LIHKG 箍牙集中討論區3

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
荃葵或者青衣有無好介紹
仲有有無人去過大埔墟站廖醫生?

其實係咪箍邊隻都好 retrainer都要帶成世?
上左箍大約一個禮拜
d牙痛左幾日但望落唔覺有郁動
幾時先會睇得出有唔同
下次再見牙醫係個半月後

想問下上箍之後係咪會痛到食唔到野 你上左一個禮拜仲有冇痛?

利申 : 月尾上箍

我記得我上個陣唔算太痛 兩三日已經無事 反而係痴完釘之後d釘刮到肉係咁生痱滋先係地獄

仆街點解有條鐵線無"U"到
就咁直既尾飛左出黎
好吉好痛,想自己剪左去

之前d牙慢慢移位 條鐵線愈插愈後 插到d肉成日損 後尾可能我成日自己整佢所以斷左

我忍唔住自己剪左近門牙個段⋯⋯
會唔會有咩大影響
剪埋後面得唔得

D牙快D郁啦~~~

我之前都有同個牙醫講條線插到我好痛 可唔可以幫我剪
佢同我講話唔剪得要用黎睇我d牙移位進度
但我聽過人講佢牙醫會剪 所以我都唔知

下我次次都會剪

我都要兩年多 D牙好亂

但我已經二十一歲
今年u grad
個個知道我箍都勁大反應
係咁問點解呢家先箍,點解要箍
覺得好煩

我今年27先箍 你唔算遲啦

我今年30先箍 我咪仲遲...
俾左deposit做隱形個隻

本來都想箍隱形,但好似話要耐D同埋效果冇咁好
你隱形要箍幾耐?how much?

30k 佢話1年左右就得喇唔洗剝牙
我係因為門牙中間有條牙罅所以先箍

唔洗剝牙咁好 我連埋智慧齒剝左8隻

因為我本身上排2隻智慧齒已經一早剝左
咁你都剝好多隻喎... 要箍幾耐呀你?

要箍2年 箍完都就30歲
岩岩上箍 甩左粒釘 好灰
其實係咪好少數人會甩釘?
剝智慧齒會唔會開病假?開幾多日?
因為我智慧齒打橫生 要界開牙肉同張粒牙界開幾粒
會唔會多d sick leave

應該唔會開啦 醫生會開藥比你
我情況同你一樣 剝完第2日照番工

唔係掛
之前唔知邊度睇有兩日

有同事試過攞左三日病假

你都係剝左4隻牙再箍左無耐嗎?

係,mok左4隻
上左箍個幾星期

你箍幾耐?

我要兩年啊,想拉中線
老實講要多謝呢個post
係由一開始追,燒到自己都想去箍

我都要兩年多 D牙好亂

但我已經二十一歲
今年u grad
個個知道我箍都勁大反應
係咁問點解呢家先箍,點解要箍
覺得好煩

反而朋友、同事見到我箍牙
個個都好好奇 好想箍喎
箍牙仲同人多左好多話題
棚牙閒閒地都用幾十年 早箍早享受

本身牙醫話箍兩年 而家差不多兩年半都未得
大家關牙縫係咪好耐? 我見有人用動物橡筋拉
但我牙醫咁耐都冇過俾我用?係咪唔係每一個都用?
想係葵涌區箍,有無好介紹?
個個都好好奇 好想箍喎
箍牙仲同人多左好多話題

同你一樣
year3先箍 要箍起碼3年
反而大家都好好奇箍牙係點 同埋好多朋友都箍過
呢個世代箍牙都無咩咁出奇 好多人都箍
唉 箍咗成兩到定三年 唔記得
我一直下顎都有過長嘅問題
我到依家個嘴都係有凸同埋冇下巴咁
好想做咩正顎手術啊 就嚟想去整容

牙醫無建議你做?
箍到就完啲牙仲係有啲向外斜
同咗牙醫講 佢話正常嘅牙係斜斜地
但我覺得自己嗰啲似係哨牙
其實係咪箍邊隻都好 retrainer都要帶成世?

d牙永遠都會想走位。想keep到就晚上帶retainer.

利申:箍完牙 1x年。晚上仲有帶retainer.

有時都會偷懶隔幾日唔帶。當隔左幾晚再帶返retainer時 就會覺得有d緊(即係牙有少少想走位)。連續帶返幾晚就會feel到鬆返 d牙靚返
個個都好好奇 好想箍喎
箍牙仲同人多左好多話題

同你一樣

想問下如果隱適美
由第一次見牙醫到帶牙套 大概隔幾耐架?

淆左好耐都未book第一次consult

如果第一次consult就決定做嘅話會即日印牙模,然後等大約2個月就有電腦圖睇,睇完電腦圖覺得冇問題就等多兩個星期會有第一套箍喇
同埋如果要剝牙嘅話多數睇電腦圖嗰日會剝埋

係咪林靜怡做得幾好架?

除左佢仲有冇邊個好介紹

我最後唔喺箍佢唔清楚 佢好多打手
但consult過 覺得佢喺有經驗嘅
consult多幾個牙醫先再決定邊個適合自己啦
嗰陣我都consult左三四個同專科

咁可唔可以透露下你最後揀左邊個醫生

我consult過林靜怡 唐逸謙 康齒堂曹xx (唔記得全名 ) 同岑儉
最後揀左唐逸謙 見佢黑鑽級 同埋因為有frd箍緊所以平啲 不過平左同其他都冇乜分別

除左康齒堂姓曹九唔撚搭八咁之外 我覺得其他三個都比到專業嘅意見我 例如一睇就睇到我有咩問題要改善、可以揀剝邊幾隻牙嗰啲 唔好就喺三個都要等
特別一提岑儉喺箍牙專科好nice又有料 佢比左幾個其他醫生冇講過嘅方案我 如果箍傳統我會搵佢

個人意見喺隱適美揀啲接得多case有經驗(鑽石級數高啲) 同價錢合理嘅牙醫就ok 畢竟大部分都喺美國間嘢設計 牙醫某程度上喺輔助角色 幫你剝牙,上attachment,跟進度etc 咁當然手勢都好重要
(頭盔: 我覺得啦下 有啲人覺得愈貴愈好)

祝你快啲牙齊變靚

唐,去開邊區睇 可以相認
唉 箍咗成兩到定三年 唔記得
我一直下顎都有過長嘅問題
我到依家個嘴都係有凸同埋冇下巴咁
好想做咩正顎手術啊 就嚟想去整容

牙醫無建議你做?

佢有但話我未係咁需要去做
其實天生倒及牙有無得箍?
唐逸謙尖沙咀相認
個個都好好奇 好想箍喎
箍牙仲同人多左好多話題

同你一樣

我箍緊,d朋友話我都幾齊做咩事箍
其實天生倒及牙有無得箍?

點會無
預約左梁x志醫生,
要去到31/5先有得睇
唐逸謙尖沙咀相認

有無人可以話我知 咬合同中線搞幾耐
唐醫生次次都話幾個月好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞