LIHKG 箍牙集中討論區3

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
想講半個月前甩左粒箍,琴日覆診牙醫話唔幫我整住
點知頭先再甩一粒,係之前甩左個粒隔離
到底係咪佢手勢太差
嬲嬲地又唔肯幫我整返

手勢好既其實真係好難會甩出黎
我蘋果 冰 雞脾 照咬照食都無甩過粒粒同線
前日覆診 未痛完
討論下有咩可以食
前日食左豆腐花
琴日肉碎粥(上個月食肉片粥點知連肉片都咬唔到
依家食緊碗仔翅
應該仲要痛多幾日
仲可以食咩好

我會妹下妹下食蛋糕 朱古力奶
聽日應該好好多嫁喇
前日覆診 未痛完
討論下有咩可以食
前日食左豆腐花
依家食緊碗仔翅
應該仲要痛多幾日
仲可以食咩好

米粉 通粉
配唔同湯都有排食
前日覆診 未痛完
討論下有咩可以食
前日食左豆腐花
依家食緊碗仔翅
應該仲要痛多幾日
仲可以食咩好

我會妹下妹下食蛋糕 朱古力奶
聽日應該好好多嫁喇

落街買返啲雪芳蛋糕返黎先
前日覆診 未痛完
討論下有咩可以食
前日食左豆腐花
依家食緊碗仔翅
應該仲要痛多幾日
仲可以食咩好

米粉 通粉
配唔同湯都有排食

可能未食到麵住
米粉個類要再後期少少先食到
因為門牙咬唔斷
通粉過多幾日應該可以
依家都仲唔係好咬到野 所以冇咁快食得
前日覆診 未痛完
討論下有咩可以食
前日食左豆腐花
依家食緊碗仔翅
應該仲要痛多幾日
仲可以食咩好

米粉 通粉
配唔同湯都有排食

可能未食到麵住
因為門牙咬唔斷
通粉過多幾日應該可以

用脷頂上門牙度強行整碎佢
上左箍之後成日都好易累同頭痛
係tst林醫生到仲有幾個月cool完
Cool緊隱形差唔多兩年 進度無問題 幾乎已經一早齊
環境設施姑娘我都滿意

本身預期都係2年?

係 前前後後預佢2年半 我諗多半年差別唔大 cool落去都唔點會理時間咁足
順便講埋 咁我有得揀mok定唔mok牙 因為一mok就要mok 4隻牙 咁我又唔係因為怕痛 睇圖自己感覺個形怪怪地又話有機會有小小牙縫 咁我唔係嚴重果類 揀左唔mok

點解會有牙縫?
黑三角?
到底係咪佢手勢太差
嬲嬲地又唔肯幫我整返

其實通常係刷牙擦甩,食嘢好少會食到甩,同埋係關啲牙嘅排列,多數係甩線,不過有啲人會甩埋釘
箍左兩年未甩過粒粒
到底係咪佢手勢太差
嬲嬲地又唔肯幫我整返

其實通常係刷牙擦甩,食嘢好少會食到甩,同埋係關啲牙嘅排列,多數係甩線,不過有啲人會甩埋釘

係啊,因為我上排牙有移動,牙醫話咬合影響到
幫我磨左少少牙
呢家冇事
箍左兩年未甩過粒粒

啱啱整粒左 癡左落牙箍入面
前日覆診 未痛完
討論下有咩可以食
前日食左豆腐花
依家食緊碗仔翅
應該仲要痛多幾日
仲可以食咩好

米粉 通粉
配唔同湯都有排食

可能未食到麵住
因為門牙咬唔斷
通粉過多幾日應該可以

唔記住講係要將米線剪碎佢就咁用匙羹食
好似bb食野咁唔洗點咬
前日覆診 未痛完
討論下有咩可以食
前日食左豆腐花
依家食緊碗仔翅
應該仲要痛多幾日
仲可以食咩好

米粉 通粉
配唔同湯都有排食

可能未食到麵住
因為門牙咬唔斷
通粉過多幾日應該可以

唔記講係要將米線剪碎佢就咁用匙羹食
好似bb食野咁唔洗點咬
個嘴突
想cool 傳統透明個隻
之前consult 要mok 4隻牙

想問cool 既期間會唔會更加突

定只係一開頭幾知月會好7
慢慢會入番去?
有無巴絲可以俾d 意見我
本人上排牙齒好整齊 下排有一隻牙亂左
但牙骨突 所以側面睇會咀突 同笑露牙肉
上網睇有少少似暴性暴牙 想箍隱適美 唔考慮傳統

睇左兩位牙醫 一位唐x 謙 一位林x 怡
1)唐醫生完全無提過我牙骨突既問題 淨係話我個咀好漲 建議我剝四隻牙 可以箍返個咀入去 48000 至少兩年

2)林x怡醫生話我係牙骨突問題 箍完都會有咀突同露牙肉既問題 可以箍隱適美改善 但唔建議剝牙 因為有可能令上排牙齒向內 更加顯牙骨突 因此建議淨係磨牙箍返上下排少少 大約2-3mm (39000 唔剝牙)

究竟牙骨突既問題隱適美是咪搞唔到?兩位醫生應該聽邊個?😞

1)唐醫生完全無提過我牙骨突既問題 淨係話我個咀好漲 建議我剝四隻牙 可以箍返個咀入去 48000 至少兩年

2)林x怡醫生話我係牙骨突問題 箍完都會有咀突同露牙肉既問題 可以箍隱適美改善 但唔建議剝牙 因為有可能令上排牙齒向內 更加顯牙骨突 因此建議淨係磨牙箍返上下排少少 大約2-3mm (39000 唔剝牙)

係骨性暴牙至岩

係骨性暴牙至岩

兩個都唔好聽,去睇專科醫生

係骨性暴牙至岩

兩個都唔好聽,去睇專科醫生

請問有無專科醫生介紹?
個牙醫話開頭唔上箍 淨係大牙上橡筋住先
環境設施姑娘我都滿意

本身預期都係2年?

係 前前後後預佢2年半 我諗多半年差別唔大 cool落去都唔點會理時間咁足
順便講埋 咁我有得揀mok定唔mok牙 因為一mok就要mok 4隻牙 咁我又唔係因為怕痛 睇圖自己感覺個形怪怪地又話有機會有小小牙縫 咁我唔係嚴重果類 揀左唔mok

我同你個case有d似 咁你磨牙?磨幾多?

唔太記得 好似磨過2-3次 每次3個牙縫位左右(大約好似一把間尺咁薄插落牙縫)
環境設施姑娘我都滿意

本身預期都係2年?

點解會有牙縫?
黑三角?

啲牙少左 就算比你cool完啲位埋晒 有機會都會有小小牙縫
揀mok定唔mok自己決定啦
真係諗清楚先好mok 牙無左就無得生 特別老左果陣牙越來越少
環境設施姑娘我都滿意

本身預期都係2年?

點解會有牙縫?
黑三角?

啲牙少左 就算比你cool完啲位埋晒 有機會都會有小小牙縫
揀mok定唔mok自己決定啦
真係諗清楚先好mok 牙無左就無得生 特別老左果陣牙越來越少

其實我就係mok左牙cool
到而家最後階段都仲有少少牙縫
但我自己覺到可以繼續cool整埋佢
我係invisalign
巴絲打上左水泡仔個陣咩感覺
我岩岩上完 好似sip肉入牙縫咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞