LIHKG 箍牙集中討論區3

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
有冇巴打30歲>先箍?
點check牙醫個隱適美評級?
唔知點解我箍下排,唔洗上鐵圈
牙醫話唔想我第時大牙會有牙la
但夠力拉㗎咩
但夠力拉㗎咩

我上箍下箍都有鐵圈
但夠力拉㗎咩

我上箍下箍都鐵圈

我cool左四年都仲未cool好
雖然中間有啲時候係我帶得太少時間令到佢cool得唔好
但到而家差唔多埋尾都仲係有啲幼罅未埋到
都咪話唔擔心
都咪話唔擔心

無做手術都咁耐?
都咪話唔擔心

無做手術都咁耐?

其實我自己覺得隱適美效果麻麻
我有聽過箍得仲耐既
我想知道箍牙期間個嘴係咪特別醜

係。。。好柒

係。。。好柒

invisalign 都係?

係。。。好柒

咁拆左箍之後呢?
個固定器會唔會都有影響?
透明嗰隻陶瓷 依家仲興唔興
隱適美太慢太麻煩了
冇追晒post

有冇巴絲係箍箍下去外國,應該點搵人接手?
未箍,invisalign,求指教
一個牙醫36000(現金全數,38000分期),冇乜人等
約好時間去到等五分鐘入得

另一個35500(現金,36000分期)
約好時間去到等一個鐘先見到醫生

兩個同樣係港大牙醫,非專科,揀邊個?

係。。。好柒

傳統會

係。。。好柒

咁拆左箍之後呢?
個固定器會唔會都有影響?

我未拆 個嘴會突左 因為d釘有厚度

同問
一個38000,好好手勢,洗牙連一絲血絲都唔會有,話我淨係需要箍九個月
一個上面講既黎x 輝(上面話25000),唔知好唔好手勢

兩個都非專科,點揀好

另外上面有人話大學有,係hku 先有定點?

係。。。好柒

傳統會

I see
Thanks

同問
一個38000,好好手勢,洗牙連一絲血絲都唔會有,話我淨係需要箍九個月

兩個都非專科,點揀好

洗牙冇血絲係你的牙乾淨,牙肉冇發炎同埋小牙石,同埋洗牙根本唔使牙醫都做到,洗牙嘅專科係dental hygienist,箍牙揀邊個係你要喺consult 完之後判斷你信邊個,而唔係以價錢作準則或者以洗牙去評估佢嘅技術

同問

兩個都非專科,點揀好

洗牙冇血絲係你的牙乾淨,牙肉冇發炎同埋小牙石,同埋洗牙根本唔使牙醫都做到,洗牙嘅專科係dental hygienist,箍牙揀邊個係你要喺consult 完之後判斷你信邊個,而唔係以價錢作準則或者以洗牙去評估佢嘅技術

明白了
隱適美個邊打黎話有野更改
之前唔洗剝
而家話prefer 剝2隻智慧齒 上排
但未生出黎 要開刀 7千蚊一隻
要做手術好似好大件事咁
有冇人都係呢種case 同剝牙係咪要箍耐好多
有無人係大埔凌x堂箍過?$45000 專科
之前去補牙順便consult埋,都無收我consult錢
因為我倒及牙,之前問過一間屋邨牙醫話箍唔到,一定要做手術
但佢竟然話可以箍得齊啲牙佢(我爆牙+少哨)
想問下咁多巴絲意見,我幾想係佢到箍,我媽又話貴左啲,其實專科+倒及呢個價係咪正常
依家建議我剝智慧齒 要出去剝 搵左間專科七千蚊起 仲未去consult
本身都箍專科56000 骨釘另計 5000 好似
前後加埋都七萬 好似好貴
其實七千蚊剝智慧齒唔算貴,我嗰陣時搵張念光剝晒四隻智慧齒同四隻first premolars for 箍牙Total收咗我大約五萬,其中一隻wisdom tooth 做咗 coronectomy ,下邊兩隻每隻收一萬,上面兩隻每隻收八千,三千蚊鎮靜麻醉費,優惠價六千剝埋四隻first premolars,仲有大約二千拆線同藥費,仲有二千cone-beam CT+OPG X-ray 費,佢術後follow up同事前評估做得好好,手術時我全程無意識、冇痛楚(局部麻醉+鎮靜劑),打麻醉針前先塗上麻醉膏,如果要搵麻醉師要加多1.2萬,全個手術大概一個鐘頭做完,技術好好,如果我將來需要搵oral surgeon,我都會揀番佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞