LIHKG 箍牙集中討論區3

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
想借個post比我吐下苦水
話說因為我啲牙唔係好齊
於是就去咗箍牙
家母就幫我揾咗間屋企附近新新地嘅診所
個醫生同啲姑娘態度都幾好
於是就決定咗係嗰間箍
伏就係咁樣中咗
開頭箍都無乜事
不過都feel到個牙醫經驗唔係好夠
咁開始咗箍都無辦法啦
直到有一次去覆診去到先發現間診所搬走咗
打去問先話搬咗去尖沙咀
去咗尖沙咀一兩次又搬咗去朗豪坊
原來個醫生加盟咗Dr Rebo_n
咁嗰陣就差唔多箍完
終於攞到個固定器個醫生話keep住戴2-4年等啲牙唔好走位
咁係約下次覆診嘅時候個姑娘就話約埋洗牙
家母就想我係第二度洗(嗰度好撚貴
個姑娘就話可以然後我就走咗
呢次就係我最後一次去嗰啲
因為間野冇再打比我叫我去覆診
家母就時不時屌鳩我話我自己唔打去問
話人地收完錢緊係唔理你
我心諗 我一日未箍完一日都係你嘅patient
間野咁不負責任 之前去到都係望兩望之類求求其其完事
我寧願唔去
所以勸大家貴少少都好 揀返個有經驗嘅牙醫

拎埋retainer唔是代表已經箍完喇咩?

我自己覺得唔戴固定器都唔走位先叫正式完晒成個療程(是咪太天真
始終戴固定器嗰幾年啲牙都會keep住走位
所以有牙醫幫你check住點都好啲
話說因為我啲牙唔係好齊
於是就去咗箍牙
於是就決定咗係嗰間箍
伏就係咁樣中咗
開頭箍都無乜事
咁開始咗箍都無辦法啦
打去問先話搬咗去尖沙咀
咁嗰陣就差唔多箍完
話人地收完錢緊係唔理你
我寧願唔去

我自己覺得唔戴固定器都唔走位先叫正式完晒成個療程(是咪太天真

我自己都覺得攞左retainer就係完成
話說因為我啲牙唔係好齊
於是就去咗箍牙
於是就決定咗係嗰間箍
伏就係咁樣中咗
開頭箍都無乜事
咁開始咗箍都無辦法啦
打去問先話搬咗去尖沙咀
咁嗰陣就差唔多箍完
話人地收完錢緊係唔理你
我寧願唔去

唔戴固定器唔走位可以話無可能
呢樣野肯定要戴一世走唔甩

推推先 其實俾多萬四剝唔係主要問題
但係咪要長好多時間去箍完?
同佢話係未生出黎冇得就咁剝
要做手術開刀剝出黎 好似好risky咁
會唔會痛到仆街/要長時間復原

剝智慧齒同cool牙時間長短冇關係
最大風險就係誤傷神經,所以如果隻牙接近神經線,就要照cone-beam CT,評估係咪需要做牙冠切除術
其實做完一個禮拜傷口就會好返晒,磨左啲牙骨就要三個月先生返哂

磨牙骨既意思係咪即係磨牙 定係剝骨黎
佢本身係話磨牙就ok 唔知而家話剝既話重洗唔洗磨
個牙醫好似美容院個d呀姐 都唔知手勢好唔好

隻牙你生出來即係喺牙床骨入面,所以要先磨咗骨先可以將隻牙攞出黎,依項手術要搵專科醫生做

要介開牙肉磨左牙床骨先可以攞隻牙出來,普通科醫生都要收7000一隻?專科都係呢個價錢,正常你要搵下面呢個名冊任何一位醫生做
http://www.dchk.org.hk/docs/SB_Oral_and_Maxillofacial_Surgery.pdf

係呀
但佢話如果真係唔想剝可以叫牙醫再度下
因為始終係手術又未生出黎
但佢實話箍完冇咁靚
唔想浪費幾年時間但最後效果唔好

其實智慧齒唔到出嚟最後點都要剝,你要問咗牙醫究竟係唔係生唔到出嚟,定係只係咪生出來,有冇足夠位置俾佢生出來,如果箍完先生出嚟會唔會影響效果,其實現代人通常都要剝晒四隻智慧齒,呢個只係好簡單嘅小手術,唔使太擔心

其實我本身都prefer 剝牙多過磨牙 聽人講對牙齒唔好
不過佢個陣好堅持話洗乜磨牙 而家又話要剝
要重新send過d資料去美國個邊 進度又delay
1。invisalign係唔係平均比傳統慢一年?

2。依家2017年大約咩價位?唔想比人呃
專科invisalign,普通invisalign,專科傳統,普通傳統

3。專科invisalign同普通科invisalign分別大唔大?

4。固定器真係帶成世咁絕望?

5。磨牙會唔會磨走哂髮朗質?
箍完隱適美幾年 效果滿意

箍左幾耐?

兩年半 其實箍左年幾已經齊左好多 所以我唔覺得比傳統慢好多 而且覆診時間無咁密 比較適合要返工既人

專科invisalign,普通invisalign,專科傳統,普通傳統

3。專科invisalign同普通科invisalign分別大唔大?

我個case就慢半年左右 但overall 外觀好睇d,無咁痛,覆診少d 我覺得都好過箍傳統! 箍完4年之後固定器我一星期都係帶兩晚左右,磨牙嗰陣其實大約每邊3下 感覺應該無影響琺瑯質

黎將軍澳黎咩輝 透明25000

佢手勢ok?

我都想知

上左箍2個星期都冇咩問題 下星期去剝牙

25000 係全包?

唔包 X-ray (要出旺角影 好似160蚊) 剝牙(320一隻)
其他都包曬

好抵

因為好平
所以極多人係果到箍
激多
第一次consult要等個幾月先排到我
我去過5次 冇見過人唔係箍牙的
亦都冇一次係準時見到醫生的
但醫生手勢幾好 好快搞掂曬d野
做得多都熟手d啦 咁諗
上排上箍差唔多一個月留名
本身搵左荃景圍普通牙醫箍
$25000全包勁抵
點知印完模 照左x ray之後牙醫話我個case有啲特別
佢怕佢做得唔好會搞到我面型唔好睇
所以reject左我個case 退返印模錢叫我搵專科
因為覺得佢幾有醫德同手勢好 所以剝牙搵返佢(我媽搵佢杜牙根)

我媽因為fd介紹 幫我搵左專科黃x娟醫生
但佢有cwb唔book book鬼左屯門
搞到我老遠入屯門又驚屯公塞車 好難預時間
依家箍緊陶瓷$40000再加左個唔記得T咩P係上排$2000

之前聽fd講話上箍一兩個星期都要食流質野
點知我痛左2-3日就已經食返飯
只不過門牙用唔到力咬開啲野
好想食老麥包

不過其實我咁快食到野係我好彩定只係箍左上排未箍下既假象
話時話 陶瓷冇咁易刮口?我fd箍鐵釘成日刮同生菲茲
但我咩事都冇
$25000全包勁抵
因為覺得佢幾有醫德同手勢好 所以剝牙搵返佢(我媽搵佢杜牙根)

依家箍緊陶瓷$40000再加左個唔記得T咩P係上排$2000

好想食老麥包

但我咩事都冇

我箍傳統但一粒都無生
話說因為我啲牙唔係好齊
於是就去咗箍牙
於是就決定咗係嗰間箍
伏就係咁樣中咗
開頭箍都無乜事
咁開始咗箍都無辦法啦
打去問先話搬咗去尖沙咀
咁嗰陣就差唔多箍完
話人地收完錢緊係唔理你
我寧願唔去

唔戴固定器唔走位可以話無可能
呢樣野肯定要戴一世走唔甩

真係咩
我記得個醫生過戴固定器係戴幾年就夠

黎將軍澳黎咩輝 透明25000

佢手勢ok?

我都想知

上左箍2個星期都冇咩問題 下星期去剝牙

25000 係全包?

唔包 X-ray (要出旺角影 好似160蚊) 剝牙(320一隻)
其他都包曬

好抵

因為好平
所以極多人係果到箍
激多
第一次consult要等個幾月先排到我
我去過5次 冇見過人唔係箍牙的
亦都冇一次係準時見到醫生的
但醫生手勢幾好 好快搞掂曬d野
做得多都熟手d啦 咁諗

咁可以約consult
我箍咗半年
上排隻犬齒無啦啦崩咗
問牙醫佢話可能我咬野大力
又冇話可以點保救
係咪正常
有冇人都試過崩咗
有冇巴打係倒及牙
雖然係齊但都想整返正
箍左一個月
棚牙黃左好多
箍左一個月
棚牙黃左好多

有無人最後 拆鐵箍果時係唔同色 好驚
箍左一個月
棚牙黃左好多

係咪好多人拆箍都會漂下牙
有冇人試過效果唔大都照箍

話說我排牙都齊 只係我介意個咀突
之後consult佐個專科醫生
佢話可以箍 收翻d牙入去 但效果唔大
剝4隻牙 箍2年半

佢最後話我可以唔使箍
而家真係好掙札
可惜我又冇問佢大約幾錢
$25000全包勁抵

好想食老麥包

但我咩事都冇

荃景圍
$25000全包
係傳統定隱適美?
勸各位有得落骨釘就一定要落 除非你嘴同下巴已經係黃金比例

我拉中線牙醫幫我落左一邊
好期待成果
箍左一個月
棚牙黃左好多

係咪好多人拆箍都會漂下牙

問題係我啊妹箍鋼個款,月尾拆啦
佢箍左年半
d牙仲係好白淨
我箍透明粒,棚牙黃左好多

我拉中線牙醫幫我落左一邊
好期待成果

善用骨釘絕對可以整到臉型 嘴型 下巴都靚 係睇牙醫肯唔肯幫你搞
追左三個post
想問幾個問題

6。沙田區有無介紹

7。追左咁多個post,有個list,有無補充?

尹可立 牙醫
九龍旺角彌敦道585號富時中心11樓01室

正常list:

旺中鄧幹耀
太子 吳敏靜
沙田home square
金鐘唐大永
銅鑼灣Dr. Wong
中環莫醫生 --> ok
Rm 706
張業文
林x港
唐逸謙 --> hea
岑儉

中伏List:

康x堂 --> 伏centre
旺中十幾樓劉X華牙科 --> 伏
林波 --> 伏
dr reboxx --> 廢
康x堂曹xx --> 九唔搭八
長沙灣趙x波 --> 上左神台 hea 慢 貴
尖沙咀林x怡 --> 上左神台 hea

唔該哂!!!

點解康x堂曹醫生9唔搭8
我係佢d客黎
會唔會有問題
$25000全包勁抵

好想食老麥包

但我咩事都冇

荃景圍
$25000全包
係傳統定隱適美?

傳統啊,不過釘應該可以簡陶瓷
講漏左 X-ray個陣我比左$1000 但唔知計唔計落$25000度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞