LIHKG 箍牙集中討論區3

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
有無人箍隱適美最後爛尾?
我識有人箍五年都未箍好
最後要上鋼箍補救
想借個post比我吐下苦水
話說因為我啲牙唔係好齊
於是就去咗箍牙
家母就幫我揾咗間屋企附近新新地嘅診所
個醫生同啲姑娘態度都幾好
於是就決定咗係嗰間箍
伏就係咁樣中咗
開頭箍都無乜事
不過都feel到個牙醫經驗唔係好夠
咁開始咗箍都無辦法啦
直到有一次去覆診去到先發現間診所搬走咗
打去問先話搬咗去尖沙咀
去咗尖沙咀一兩次又搬咗去朗豪坊
原來個醫生加盟咗Dr Rebo_n
咁嗰陣就差唔多箍完
終於攞到個固定器個醫生話keep住戴2-4年等啲牙唔好走位
咁係約下次覆診嘅時候個姑娘就話約埋洗牙
家母就想我係第二度洗(嗰度好撚貴
個姑娘就話可以然後我就走咗
呢次就係我最後一次去嗰啲
因為間野冇再打比我叫我去覆診
家母就時不時屌鳩我話我自己唔打去問
話人地收完錢緊係唔理你
我心諗 我一日未箍完一日都係你嘅patient
間野咁不負責任 之前去到都係望兩望之類求求其其完事
我寧願唔去
所以勸大家貴少少都好 揀返個有經驗嘅牙醫

拎埋retainer唔是代表已經箍完喇咩?

我自己覺得唔戴固定器都唔走位先叫正式完晒成個療程(是咪太天真
始終戴固定器嗰幾年啲牙都會keep住走位
所以有牙醫幫你check住點都好啲

我自己都覺得攞左retainer就係完成

唔戴固定器唔走位可以話無可能
呢樣野肯定要戴一世走唔甩

真係咩
我記得個醫生過戴固定器係戴幾年就夠

D牙一定會走位
講真你箍牙都只係用外來力量去強行拉正d牙
佢地都會有機會走位
我識好多人戴左幾年唔戴結果要再箍多次
1。invisalign係唔係平均比傳統慢一年?

2。依家2017年大約咩價位?唔想比人呃
專科invisalign,普通invisalign,專科傳統,普通傳統

3。專科invisalign同普通科invisalign分別大唔大?

4。固定器真係帶成世咁絕望?

5。磨牙會唔會磨走哂髮朗質?

我個case就慢半年左右 但overall 外觀好睇d,無咁痛,覆診少d 我覺得都好過箍傳統! 箍完4年之後固定器我一星期都係帶兩晚左右,磨牙嗰陣其實大約每邊3下 感覺應該無影響琺瑯質

唔該哂!

你已經搞掂左?你個個好唔好,好介紹下黎
!!
追左三個post
想問幾個問題

專科invisalign,普通invisalign,專科傳統,普通傳統

3。專科invisalign同普通科invisalign分別大唔大?

6。沙田區有無介紹

7。追左咁多個post,有個list,有無補充?

尹可立 牙醫
九龍旺角彌敦道585號富時中心11樓01室

正常list:

旺中鄧幹耀
太子 吳敏靜
沙田home square
金鐘唐大永
銅鑼灣Dr. Wong
中環莫醫生 --> ok
Rm 706
張業文
林x港
唐逸謙 --> hea
岑儉

中伏List:

康x堂 --> 伏centre
旺中十幾樓劉X華牙科 --> 伏
林波 --> 伏
dr reboxx --> 廢
康x堂曹xx --> 九唔搭八
長沙灣趙x波 --> 上左神台 hea 慢 貴
尖沙咀林x怡 --> 上左神台 hea

唔該哂!!!

點解康x堂曹醫生9唔搭8
我係佢d客黎
會唔會有問題

我都係追左千9幾個post睇番黎架昨

我有fd康x堂cool左7年都未搞掂,唔知發生咩事(柒足7年)

我都想知

上左箍2個星期都冇咩問題 下星期去剝牙

25000 係全包?

唔包 X-ray (要出旺角影 好似160蚊) 剝牙(320一隻)
其他都包曬

好抵

因為好平
所以極多人係果到箍
激多
第一次consult要等個幾月先排到我
我去過5次 冇見過人唔係箍牙的
亦都冇一次係準時見到醫生的
但醫生手勢幾好 好快搞掂曬d野
做得多都熟手d啦 咁諗

咁可以約consult

Consult80蚊 會講要做咩 大概幾耐 同應該要拔幾多牙
唔怕等的可以一戰
隱適美個邊打黎話有野更改
之前唔洗剝
而家話prefer 剝2隻智慧齒 上排
但未生出黎 要開刀 7千蚊一隻
要做手術好似好大件事咁
有冇人都係呢種case 同剝牙係咪要箍耐好多

7000 我以為我4000已經算貴

上左箍2個星期都冇咩問題 下星期去剝牙

25000 係全包?

唔包 X-ray (要出旺角影 好似160蚊) 剝牙(320一隻)
其他都包曬

好抵

因為好平
所以極多人係果到箍
激多
第一次consult要等個幾月先排到我
我去過5次 冇見過人唔係箍牙的
亦都冇一次係準時見到醫生的
但醫生手勢幾好 好快搞掂曬d野
做得多都熟手d啦 咁諗

咁可以約consult

Consult80蚊 會講要做咩 大概幾耐 同應該要拔幾多牙
唔怕等的可以一戰

唔等都等左廿幾年等到自己出身
一頭半個月又乜所謂
追左三個post
想問幾個問題

6。沙田區有無介紹

7。追左咁多個post,有個list,有無補充?

尹可立 牙醫
九龍旺角彌敦道585號富時中心11樓01室

正常list:

旺中鄧幹耀
太子 吳敏靜
沙田home square
金鐘唐大永
銅鑼灣Dr. Wong
中環莫醫生 --> ok
Rm 706
張業文
林x港
唐逸謙 --> hea
岑儉

中伏List:

康x堂 --> 伏centre
旺中十幾樓劉X華牙科 --> 伏
林波 --> 伏
dr reboxx --> 廢
康x堂曹xx --> 九唔搭八
長沙灣趙x波 --> 上左神台 hea 慢 貴
尖沙咀林x怡 --> 上左神台 hea

唔該哂!!!

點解康x堂曹醫生9唔搭8
我係佢d客黎
會唔會有問題

我都係追左千9幾個post睇番黎架昨

我有fd康x堂cool左7年都未搞掂,唔知發生咩事(柒足7年)

七年
咁誇張?
上排上箍差唔多一個月留名
本身搵左荃景圍普通牙醫箍
$25000全包勁抵
點知印完模 照左x ray之後牙醫話我個case有啲特別
佢怕佢做得唔好會搞到我面型唔好睇
所以reject左我個case 退返印模錢叫我搵專科
因為覺得佢幾有醫德同手勢好 所以剝牙搵返佢(我媽搵佢杜牙根)

我媽因為fd介紹 幫我搵左專科黃x娟醫生
但佢有cwb唔book book鬼左屯門
搞到我老遠入屯門又驚屯公塞車 好難預時間
依家箍緊陶瓷$40000再加左個唔記得T咩P係上排$2000

之前聽fd講話上箍一兩個星期都要食流質野
點知我痛左2-3日就已經食返飯
只不過門牙用唔到力咬開啲野
好想食老麥包

不過其實我咁快食到野係我好彩定只係箍左上排未箍下既假象
話時話 陶瓷冇咁易刮口?我fd箍鐵釘成日刮同生菲茲
但我咩事都冇

但黃 娟其實都幾差
Book左都要等個幾鐘 然後入去趕收工咁搞
個期又得星期二五
有粒釘痴唔實又等下次先痴翻
同唔係好覺拉緊左 除左上排第一次上痛左一個禮拜 完全唔痛咁濟
$25000全包勁抵
因為覺得佢幾有醫德同手勢好 所以剝牙搵返佢(我媽搵佢杜牙根)

依家箍緊陶瓷$40000再加左個唔記得T咩P係上排$2000

好想食老麥包

但我咩事都冇

但黃 娟其實都幾差
個期又得星期二五
同唔係好覺拉緊左 除左上排第一次上痛左一個禮拜 完全唔痛咁濟

絲打都係屯門睇?
因為我先第一個月 所以評論唔到後續點樣啦
應該要過多排先
不過我就冇甩釘
但我次次都唔使等
唔知係咪因為我幾次都係11 12點或者3點啱啱放完lunch 既時間去既關係
但佢好奇怪 我上箍一定要迫我簡11 12點個啲時間 冇得簡其他 焗住要晨咁早入屯門
勸各位有得落骨釘就一定要落 除非你嘴同下巴已經係黃金比例

你箍緊邊個? 我因為嘴突所以想箍
consult過岑儉同邱家寶佢地都話剝4隻牙 無講話要打骨釘但反而普通科林凱波話會幫我打兩粒
我係咪應該要相信專科多啲 但我又好想打骨釘

我個case就慢半年左右 但overall 外觀好睇d,無咁痛,覆診少d 我覺得都好過箍傳統! 箍完4年之後固定器我一星期都係帶兩晚左右,磨牙嗰陣其實大約每邊3下 感覺應該無影響琺瑯質

唔該哂!

你已經搞掂左?你個個好唔好,好介紹下黎
!!

我牙醫已經上左神枱 而家都唔清楚佢仲有無親手幫人箍 所以唔推介啦 建議你consult 2,3個牙醫比較下先
有無箍緊伍x山/梁x志/岑x可以做我介紹人?
上星期見咗趙x波感覺有小小hea,而且普通科都要收我$48,000
上星期見咗趙x波感覺有小小hea,而且普通科都要收我$48,000

有無人講下有黑三角可以點處理

牙縫刷同牙線係冇得偷懶唔用的

有無人試過箍隱適美途中 有隻牙愈箍愈入牙肉呀?
依家我又要加多條橡筋 拉返出黎

牙縫刷同牙線係冇得偷懶唔用的

用得多會無???
$25000全包勁抵

好想食老麥包

但我咩事都冇

但黃 娟其實都幾差
個期又得星期二五

絲打都係屯門睇?
因為我先第一個月 所以評論唔到後續點樣啦
應該要過多排先
不過我就冇甩釘
但我次次都唔使等
唔知係咪因為我幾次都係11 12點或者3點啱啱放完lunch 既時間去既關係
但佢好奇怪 我上箍一定要迫我簡11 12點個啲時間 冇得簡其他 焗住要晨咁早入屯門

係啊 佢得朝早做...
應該唔關事
有冇人都試過箍箍下跟住隻牙崩咗

我有隻有條裂紋
但洗牙嗰陣牙醫又無講乜

我有隻有條裂紋
但洗牙嗰陣牙醫又無講乜

點解唔問下佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞