚 佢好多打手
但consult過 覺得佢喺有經驗嘅
consult多幾個牙醫先再決定邊個適合自己啦
嗰陣我都consult左三四個同專科

咁可唔可以透露下你最後揀左邊個醫生
路過問下 拆箍幾錢?

箍到中途想拆?
正常箍完包埋唔會另外收錢架喎

是咁的 我係箍政府的
但因為過左21歲 政府同我箍埋收尾 就唔會再理 要我自己出去拆
所以先問下你地喺出面箍開嘅係咩價錢
想問下藍色橡筋同橫顎桿(即係上顎有個鐵支架個隻)一般要上幾耐 有咩作用
好似好痛好恐怖
有啲淆底
有冇巴絲上過?
想問下箍牙'la' 係咪要去傳統
愈大牙'la'愈疏好想箍

我都係呢個問題 依家箍緊隱適美
我得19個箍 依家第2個箍 唔知係咪真係可以咁搞點
想問下藍色橡筋同橫顎桿(即係上顎有個鐵支架個隻)一般要上幾耐 有咩作用
好似好痛好恐怖
有啲淆底
有冇巴絲上過?

戴緊個橫顎桿 上箍後一星期戴左 頭半個月真係辛苦到痴線
成日刮到條利好痛 完全食唔到野品嘗唔到味道 仲痛過上箍頭幾日 我第2日即刻問醫生仲要戴幾耐 佢話戴到最後
我仲以為以後都會咁辛苦 果陣勁唔開心 但戴耐左就唔會再痛 而家直頭唔為意戴緊呢個架係口而且無乜感覺 但頭半個月真係極痛 飲水都痛
好似好痛好恐怖
有啲淆底
有冇巴絲上過?

成日刮到條利好痛 完全食唔到野品嘗唔到味道 仲痛過上箍頭幾日 我第2日即刻問醫生仲要戴幾耐 佢話戴到最後
我仲以為以後都會咁辛苦 果陣勁唔開心 但戴耐左就唔會再痛 而家直頭唔為意戴緊呢個架係口而且無乜感覺 但頭半個月真係極痛 飲水都痛

藍色橡筋用黎撐開大牙牙縫放鐵圓
我自己 下排zip左一星期 上排zip左兩星期
上排鐵圈橫顎桿一齊上(我而加先個個野既名lol)
頭兩日有邊鐵圈好撚刮 但條脷適應左就無事了
個橫顎桿 唔去奶佢都唔會有異物感

我而加進度係剝完牙 上左部分牙箍
好似好痛好恐怖
有啲淆底
有冇巴絲上過?

藍色橡筋係噩夢黎
你地每個月返去個醫生會唔會同你講進度
我果個換完鐵線就算 乜都唔講

其實最尾箍完牙拆晒箍 咁放鐵圈嗰啲牙縫位係咪會闊咗?
有冇人係箍鄧景豪架?
想問印完牙模照完X 光下次去睇報告果時 如果要mok牙既話可唔可以果次就mok埋佢?
因為佢好full booking 唔想等咁耐

其實最尾箍完牙拆晒箍 咁放鐵圈嗰啲牙縫位係咪會闊咗?

呢個我都想知
我估 咁易撐大 戴固定器時應該都易整齊定縮返

(?)
好似好痛好恐怖
有啲淆底
有冇巴絲上過?

上面條arc我戴過兩個禮拜 完全係壓副條脷損晒
之後拆左 到而家都冇裝返
有冇巴絲有倒及牙問題
想問下箍嘅話會用咩方式
同埋大約幾錢?

我都係呢個問題 依家箍緊隱適美
我得19個箍 依家第2個箍 唔知係咪真係可以咁搞點

我等你箍完
方便嘅話到時tg我 chilammm
我遲d會consult岑x先
佢有人介紹會唔會平d
其實仲有冇其他專科介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞